1 800 лв. средна заплата дават минитеИндустрията осигурява до 5

...
1 800 лв. средна заплата дават минитеИндустрията осигурява до 5
Коментари Харесай

Днес е Денят на миньора

1 800 лева междинна заплата дават мините Индустрията обезпечава до 5 на 100 от Брутния вътрешен артикул Компаниите в сектора устоят паралелки и цели учебни заведения
Минната промишленост не освободи и един служащ по време на пандемията от Ковид-19 и изплащаше заплатите им в цялостен размер. Това показа пред " Стандарт " някогашният ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев преди Деня на миньора - 18 август, когато той по традиция се празнува още от времето на Фердинанд.
За първи път обаче тази година браншът няма да празнува празника си с тържества и награди поради Ковид-епидемията. " Отлагаме го за по-добри времена ", сподели шефът на браншовата организация Иван Митев. Той уточни, че междинната заплата на работещ в минната промишленост е 1800 лв., което е с 40 на 100 повече от работната заплата за страната по данни за предходната година. Само за 2019 година заплатите на минни инженери и нискоквалифицирани чиновници са нарастнали с 4 на 100. В момента браншът дава 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната. По време на разгара на Ковид-кризата фирмите даже привлекли в допълнение чиновници от други сфери - да вземем за пример инженери и машиностроители, споделя Митев.
" Имаше едно леко разлюляване по време на изключителното състояние, само че се оказа, че сме надценили заплахата и нито една компания не редуцира чиновници ", сподели и Радомир Чолаков от Българската минно-геоложка камара.
Денят, на който миньорите празнуват празника си, е датата на Успението на Свети Йоан Рилски, който е бил определен неслучайно за настойник за хората, работещи в минната промишленост. Указът е публикуван от цар Фердинанд по предложение на пернишките въглекопачи. През 1994 година разпореждане на Министерски съвет препотвържава, че миньорите означават своя празник на 18 август. " Тъй като св. Йоан Рилски е живял в пешери и подземия, на този ден честват освен миньори, а и всички подземни строители - да вземем за пример на тунели и на метрото. Затова и на всички тези места стои по една икона на светеца, който ги закриля ", описа Иван Митев.
В момента самите минни сдружения поддържат учебни заведения или най-малкото паралелки в разнообразни градове на страната. " Дънди прешъс " - интернационалната компания със седалище в Канада, да вземем за пример устоя езикова гимназия в Челопеч, която в последните години демонстрира много високи резултати по някои от предметите по време на матурите. " Горубсо " подкрепя няколко паралелки с дуално образование в Мадан, които са съответно по професионалния профил. Тези, които ги приключват, получават преференции при приема им в Минно-геоложкия университет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР