10 мита за най-големия терорист на 20-ти векЧаушеску му заръчвал

...
10 мита за най-големия терорист на 20-ти векЧаушеску му заръчвал
Коментари Харесай

Злодеят Карлос Чакала кръстен на Ленин

10 мита за най-големия терорист на 20-ти век Чаушеску му заръчвал атентати, играел в казиното на Японския хотел
Точно една година ни дели от едно популярно събитие през 1994-та, когато светът си отдъхна, гледайки фрагментите по залавянето на ужасяващия терорист Карлос Чакала. Виновен за десетки атентати, убийства, гърмежи и похищения той излежава три доживотни присъди в парижкия затвор " Ла Санте ". Зад решетките е към този момент 29 години. Не се е признал за отговорен, не се е покаял. Напротив, употребява всеки обществен интерес, с цел да напомни за себе си. Телевизии не престават да чакат изявленията, издателствата се състезават, с цел да издават биографията му. А животът му остава обгърнат с огромната тайнственост - какво отключва в индивида греховния път към злодейството, носещо безредица, съсипия, кръв и болежка. Макар да няма подозрение кой залови венецуелския нарушител, остава тайната кой го издаде. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ли възпламени злокобната искра на терора в Чакала, къде отидоха парите от галактическите откупи на министрите на петрола, какво си говореше с Уго Чавес в пандиза, за какво се сгоди с адвокатката си? Завесата бавно се повдига.

   
-->
1.    Книгата на Фредерик Форсайт

Истинското му име не е нито Карлос, нито Чакала. Получава псевдонима Карлос откакто става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за избавление на Палестина. Не е правилно обаче, че самичък си поставя прякора Чакала откакто прочита книгата " Денят на Чакала " на Фредерик Форсайт.  Сдобива се с прякора с помощта на пресата. The Guardian го поставя в заглавие след следващия му атентат, когато след движимостите му е открита книгата, която даже не е била негова. Чакала няма нищо срещу прякора си, а  препратката е ясна - Форсайт разказва грижливо подготвян терористичен скрит план против френския президент Шарл дьо Гол. Нещо повече - терористът стартира да изкупува изданията. Използва ги като непокътната марки при закононарушенията. След убийството на френски шпионин управляващите съумяват да заловят един от хората му и по този начин разбират квартирата на Карлос в Париж. С идването на куп сътрудници, Карлос стартира нормалната си актьорска игра. Черпи ги едно пиво, дава обещание да спомага, а по-късно ги прострелва и бяга в Бейрут. Преди това обаче оставя книгата " Денят на чакала ", с цел да подсети на света с кого си има работа.

2.    Култът към Ленин

Венецуелският терорист е роден на 12 октомври 1949 година в Каракас, в фамилията на сполучлив юрист, който обаче бил вманиачен почитател на марксизма. Затова и кръщава тримата си синове поредно: Владимир, Илич и Ленин. Това било неговият жест към първия водач на Съюз на съветските социалистически републики. Майката първо протестирала, а след това се шегувала, че децата й ще останат в историята. Никой от родителите не си давал сметка, че Илич Рамирес Санчес ще стане печално прочут, записвайки името си с едни от най-кървавите букви. Карлос бил откърмен с алените хрумвания на татко си. Още преди да навърши 10 години съумял да прочете два пъти биографията на Ленин, а по-късно отворил страниците на " Капиталът ".  Това изпитание го направило обичания наследник. Баща му го водил на всички червени митинги до 17-тата му година, когато в фамилията настъпил бракоразвод. Майката хукнала към Лондон с момчетата, само че единствено година по-късно бащата трансформирал напълно ориста на Илич.

3.    Руснаците го готвят за разузнавач

Жестът на татко му бил да го прати в Москва да учи в Университета за другарство на народите. Мястото обаче се оказало съвършена подготовка за революционни водачи и  шпиони, които катерят стълбицата по-късно в Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Едни считат, че тъкмо това е оформило характера на Карлос. Други пък настояват, че венецуелецът не оправдал руските очаквания, тъй като пиел, пушел, ходел по компании и бил изпъден от университета. Оставайки в Москва се запалил по историите на палестинските студенти за борбата им с Израел и две години по-късно попаднал в армията за избавление на Палестина. В подготвителния лагер в Йордания е обучаван от злокобния деец Вади Хадад, който вярвал, че Израел може да бъде надвит единствено с интернационалните терористи. Познанството на двамата трансформира Европа в кървава баня за идващите 10-20 години. Покушенията стартират в Лондон, с цел да се пренесат и във Франция. Мишените са от дипломати до банки.  Взривява редакции, пробва се да отвлече самолети. Но най-зловещият му удар е във Виена.

4.    50 милиона за двама министър председатели

1975 година остава като най-черната в историята на ОПЕК - Организация на страните, експортьорки на нефт. Карлос  е част от чудовищния проект да се отвлекат 80-те участници в срещата на върха във Виена, в това число петролните министри на 11 страни. Министрите на Саудитска Арабия и Иран, които показвали американски благосклонности, трябвало да бъдат екзекутирани, а за останалите щели да се желаят големи откупи. Групата на Карлос влезнала през входната врата, умъртвила защитата, разделила заложниците на групи и пуснала на пресата известие: Тук е Известният Карлос. Терористът разменил няколко заложника за рейс, след това други - за аероплан и по този начин избягал в Алжир. След дълги договаряния с президента Хуари Бумиден били освободени и последните 11 заложника. Някои настояват, че за двама от тях Карлос е получил 50 милиона $, а парите поделил с Хадад. Други считат, че сумата е доста по-голяма. Проблем обаче се оказало, че нямало екзекуция и двамата нарушители се разделили вечно.

5.    Следите се губят

Преобладаващото мнение е, че след похищението на министрите, следите на Чакала се губят. Не е по този начин. Следват поредност от похищения на полети, атентати във Франция, които носят почерка на Чакала. За тероризма във Франция през 1981-1982 година  той получава втората си доживотна присъда. Яростта му се усилва изключително откакто брачната половинка му е хваната. Знае се, че се е крил в няколко страни, само че след това трайно се заселва в Судан. Някои споделят, че е живял непретенциозен живот, само че други са безапелационни, че пътувал непрестанно и е пръскал пари за
хазарт и гуляи. Криеницата завършва през 1994 година, когато френски командоси го залавят в болница в Хартум след интервенция. Това обаче е взаимно дело на френското, израелското и американското разузнаване. Налага се да платят на управляващите в Судан, с цел да разрешат изгонване и съд в Париж. Твърди се, че е замаян и пренесен в чувал със боен аероплан във Франция.

6.    Мистериозният изменник

Знае се, че френските секрети служби го залавят, само че кой го е предал, не е публично оповестено. Преди няколко години се разгласява книга, в която се стартира версията, че в основата е швейцарският ляв екстремист Бруно Бреге, който е бил вербуван от американската разследваща организация да шпионира някогашния си началник и по този начин е съдействал за неговия арест. Първоначално Бреге е наказан на 15 години затвор за атентати и отхвърля да сътрудничи в подмяна на по-кратка присъда. След това стартира да работи с Чакала, като се твърди, че той взривява бомбата в офисите на " Радио Свободна ЕвропаСС. Атака, която рани шестима и аргументи големи вреди. След следващото си престояване в пандиза обаче  светът се е трансформирал, пристигнала е демокрацията в Източна Европа и групата на Карлос е пред разпад. Тогава Бреге стартира да доставя информация на Централно разузнавателно управление на САЩ. Месеци след ареста на Чакала, ветеранът -екстремист изчезва дефинитивно откакто се качва на ферибот от Гърция за Италия. Какво се е случило е неразбираемо. Подозренията са, че следствията от неговите злодеяния най-сетне са го настигнали.

7.    Завършеният безсрамник

Преди 6 години Илич Рамирес Санчес получи трета доживотна присъда за взривяване на магазин през 1974 година. Процес, който роднините на жертвите чакаха над 4 десетилетия.  Бе докаран във френски съд на бронирана остъклена платформа, от която махаше и раздаваше целувки на публиката. Дни преди началото на процеса побелелият терорист даде скандално изявление по телефона от пандиза за венецуелския в. " Национал ". На въпрос какъв брой са цивилните жертви в терористичните офанзиви с негово присъединяване, той дава отговор: " Много малко. По мои калкулации - не повече от 10% от общия брой. " Като се има поради, че при тези атентати жертвите са сред 1500 и 2000 души, " професионалният интернационален бунтовник ", както самичък той се назовава, има на съвестта си към 200 цивилни жертви. В друго изявление той признава, че под негово управление са осъществени над 100 офанзиви. Цинизмът му стигна до такава степен да се хвали с прецизността на своите атентати. Запитан дали съжалява за стореното той споделя, че закононарушенията му не са чак толкоз огромни. Според него кубинският водач Фидел Кастро бил умъртвил доста повече хора.

8.    Дългата ръка на службите

Бил ли е Чакала в страните от комунистическия блок? Преди години тогавашният заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков разгласи, че в " Системата за единен доклад на данни ", основана въз основа на съглашение на някогашните социалистически страни през 1977 година, има информация за над 35 000 оперативно забавни непознати жители, измежду които и Илич Рамирес Санчес. Българското Министерство на вътрешните работи приключва присъединяване си в съглашението през 1991 година и масивът е замразен. Твърди се още, че Карлос е получавал поддръжка от тайните служби на тогавашния комунистически блок. Имал е построени свои бази с доверени хора  в Румъния и Унгария. Атентатът на " Радио Свободна Европа " е бил поръчан от шпионските служби на румънския деспот Николае Чаушеску, който давал на Карлос база, оръжия и паспорти. В Германска демократична република някогашната ЩАЗИ пропищяла от екстравагантното и безотговорно държание на Карлос Чакала, който, усещайки хладното отношение в Източна Германия, заплашвал домакините си с това, което може да прави най-добре - гнет.

9.    Любимото
казино

Различни изявления настояват, че Чакала е посещавал неведнъж Румъния, Унгария, Чехословакия, а също по този начин и България. У нас постоянно посрещал Нова година. Посещенията му са били документирани в детайли от сътрудниците на Държавна сигурност. Службите ни скрито обискирали багажът му в хотелите " Ню Отани " и " Шератон ", където предпочитал да нощува. Оставал в
казиното на японския хотел с часове като споделял с сътрудници, че се усеща спокоен в България.  Това обаче било досега, в който в казиното видял враждебни непознати сътрудници и това поставило завършек на полетите му до България. Любопитна детайлност е, че в един от документите е останало питане на българската Държавна сигурност до Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В него е подложен въпрос: Какво да вършим с Илич Рамирес Санчес, с псевдонима Карлос? Още по-любопитно е, че в архивите няма непокътнат отговор от Москва. Дали терористът е отскачал до там, също е загадка. Но пък се знае, че обичаният му създател е Лермонтов. Сигурно си го препрочита в пандиза.

10.   Доживотната избраница

За дамите на Чакала се знае малко. Първата му обич е германката Соня, пособия му при първите закононарушения. През 1979 година се дами в Ливан за Магдалена Коп, активистка в неговата организация, взела участие в обстрелването с РПГ-7 на нуклеарна централа " Супер-Феникс " в Крей Малвил, Централна Франция, през 1982 година По време на пребиваването си в Судан той приема исляма и се дами за мюсюлманка.

На седмата си година в пандиза изненадващо разгласи, че ще се дами за адвокатката си Изабел Кутан - Пейре.  Тя ревниво го защитаваше преди произнасянето на третата му доживотна присъда. Досущ като него няма нищо срещу публичността и не изпитва никакви скрупули за осъществените от Чакала закононарушения. Доживотната избраница на най-страшния терорист на 20-ти век, който ще лежи до гибелта сиЕ Противно, брутално, извратено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР