• Новият Hypercar на Peugeot е продукт на най-съвременните софтуерни

...
• Новият Hypercar на Peugeot е продукт на най-съвременните софтуерни
Коментари Харесай

Peugeot 9X8: роден като виртуален проект, състоящ се от 15 267 цифрови файла

• Новият Hypercar на Peugeot е артикул на най-съвременните софтуерни стратегии
• Внушителна идея, основана и тънко настроена в цифрова среда
• Общо показване, симулирано много преди първите обиколки на автомобила на пистата
• Революционният метод икономисва жизненоважно време и усъвършенства потреблението на ресурсите

Преди да се качи на пистата за своите тестови сесии за хомологация, хибридният Hypercar на Peugeot 9X8 стартира своето битие като цифров план с размер 51,1 GB, формиран от 15 267 файла, съхранявани на корав диск.

Дигиталните достижения отвориха напълно нова сфера от благоприятни условия в моторния спорт, позволявайки на инженерите на Peugeot Sport да пресъздават една в действителност внушителна идея за своя 9X8 Hypercar – който, за разлика от всеки от съперниците си, няма задно крило и съставлява самобитен индивидуален физически съставен елемент.

Усъвършенстването на актуалния цифров програмен продукт прави допустимо провеждането на задълбочени софтуерни изследвания, като в същото време се икономисват доста време, пари и запаси, а Peugeot 9X8 Hypercar съществува напълно виртуално за известно време, преди най-сетне да завърти първата си действителна обиколка на пистата.

Екипите на Peugeot Sport прекараха две години в моделирането и симулирането му, като използваха както действителен програмен продукт – приспособен, където е належащо, с цел да дава отговор на характерните условия на плана – по този начин и компютърни стратегии, създадени напълно от нулата.

„ Една от мощните ни страни е, че можем сами да сътворяваме инструментите за оформяне на дизайна на съставените елементи, от които се нуждаем “, изяснява Франсоа Кудрейн, шеф на задвижването на програмата на Peugeot Sport за Световно състезание по устойчивост (WEC).

Изобретателността, родена от цифровите нововъведения
Няколко десетки души участваха в цифровия план на Peugeot 9X8, от ръководители на изчислителни машини до производители и спортни инженери, всички твърдо фокусирани върху една и съща цел – производството на най-хубавия спортен модел за устойчивост. За да реализира допустимо най-хубавия резултат, инженерният отдел постоянно следва една и съща процедура:
• Внимателен прочит на наредбите, с цел да бъде екип изцяло наясно какво е позволено и какво не и най-много - какво е допустимо.
• Създаване на бриф за планиране: формализиране на задачите за осъществяване и условията като функционалност на регламентите. Впоследствие тази работа е разказана по-подробно в редица взаимно свързани спецификационни документи.
• Формулиране на хипотези за дизайна: употребявайки общия бриф като основа, инженерите, отговарящи за основаването на автомобила, пресъздават разнообразни концепции. Това е мястото, където изобретателността на инженерите на Peugeot Sport – както и тази на дизайнерите на Style PEUGEOT, които вземат участие в плана 9X8 от самото му начало – в действителност се демонстрира. Трябва да се разбере, че без значение от това какъв брой е добра, цифровата технология в никакъв случай не може изцяло да размени човешката креативност, а стратегия като тази на 9X8 е на първо място голямо човешко начинание. Най-обещаващите цифрови концепции се резервират, като техните относителни качества по-късно се правят оценка, с цел да се вземе решение единствено за една.
• Предприемане на CFD (изчислителна динамичност на флуидите) симулация: по-често употребена в аеродинамиката, CFD симулацията служи като насочна точка за флуиден поток, като се вземат поради физически или химични резултати като турбулентност и термично възбуждане.

„ Благодарение на целия ни програмен продукт можем да предвидим необятна гама от размери, форми и материали и да работим върху тежестта на автомобила в сходство с техническите разпореждания “, отбелязва Франсоа Кудрен. „ Както при избора на базова идея, опцията да приемем чисто цифров метод към изпробването на системи и съставни елементи ни разрешава да оценим огромен брой евентуални решения, които просто би било невероятно да се реализиран в действителния свят. Преди да се качим на пистата, нашият Hypercar дълго време беше план, съхраняван на корав диск. Всеки един от 15 267 файла съставлява една от неговите елементи! Има още едно нещо, което също би трябвало да се означи: цифровата технология и калибърът на нашите симулационни принадлежности ни разрешиха да преценим взаимоотношението сред другите съставни елементи и системи, което значи, че към този момент бяхме осведомени с теоретичната продуктивност и държание на автомобила, преди да го тестваме за същински. Фазата на физическото валидиране на плана стартира чак доста по-късно, когато най-сетне поставихме колата на пистата. "

„ Изкуственият разсъдък е скъп инструмент за интерпретация на голямото количество данни, които могат да бъдат измерени в спортен автомобил “, прибавя Жан-Марк ФИНОТ, шеф на Stellantis Motorsport. „ Нашите приложения за обработка на „ огромни данни “ ни разрешават да симулираме огромен брой разнообразни хипотези, като ни оказват помощ да забележим дали би трябвало да променим дизайна на някои елементи, с цел да отговорим на нашите целеви стойности. Едва откакто сме дефинирали характерностите и симулирахме продуктивност в разнообразни среди с напълно цифров автомобил, ние започваме производството на физическите му елементи. ”

От напречни разрези на кабелите до мотори за дронове.

Някои данни явно могат да бъдат събрани, без да се организира особено проучване на типа на материала, формата или броя на частите. Например, тялото постоянно е направено от въглерод, моторът от алуминий и постоянно има четири колела... Там, където цифровите принадлежности влизат в уравнението обаче, е когато става въпрос за пресмятане на размери и преструване на държанието на главните съставни елементи.

Като образец, до момента в който Peugeot 9X8 включва тройна електрическа система (900V батерия, плюс 48V и 12V компоненти), цифровата технология разреши на инженерите на Peugeot Sport изцяло да схванат неговата електромагнитна среда и да работят върху оптималните размери за своите кабелни снопове. За да се сведе до най-малко рискът от разстройства, беше належащо да се сътвори тясна връзка сред физическите съставни елементи и софтуера. Това беше доста начинание, което можеше да се реализира единствено със съдействието на цифровите технологии. По този метод екипът откри, че е по-добре да се употребяват по-малки кабелни снопове при 48V, в сравнение с при 12V, което по едно и също време икономисва място и тегло, като в същото време усъвършенства съвместимостта сред физическите снопове и компютрите.

Други елементи, получени от Stellantis Sport или извлечени от софтуерни артикули на „ всеобщия пазар “, от време на време работят доста добре, без да се постанова да бъдат променяни по какъвто и да е метод – находчив метод, който икономисва пари. Като образец, някои 48V мотори в 9X8 идват непосредствено от дронове. От единствено себе си се схваща, че тяхната успеваемост в автомобила е симулирана и валидирана благодарение на специфичен програмен продукт, само че те не изискват никаква структурна трансформация.

Цифровите симулации също разрешават персонализиране, където е належащо – като да вземем за пример във връзка с това какъв материал да се употребява към изпускателните отвори. Тук равнищата на топлота са доста високи и симулациите разкриха, че детайли по каросерията от въглерод, би трябвало да бъдат или предпазени, или даже сменени с алуминий или исполин. Това беше доказано по време на етапа на симулация и по-късно още веднъж в първата тестова сесия на пистата.

След цифровото си развиване, твърдият диск, съдържащ всички механически данни на Peugeot 9X8, обезпечи основата за основаването на първичен модел в мащаб 1:1 за потребление в аеродинамичен тунел и след това на физическа спортна кола, чието настоящо развиване се прави на пистата.

*Източник: www.peugeot.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР