1. Таткото Константин Паунов ритал топка в отбора на Бистришките

...
1. Таткото Константин Паунов ритал топка в отбора на Бистришките
Коментари Харесай

Ваксините срещу коронавируса - поглед зад кулисите на преговорите за ЕС

" 1. Таткото Константин Паунов ритал топка в тима на Бистришките тигри където играе Бойко Борисов. Бил е съдружник със сина на Иван Драшков.

2. Мама Зоя Паунова е основател на Движение ГЕРБ и началник на АстраЗенека България.

3. Семейно си дружат със фамилията на Цветан Цветанов

4. Щерката Ева Паунова става евродепутат от ГЕРБ.

5. 75% от имунизациите против ковид поръчани от България са от АстраЗенека.

6. Ваксини към този момент няма. България е последна в Европейски Съюз по % имунизирани.

Извод: От корупция се мре. Ама крепко се мре "
, зад който стои едно от лицата на уеб страницата за проверяваща публицистика „ Биволъ ” Атанас Чобанов.
Развитието на нещата с имунизационната политика на Европейския съюз що се отнася до ковид обаче демонстрира по-различна картина. И то картина, която е рисувана надалеч отвън мащабите, които могат да си разрешат които и да е ръководещи в България.
 Чакаме до 18 млн. дози ваксини до края на годината, настояват здравните управляващи Чакаме до 18 млн. дози ваксини до края на годината, настояват здравните управляващи
До 18 млн. дози ваксини могат да дойдат в България до края на годината, оповестиха през днешния ден на брифинга на националния действен щаб. Техния...
, че изборът на AstraZeneca като водещ снабдител на ваксини против COVID-19 за Европейски Съюз в действителност е съдбоносен по доста забавен и прочут като процедура метод.
Основното умозаключение на материала е, че Европейски Съюз изостава що се отнася до имунизациите по отношение на Съединени американски щати и Англия. А американската медия твърди, че Европейски Съюз почнал да работи за обезпечаване на ваксини чак след сигнал, че Съединени американски щати може да наложи монопол. Съгласно материала, Европа почнала да работи след среща от 2 март, 2020 година, в Белия дом – сред тогавашния американски президент Доналд Тръмп и основния изпълнителен шеф на CureVac (КюрВак) Даниел Меничела. В момента е един от шестте производителя на ваксини против ковид, с които Европейски Съюз има контракт – останалите са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, Sanofi и GlaxoSmithKline, и " Янсен " (Janssen) на Johnson&Johnson.
Както " Комирнати " на Pfizer/BioNTech и имунизацията на Moderna, тази на CureVac също е РНК – само че към днешна дата още не е подготвена. През март 2020 година обаче Меничела споделя на Тръмп, че може да е подготвена единствено за няколко месеца. А с изключение на всичко друго, CureVac е немска компания – като BioNTech.
На 15 март, 2020 година Die Welt излиза със публикация по какъв начин Тръмп желае немска компания да прави ваксина против ковид за Съединени американски щати. Ден по-късно ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен провежда виртуална среща с управлението на CureVac. И макар че немската компания и Белият дом отхвърлят да са говорили за по този начин да се каже " ваксинален монопол " в интерес на Съединени американски щати, Фон дер Лайен очевидно е подплашена, написа Politico. Затова и предлага 80 млн. евро заем на CureVac, с цел да тества и създава бъдещата ваксина в Европейски Съюз.
На 17 март има и онлайн среща на европейските водачи и на нея Фон дер Лайен убеждава всички, че CureVac ще остане в Европа като една от най-напредналите компании в създаването на ваксина против COVID-19. Само че BioNTech се оказа по-напред – и съумя да трансформира работата си в процедура благодарение на американския фармацевтичен колос Pfizer.
 Унгария изясни за какво заложи на съветска ваксина против ковид Унгария изясни за какво заложи на съветска ваксина против ковид
Унгария обоснова решението си да закупи съветска ваксина против ковид отвън рамките на общата стратегия за поръчки на Европейския съюз...
Но Съединени американски щати работят с фармацевтичния отрасъл на тематика " ваксина против ковид " още от февруари, 2020 година. На 11 февруари, 2020 година има среща на американските управляващи с Johnson&Johnson, а седмица по-късно е реализирано съглашение с френския колос Sanofi (ваксината на Sanofi ще се забави най-малко с година по отношение на днешна дата).
В началото на май, 2020 година Фон дер Лайен е хазаин на благотворителен търг дружно със СЗО за набиране на пари в битката с ковид – събрани са 8 милиарда $. Тръмп дава отговор бързо с стратегия за 10 милиарда $ – с съществена цел да има ваксини за всички американци. Състезанието става горещо. И в този миг си личи до какво води бюрокрацията в Европейски Съюз.
От боязън да не изостанат, Франция и Германия почват да договарят непосредствено със Sanofi за бъдещата им ваксина против ковид. Това става още през май, 2020 година. А на 11 април, т.е. още преди този момент, Сара Гилбърт, един от разработчиците на така наречен оксфордска ваксина с производител AstraZeneca, афишира обществено, че е 80% сигурна, че имунизацията може да е подготвена до септември, 2020 година. Франция и Германия към този момент работят дружно в сделки с разнообразни производители за доставки, а Франция и Испания почват договаряния с Moderna съгласно източник на Европейска комисия. Но френско-германската самодейност за ваксини се уголемява – причисляват се Италия и Нидерландия и на 13 юни, 2020 година публично е обявено, че има сделка с AstraZeneca да бъдат доставени сред 300 милиона и 400 милиона дози ваксина за четирите страни.
Договорката е в границите на 1 страница, само че политическото ѝ значение е голямо – тъй като тези четири страни са в действителност четири от петте най-големи стопански системи в Европейски Съюз и към този момент е очевидно, че са подготвени да употребяват силата си отвън общоевропейската взаимност. Стига се до такава степен, че четирите страни споделят, че ще работят с Европейска комисия по тематиката с имунизациите против ковид " където е допустимо " и че всяка страна-членка на Европейски Съюз е добре пристигнала да се причисли към тях, само че и че четирите страни са осъзнали, че няма време да чакат всички в Европейски Съюз да се обединят в една самодейност за обезпечаване на ваксини.
Това е същински удар – белгийският здравен министър Маги де Блок незабавно подлага на критика сделката с AstraZeneca, а в затворена група в WhatsApp, полушеговито европейски дипломати разясняват, че огромните европейски страни ще приберат всички ваксини против ковид първи. Европейска комисия към този момент се тревожи, че Испания провежда страни-членки на Европейски Съюз отвън Франция, Германия, Италия и Нидерландия, с цел да търси контракти за ваксини! Получава се разединение в Европейски Съюз и основаване на конкуренция по най-важния въпрос най-малко на десетилетието!
 Европейска комисия: Договорът с АстраЗенека “ за ваксини няма клаузи за приоритет Европейска комисия: Договорът с " АстраЗенека “ за ваксини няма клаузи за приоритет
Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду акцентира, че в подписания контракт за доставка на ваксини с " АстраЗенека “ няма к...
В такава обстановка, при доста обособени клиенти, цялото преимущество е за фармацевтичния бранш – тъй като сделките са секрети, без обществено оповестени текстове за цени от боязън да не би при обществено оповестяване цените да станат по-високи, а по този начин фирмите могат да настройват клиентите един против различен. За да не се стигне безусловно до кланица, на 17 юни здравният комисар на Европейски Съюз Стела Кириакидис публично показва така наречен имунизационен проект на Европейски Съюз в борбата против ковид. Той е революционен за Европейски Съюз – вместо да се търси утвърдени от всяка страна-членка за даден контракт за ваксини, каквато е практиката, в този момент авансово Европейска комисия има мандат да води договаряния за ваксини и разполага в началото с 2,1 милиарда евро.
Всичко, което остава, е да бъдат уверени Германия, Франция, Италия и Нидерландия да правят отстъпка и да споделят напредъка си във ваксиналните сделки. Това става, откакто четирите страни получават места в преговорния екип на Европейски Съюз за ваксини, дружно с Испания, Португалия и Полша. Екипът на Европейска комисия продължава диалозите точно с AstraZeneca и Johnson&Johnson. Постигнати са сделки, само че Германия обръща взор и към РНК имунизациите – на BioNTech и CureVac. И поради това, че производителите са немски, се стигна до скандал при започване на годината - Берлин потегли да договоря настрана спомагателни количества за Германия, което провокира Фон дер Лайен да каже, че това не може да става, откакто има общоевропейска самодейност и в нейните рамки има подписани сделки, уреждащи и количествата.
Според Politico, България не е била съгласна с толкоз разообразно портфолио ваксини като типове, а Полша също не е желала половината ваксини за Европейски Съюз да са РНК. В последна сметка обаче има контракти и с производителите на РНК ваксини, в това число Moderna – макар изявление на техния основен изпълнителен шеф, в което той предизвестява, че може да има закъснение в доставките за Европейски Съюз – още от предходната година. И главната причина за това предизвестие са практическите разлики на страните-членки, въпреки Европейска комисия да води договарянията. Например – Нидерландия залага толкоз мощно на AstraZeneca, че до началото на 2021 година не е подготвена с нужните хладилници, в които да съхранява и транспортира РНК ваксини – те би трябвало да се съхраняват на по-ниски температури, сред минус 20 и минус 80 градуса по Целзий.
В последна сметка бавенето с имунизациите в Европейски Съюз е точно поради единния метод – в случай че Европейската организация по медикаментите не е издала позволение за някой от шестте производителя във имунизационния проект на Съюза, то никоя страна-членка едностранно не може да утвърди съответната ваксина. Но може да търси ваксина отвън това портфолио – Унгария го стори с съветската " Спутник V ", а има информация, че Кипър търси помощ от Израел за имунизационната си стратегия. Защото източноевропейските страни в огромна степен се притесняват, че де факто заплащат повече, откакто компании като BioNTech, CureVac и Sanofi са част от промишленостите на Германия и Франция и посредством плащаните налози способстват за благосъстоянието на тези страни, а за активността им по имунизациите заплащат всички.
Играта е в действителност огромна – за пари, за количества, за отговорност при нежелани реакции от ваксина против ковид. А никой не знае всички детайлности за всеки подписан контракт за ваксини против ковид от Европейска комисия. Но наподобява най-малко от юридическа позиция те са по-строги, в сравнение с да вземем за пример в Съединени американски щати, където производител на ваксина против COVID-19, която е оторизирана за прилагане, на процедура не може да бъде съден за странични резултати –!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР