10 дни след взривяването на язовира Нова Каховка все повече

...
10 дни след взривяването на язовира Нова Каховка все повече
Коментари Харесай

Хиляди бягат от наводнените райони в Украйна

10 дни след взривяването на язовира Нова Каховка от ден на ден хора бягат от ужасите на войната в Закарпатието в западната част на страната. Според Организация на обединените нации филантропична рецесия е зародила освен в наводнените села, само че и в целия район. Както и в предишното, разлятият язовир е осигурявал електрическа енергия и питейна вода на стотици хиляди хора.

 
Тук, в Мукачево, е мъчно да се намерят квартири, тъй като бежанците са ги наели всичките. Местните поданици споделят, че през последните няколко дни са пристигнали доста хора, които са избягали поради детонацията на язовира. Това са заможни хора, които са съумели да дойдат със личните си коли. Те не желаят да спят в бежански лагер, а просто желаят да са по-близо до Запада.
Золтан Сипошеги – публицист Euronews Унгария

Цели конвои от хора, търсещи протекция, се насочат на запад от наводнения район. Властите в Киев са поискали от общините в граничния район да се приготвят за приемане на бежанците и да им дават помощ.

Неправителствената организация Hungarian Baptist Relief Service на границата с Унгария дава добър образец. Там към този момент са готови няколко тона филантропични доставки.

Ръководителят на обекта оповестява, че тази седмица ще стартира огромен превоз на помощи към спешния район, който включва храна, облекла, спално долни дрехи, матраци и медикаменти.

 
Тъй като има дефицит на вода заради скъсването на язовира, първо ще доставим 1000-литрови контейнери на нуждаещите се. Те ще бъдат напълнени авансово, с цел да имат какво да пият.
Чсаба Наги, ръководител на баптистката благотворителна организация

Експертите считат, че скъсването на язовира няма да провокира бежанска вълна като предходната година. Това е по този начин частично тъй като тези, които са желали да изоставен региона, към този момент са го създали, и частично тъй като множеството от тях желаят да изчакат водите на наводненията в прилежащите области Херсон и Запорожие да се отдръпват, с цел да могат да се върнат по домовете си допустимо най-бързо.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР