1. Роден през 1770 година, Бетовен е бил най-големият от

...
1. Роден през 1770 година, Бетовен е бил най-големият от
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Бетовен

1. Роден през 1770 година, Бетовен е бил най-големият от 7 братя и сестри, четири от които умряли малко след раждането.

2. Първото му осъществяване пред аудитория е, когато е бил едвам осем годишен, на 26-ти март 1778 година Интересното е, че 26-ти март е и датата, в която Бетовен умира.

3. На първия му концерт татко му споделя на всички, че момчето е на шест години, с цел да получи по-голям резултат. Самият Бетовен остава много комплициран след тази преживелица и едвам когато получава документа за кръщенето си, научава същинската си възраст. Първоначално сметнал, че това е документ за по-големият му брат, умрял в детството.

4. Бетовен е бил блажен да учи под управлението на велики и добре известни музиканти като Готъб Нефе, Йозеф Хайдн, Салиери и популярния Моцарт.

5. Едва 12 годишен, през 1782-ра година, Бетовен разгласява и първите си произведения: 9 вариации в C минор, за пиано.

 Виена

6. Бетовен се мести във Виена през 1792 година, където среща австрийският композитор Йозеф Хайдн и учи пиано при него.

7. Композирал е 9 симфонии, 7 концерта, 17 струнни квартета, 32 сонати за пиано, 10 сонати за цигулка, пет сонати за виолончело и една Соната за френски рог.

8. Бетовен е написал три любовни писма " Безсмъртната обичана ", тайната на които остава нерешена и досега. Тъй като биографията му е обвързвана с доста любовни истории, историците не са в положение да схванат коя е дамата или дамите зад целия този екстравагантен пъзел.

 Лудвиг ван Бетховен

9. През целия си живот Бетовен е написал единствено една опера, озаглавена Фиделио, която и до през днешния ден се смята за един от класическите и известни творби на изкуството.

10. Музикалното творчество на Бетовен е разграничено на три съществени интервала. Главен е вторият, прочут като " храбър " интервал, когато е основана и фамозната прочутата Пета симфония.

11. Около 1796 г Бетовен стартира да има проблеми със слуха. Това, което стартира като досадно звънене, се утежнява и се трансформира в тежката болест, наречена звук в ушите. До 1816 година той изцяло губи слуха си.

12. Повратен миг за Бетовен било идването на Росини през 1822 година Той го изместил със своите опери. Въпреки всичко, Бетовен приключва Девета симфония и я показва на 7-ми май 1824 година Зрителите били впечатлени, само че средствата от премиерата били минимални.

Бетовен желае пари от брат си Йохан, на който неведнъж е помагал, само че получава негативен отговор. Поради това му се постанова да се прибере в дома си с млекарска каруца без покрив. Навън било студена зима и композиторът се разболял от пневмония.

Оздравява, само че следват редица болести, които в последна сметка водят до кома, а по-късно и до гибелта на великият композитор. На погребението му, състояло се на 29-ти март 1827 година участвали сред 10 000 и 30 000 индивида.

13. През август 1845 година е открит първият монумент на композитора и въобще на композитор в Германия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР