01 Април Професор Дъглас Лейт от Тринити Колидж в Дъблин,

...
01 Април Професор Дъглас Лейт от Тринити Колидж в Дъблин,
Коментари Харесай

Google и Apple отново уличени в събиране на потребителски данни

01 Април
Професор Дъглас Лейт от Тринити Колидж в Дъблин, прочут с проучванията си за сигурността в интернет, разгласява за поверителността на мобилните устройства. Той е проучил какви данни изпращат iOS и Android на Apple и Гугъл.

В изследването си Лейт анализирал трафика на смарт телефони по време на първото им пускане след връщане към фабрични настройки - с сложена или извадена SIM-карта, когато никой не употребява смарт телефона, когато потребителят го настройва, с включен и изключен GPS и при влизане в магазина за приложения.

Оказа се, че данните от устройството се събират освен от операционната система, само че и от нейните услуги, като търсене (Siri и OK Google), за облачно предпазване (iCloud и Гугъл Drive), карти и навигация (Apple Maps и Гугъл Maps), фото услуги (Apple Photo, Гугъл Photos). Лийт акцентира, че такива данни се изпращат до сървърите на Apple и Гугъл, даже когато притежателят на устройството го категорично е забранил или в никакъв случай не е употребявал тези приложения.

Освен това някои авансово конфигурирани софтуерни артикули, като Siri, Safari и iCloud в iOS и Youtube, Chrome, Гугъл Docs, Safetyhub, Гугъл Messaging, Clock, Гугъл Searchbar на Android се свързват със сървъри за разработчици даже преди потребителят да ги започва за първи път.

Анализът сочи, че Гугъл събира доста повече данни от мобилни устройства, в сравнение с Apple. " През първите 10 минути след старта телефонът Pixel изпраща към 1 MB данни до Гугъл, до момента в който iPhone изпраща към 42 KB данни до Apple " се показва в проучването. Когато смарт телефоните не се употребяват, Pixel изпраща почти 1 MB данни на Гугъл на всеки 12 часа, спрямо iPhone, който изпраша 52 KB на Apple, което значи, че Гугъл събира към 20 пъти повече данни. "
Събирането на такива количества информация от двата колоса основава най-малко два съществени казуса, смята Лийт. Първо, тя може елементарно да бъде обвързвана с персонални потребителски данни (име, мейл адрес, кредитна карта и т.н.) и затова с други устройства, които той има, покупки, история на сърфиране в мрежата и така нататък Не би трябвало да се не помни, че Apple и Гугъл работят с платежни услуги, оферират известни уеб браузъри и оферират рекламни услуги.

Второ, всякога, когато телефонът се свързва с такива сървъри, той постоянно споделя IP адреса си, който може да се употребява за установяване на местоположението му. По този метод високата периодичност на мрежовите връзки, открити както от iOS, по този начин и от Android (средно на всеки 4,5 минути) разрешава на Apple и Гугъл да наблюдават местоположението на устройството.

Изследователят споделя, че е изпратил резултатите от изследването си нз двете компании Apple и Гугъл. Гугъл изпратила уточнения и дава обещание скоро да разгласява повече информация за телеметричните данни, които събира. Говорител на компанията показва, че те оказват помощ на разработчиците да поддържат устройствата да работят безпроблемно. Подобно писмо е получено и от Apple.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР