1. Св. преподобни Теодосий Велики (424 - 529 г.) -

...
1. Св. преподобни Теодосий Велики (424 - 529 г.) -
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Две много хубави български имена черпят, а Църквата почита създателя на манастирите

1. Св. преподобни Теодосий Велики (424 - 529 г.) - Както през първите епохи на християнството мъченичеството послужило за одобряване на Църквата, по този начин монашеството станало опора на през идващите времена. Преминало разнообразни форми в своето развиване, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.) основаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.

Кападокия, която станала люлка на източното православно богословие посредством плодородното творчество на най-великите църковни учители и св. Отци, подарила на християнството и този популярен първоучител на иноческия героизъм.
свързани новини23131на 07.01.202227342на 01.01.2022
Преподобни Теодосий Велики се родил в село Магарион в Кападокия. Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като подарък на Провидението и по тази причина го нарекли Теодосий - " от Бога даден " (Богдан). Възпитан в напълно благоприличие и образован от непрекъснато четене на Словото Божие, младият Теодосий горящ от свещена ревнивост да служи на Христа. Усърдно се молил на Бога да му уточни същинския път.

Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския героизъм и по тази причина е наименуван " шеф на общежитието ". Така го назовават житиеписците още и по тази причина, тъй като в 493 година йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни в Палестина, до момента в който на св. Сава Освещени (439-532 г.) поверил надзора над пустинниците.

Като се подвизавал в популярния си манастир и се грижел за спасението на стотиците си духовни рожби, св. Теодосий Велики не отминавал и вселенските грижи на св. Църква за чистотата на православната религия. Привърженикът на монофизитите император Анастасий (591-618 г.) се опитал да употребява високия престиж на св. Теодосий. Той изпратил на православния свещеник подарък от 30 литри злато, като знак на старание за неговата обител. Великият дъртак не обидил с отвод приноса на заблудения император, само че когато станало дума за противоречивите въпроси на вярата, той се отправил за Йерусалим и от амвона произнесъл отделяне от на всички, които не поставяли IV Вселенски събор в Халкидон от 451 година и неговите вероопределения наедно с решенията на първите три Вселенски събора.

Като не се задоволил с това, отшелникът напуснал строгото си усамотение и обиколил селищата на Палестина, с цел да утвърждава на всички места Православието и да изкоренява ересите. Заради това той бил изпратен на изгнание, само че след скоропостижната гибел на император Анастасий, той още веднъж се върнал в своята лавра.

Преподобни Теодосий Велики предузнал гибелта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи. Не доста преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и насълзен съобщил на братята: " Молете се, отци и братя, молете се! Божият яд посети Изтока! " В същото време Антиохия била разрушена от земетресение...

Св. Теодосий бил заровен във Витлеемската пустиня, където почнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената безкрайност.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Богдан, Богдана и Теодоси(й)
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР