1) Протестът е израз на гняв - гневът на “Народа,

...
1) Протестът е израз на гняв - гневът на “Народа,
Коментари Харесай

Днешният протест е без съмнение автентичен и спонтанен

1) Протестът е израз на яд - гневът на “Народа ”, или най-малко основни елементи от народа, без кавички.

2) Затова и митинг не може да се “организира ” - и всички опити свършват плачевно, и “нашите ”, и “чуждите ”. Протест има тогава и там, където има задоволително яд против властта.

И през днешния ден е такава обстановка. В София - по-малко, в междинния град - повече.

3) Затова и властта има своя безконечен мотив - митингът нищо не предлага. Нито хрумвания, нито опция.

И това е обикновено. Опитите гневът да бъде класифициран в лист от претенции са капан - гневът се оказва “twisted by knaves, to make a trap for fools ”... Тези претенции нормално са наивни, глупави и/или рискови. А хората, които ги систематизират - наивници, куки или мошеници. Виждали сме и от трите. Моят спомен от най-близките ми митинги - лятото 2013 година, е - колкото повече “Протестна мрежа ”, толкоз по-малко митинг...

4) Протестът постоянно желае смяна. Но достоверното и всеобщо искане, без инженерствата по т.3), нормално се свежда до промяна на властта.

С нещо друго.

5) Затова е обикновено и естествено опозицията/опозициите да поддържат един митинг, да пробват да насочват настояванията му, да канализират гнева, даже да поведат недоволството.

След триумфа на ОДС през ‘97 - неизбежно несполучливо. Това беше последният сполучливо политизиран импровизиран митинг.

6) И през ‘97 - множеството бяхме там и помним - нямаше нито всеобщо подкрепени претенции, нито еднородна маса протестиращи, минимум - идеологическа аргументация.

Имаше голяма маса безусловно изгладнели хора, които нямаха самун на масата и Хумана за бебетата. Имаше и стихийно отвращение и обезсърчение от банковите банкрути, мутрите и угоената власт.

Бяхме седесари, националисти, студенти, и на първо място - доста, и гневни.

Всъщност, имаше измежду нас и забележителни отпадъци, ченгета, агентура, дребни мутри и цялостен сонм добре насочени кариеристи, надушили власт и кинти. И доста от тях отлично се нагласиха по-късно, че и до през днешния ден...

Но тези митинги, каквито си бяха, смениха за положително посоката на страната и обществото ни. Две години след тях започнахме договаряния с Европейски Съюз, още две по-късно паднаха визите. (Прочее, рухването на визите е и до момента най-важното единично събитие в “Прехода ”, значимо за небогати и богати, столица и село, българи и роми... Но това е обособена тема)

7) В умозаключение:

Днешният митинг е без подозрение, в огромната си част, достоверен и импровизиран. Той има в основата си тежко неодобрение от обществената и икономическа политика, от смазването на шанса за пораждане на дребна междинна класа, изключително отвън София.

А за цел има очевидното - промяна на властта.

Да, има ясни знаци за външно, мутренско и на Българска социалистическа партия въздействие в организацията. Има сигурно ченгета, мошеници, и вся осталная.

Има явно безумни и нездравословни хрумвания, както постоянно...

Задачата на демократичната съпротива е не да проучва фотоси във ФБ, нито да пробва да “яхне ” гнева - няма да стане.

А - просто и ясно - да поддържа настояването за промяна на властта, като бъде политически поръчител, че тази промяна няма да бъде на цената на гражданския мир, конституционната народна власт, свободата и европейския избор на България.

Б. ред. - Мнението на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев е от профила му във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР