1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края

...
1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края
Коментари Харесай

Експерт: Не погасявайте едни кредити с други

1,82 милиарда лв. са разсрочените отговорности на семействата към края на февруари, след като е последната публична статистика на Българска народна банка.

Със сигурност през годината частичният мораториум върху тези отговорности ще изтече, като е строго самостоятелно какъв е интервалът на отлагане на заплащанията и дали краткотрайно е спряно погасяването на задължението, или въпреки всичко се вършат дребни вноски.

„ Хората, които не са съумели да се оправят със усложненията си по отношение на изплащането на техните заеми, не престават да имат опцията да се свържат с финансиращата ги институция, да оповестят, че при тях усложнението продължава и да потърсят някакво самостоятелно решение “, изясни кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Не да чакаме моментът, в който ще пристигна падежът на вноската, най-добре е още предходния месец да отидем да съобщим, че усложнението продължава “.

Или казано по различен метод - в случай че първата ни обновена вноска би трябвало да е при започване на май, само че не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре незабавно да потърсим банката.

" Не поучавам за погасяването на едни заеми да вземат нови заеми, пък били те и безлихвени ", беше категоричен Тихомир Тошев, който има още едно предизвестие - още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката:

Ако се наложи да договорим нова пролонгация, тя би трябвало да е оптимално къса, тъй като в противоположен случай, ни чака ново оскъпяване, предизвести Тошев, като уточни какво е предстоящото повишаване:

„ За потребителските заеми то ще бъде в рамките сред 5 и 20 лв. на месец, при ипотечните ще бъде от порядъка сред 20 и 50 лв. на месец. Повече от 90% от кредитополучателите ще съумеят да се оправят с заплащанията след мораториума “, сподели кредитният съветник.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР