1. България и еврото: май остана само инфлацията. Надеждата на

...
1. България и еврото: май остана само инфлацията. Надеждата на
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: България, еврото и инфлацията; Озеленяването в София - хаос за 40 млн. лв.

1. България и еврото: май остана единствено инфлацията. Надеждата на София е, че Брюксел ще направи изключение, сходно на Хърватия Преди няколко години България направи най-важната крачка - пропука дебелата стена, която институциите във Франкфурт и Брюксел бяха издигнали за страни от Югоизточна Европа, и се промуши в така наречен чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II) с небосвод 2024 година да употребява единната европейска валута. Е, това не се случи - главно поради политическата рецесия тук. Формалната причина, която посочи Брюксел обаче беше, че България не извършва критерия за инфлация. По-съществен проблем обаче бяха неизпълнени задължения като да вземем за пример измененията в Кодекса за обезпечаване.

Сега страната си има постоянно държавно управление, което показва Шенген и еврозоната като собствен приоритет. Нормативните спънки в огромна степен също са преодолени и сега се доизглаждат съответните закони за въвеждането на еврото и даването на паричната политика в ръцете на ЕЦБ. Но пък. 2. Озеленяването в София - добре поддържан (ин)хаос за 40 млн. лева Зелената система на София може би не е най-важната за ръководството на града - в случай че бъдат запитани жителите, евентуално би се наредила надалеч по-назад от дупките по улиците, разрушените тротоари или препълнените кофи за отпадък. Тя обаче е значима и то надалеч освен от естетически съображения - от качеството на озеленяването зависи в немалка степен и качеството на живот и здравето на всички. И въпреки София да влиза в борби с други градове за призове като Зелена столица на Европа и да се хвали с 47% от площта покрита с паркове, градини и гори, даже с невъоръжено туристическо око се вижда, че нещо тук не се случва както би трябвало.

В същото време за зеления образ на града са планувани десетки милиони левове. Голямата част от тях обаче потъва безидейно в няколко компании, които на практика са обрасли към Столичната община през последното десетилетие, тъй че в нейните публични поръчки мъчно пробиват други. В добавка те на АПИ с " Автомагистрали ", единствено че посредством общинското " Чистота Искър " (вече с новото име " Софекострой " ). 3. " Астра биоплант " ще е първата огромна жертва на войната за слънчогледа. Заводите на русенската компания ще бъдат затворени до месец поради неналичието на суровина Бунтът на земеделците поради желанието им за надпазарна цена и блокираният импорт на слънчоглед от Украйна скоро ще дадат втора едра жертва - производството на биодизел и масла в Русе на " Астра биоплант " върви към прекъсване. Първата беше прекъсването на един от заводите на най-големия производител на слънчогледово олио - " Олива ", през август за над три седмици, а повода - неналичието на суровина за преправка.

" След три-четири седмици ще бъдем принудени да затворим заводите един по един ", споделя Деян Станков от мениджмънта на " Астра биоплант " и един от синовете на основателя на групата Станко Станков пред " Капитал ". Производствените им линии в страната са общо седем и предходната година са с галактическия оборот над 7 милиарда лева В групата на " Астра биоплант " работят 668 души, а направените вложения досега са 260 млн. лева " По-евтино е да си купим готово олио от Украйна с включени транспортни разноски, в сравнение с да произвеждаме ", добавя той. Или заради липса на суровина. 4. Новите кули на " Г.М. Димитров ": втора на Николай Вълканов. И трета в съседство Една висока постройка при строителните действителности в София през днешния ден наподобява в никакъв случай не остава сама. В градския контур на регион " Студентски " да вземем за пример, 107-метровата постройка на NV Tower на " Г.М. Димитров " до две-три години ще бъде в компанията на най-малко две 50-етажни жилищни кули, в случай че вложителите изпълнят проектите си. NV Tower на " Минстрой пропъртис " на Николай Вълканов излезе на пазара през второто тримесечие на 2021 година и се радваше на огромен интерес от офис наемателите.
Реклама
Новината в този момент е, че до нея ще бъде издигната още една кула - NV Residences. Проектът е разказан в детайли са уеб страницата на NV Tower и предварителните резервации за жилища в него към този момент са в ход. Възложители в нея са " Софавто ", като притежател на имота, и " АТГ пропъртис " на двама потомствени бургаски строители, на което е преотстъпено право на градеж. 5. Трябва ми крипто, но в брой: Преобразуването на виртуални валути във фиатни пари остава предизвикателство, а таксите дебнат отвред През юли Visa приключи връзките си с Binance, а преди към месец я последва и Mastercard, която имаше пилотен план в Южна Америка. Това лиши от опцията потребителите на най-голямата криптоборса в света, в това число и България, да употребяват картите й - да заплащат онлайн, на POS и да теглят фиатни пари посредством тях, откакто преди този момент са били превалутирани техни криптоавоари. Мярката на двата най-големи платежни оператора е образец за разкъсване на връзката сред централизирани и децентрализирани финанси. Тя последва и делата след засилен регулаторен напън против Binance, изключително в Съединени американски щати. На 18 септември услугата за платежни карти бе възобновена.

Услугата на Binance е доста известна в България, защото с изключение на ликвидност и опция за търговия с криптовалути, разрешава да се реалокират избрани валути, в това число стейбълкойни, на платежната карта, издадена в партньорство с Visa, след което да се употребява като елементарна дебитна карта. В случая всяка транзакция, направена с картата, се превалутира в действително време и беше извънредно комфортно за всеки употребяващ борсата да достъпи част от средствата си. Липсата на платежна карта през седмиците, когато услугата бе прекъсната, принуди нейни консуматори да намерят сурогат, да трансферират активите си към други платформи или да употребяват разновидности като P2P прехвърляния, криптомати и прекачване на активи към други портфейли. Повдигна се още веднъж и един от най-важните въпроси -.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР