Хроники


Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва,

Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, ...

... думи от отделни бу... Символ на игрите е руското мече Миша. На олимпийските игри в Москва България записва най-доброто си представяне на олимпиада и един от най-големите спортни успехи в историята си. Страната печели общо 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови) и завършва на 3 място по медали.


Скрабъл (на английски: Scrabble, буквално „драсканица“) е игра на дъска,

Скрабъл (на английски: Scrabble, буквално „драсканица“) е игра на дъска, ...

... които има написана буква от азбуката, както и броят точки, които тя носи на този, който я е поставил върху таблото. Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото.


Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия

Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия ...

... декември се провежда сполучлива операция в Университетската болница Рикшоспитале, Осло: мехурът е отстранен и заменен с изкуствен. През това време кралят е освободен от всичките си официални задължения. Той подновява задълженията си на 13 април 2004 г. Престолонаследникът Хокон е регент по време на боледуването и възстановяването на крал Харалд.


Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е

Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е ...

... езици (например Уикипедия на латински език и Уикипедия на старобългарски), както и раздели на изкуствени езици (на есперанто, на волапюк, на идо, на интерлингва, на новиал, на окцидентал и на ложбан). Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите ѝ са дублирани или разклонени на други уеб-сайтове.


Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от

Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от ...

... октавовите скокове. В легато кларинетът превъзхожда флейтата, но и отстъпва в стакатото. Той е незаменим инструмент за изпълнение на широки мелодически линии. Кларинетът има чиста и изразителна звучност и се използва в симфонични и духови оркестри, но на него може да се свири както българска народна музика, така и джаз.


Калисто е вторият по големина естествен спътник на Юпитер и

Калисто е вторият по големина естествен спътник на Юпитер и ...

... но то не навлиза в широка употреба до средата на 20 век. Преди това Калисто е наричан Юпитер 4 или четвъртият спътник на Юпитер. Роден е Шарл Перо Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям брой детски приказки, сред които Спящата красавица, Синята брада, Котаракът в ...Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям

Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям ...

... за създаване на нови художествени произведения. Приказките на Шарл Перо не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Играят възпитателна роля с нравствените идеи, вложени в тях, с простора на въображението; приказките оказват влияние върху развитието на европейската литература.


Името Трансилвания навлиза в латинската (древноримската) география през I-III век,

Името Трансилвания навлиза в латинската (древноримската) география през I-III век, ...

... през XVIII в. Макар и частично, преди Освобождението внимание им обръща Марин Дринов, а първото пътешествие при чергедските и брашовските българи прави Любомир Милетич. Впоследствие при алвинцките българи се озовава изследователят Карол Телбизов, а при брашовските – историкът Георги Нешев. Българските колонии в Трансилвания са проучени и от Тодор Балкански.


Космически телескоп Хъбъл (на английски: Hubble Space Telescope, HST) е

Космически телескоп Хъбъл (на английски: Hubble Space Telescope, HST) е ...

... изстрелването на допълнителен космически телескоп. Разполагането на телескопа в космоса дава възможност да се регистрират електромагнитни излъчвания в диапазоните, в които земната атмосфера не е прозрачна, например инфрачервено излъчване. Заради отсъствието на атмосфера разделителната способност на телескопа е 7 – 10 пъти по-добра от аналогичен телескоп, разположен на земната повърхност.


Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг

Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг ...

... човешкото тяло, за да убие патогенните бактерии и спира да го изучава след 1931 г. През 1934 г. подновява клиничните проучвания до 1940 г. Независимо от Флеминг, в СССР пеницилинът е открит от съветската микробиоложка Зинаида Ермолева и използван за нуждите на съветската армия по време на Втората световна война.


Софийската класическа гимназия се открива на 7 януари 1879 г.

Софийската класическа гимназия се открива на 7 януари 1879 г. ...

... от 1 януари 1887 г. гимназията добива името Софийска класическа и реална гимназия. В края на учебната 1883/1884 г. се провежда първият зрелостен изпит в Софийската класическа гимназия. В седми клас тогава има 11 души. На този първи изпит са допуснати 8 ученика, от които 7 получават свидетелство за зрелост.Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална

Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална ...

... една от светците-покровители на Франция. Тя остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения. Роден е Андон Митов, български лекар Андон Митов е роден в 1909 година в големия български град Дойран, днес в границите на Северна Македония. Завършва медицина в Софийския...


Андон Митов е роден в 1909 година в големия български

Андон Митов е роден в 1909 година в големия български ...

... Многократно лично отказва да му бъде присъдено званието „Активен борец против фашизма и капитализма“. Роден е Луи Брайл Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре, Франция. Ослепява след злополука в работилницата на баща си, когато е 3-годишен. Още кат... Андон Митов умира в Пловдив в 1975 година.


Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре,

Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре, ...

... хора, нари... Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, като за звуковете на различните езици се приспособяват нови комбинации от точки. Брайловата азбука е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език.


Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани

Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани ...

... цел проституция).  Международният ден за възпоменание на търговията с роби и нейното премахване се празнува на 23 август, а Международният ден за премахване на робството се празнува на 2 декември. Множество съвременни международни договори (включително Конвенцията за робството от 1926 г.) забраняват робството и го считат за престъпление срещу човечеството.


Разширяването на Европейския съюз е процес на разрастване на Европейския

Разширяването на Европейския съюз е процес на разрастване на Европейския ...

... до 27, след като България и Румъния стават членове на ЕС на 1 януари 2007 г. На 1 юли 2013 г. Хърватия се присъединява към ЕС. Родена е Дона Самър Ладона Ейдриън Гейнс  е американска певица и автор на текстове на песни, която набира популярност през диско-ерата от 70-те години...Ладона Ейдриън Гейнс  е американска певица и автор на текстове

Ладона Ейдриън Гейнс  е американска певица и автор на текстове ...

... е първият музикант, който прави три последователни двойни албума, които достигат до челното място в класацията на Билборд. Четири нейни сингли достигат на първо място в чартовете в Съединените щати. Сред нейните най-големи хитове са Love to Love You Baby, I Feel Love, Last Dance и Could It Be Magic.


Роден е на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия.

Роден е на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия. ...

... – като получава наградата на 42-годишна възраст. След Първата световна война, в която загива единственият му син, мирогледно творческата доктрина на писателя рязко се променя. Масонската му принадлежност е ярко изразена в повечето му творби, като най-силно впечатление прави автобиографията му. Умира от мозъчен кръвоизлив в началото на 1936 г.


Вацлав Хавел е чешки драматург и политик. Той е един

Вацлав Хавел е чешки драматург и политик. Той е един ...

... си на президент на Чехословакия, а впоследствие на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна демокрация. По време на неговото 13-годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започването на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват през 2004 г.


Месинското земетресение е с епицентър в Месинския пролив (38°10′ с.

Месинското земетресение е с епицентър в Месинския пролив (38°10′ с. ...

... Населението търси подслон срещу рухванията и пожарите на плажовете. Там хората са изненадани от силно цунами, което поразява бреговете на пролива няколко минути след основния трус. Броят на жертвите е неясен, тъй като много трупове са извадени в морето, и може да е от 100 000 до 200 000 души.


Световната банка (СБ) (на английски: World Bank) е международна финансова

Световната банка (СБ) (на английски: World Bank) е международна финансова ...

... песен“  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път е публикувана на 19 декември 1843 г. Произведението е едно от ... Агенция за многостранни инвестиционни гаранции (АМИГ) – Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA); Международен център за регулиране на инвестиционните спорове (МЦУИС) – International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).


Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита

Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита ...

... е новела от Чарлз Дикенс. За първи път е публикувана на 19 декември 1843 г. Произведението е едно от ... БНТ е член на „Интервизия“ и партньор на „Евровизия“ (до 2019 г.), както и е член на Европейски съюз за радио и телевизия, EGTA, IMZ, CIRCOM Regional, FIAT и BBLF.


„Коледна песен“  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път

„Коледна песен“  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път ...

... бедността и социална несправедливост, ще има много по – голямо въздействие, отколкото полемичен памфлет или есе. За написването на коледните си истории Дикенс получава вдъхновение от собственото си детство, което е било тежко и унизително. За създаването на образа на Ебенизър Скрудж се е повлиял от този на баща си.


Днешна Албания в древността е била северната част на Епир,

Днешна Албания в древността е била северната част на Епир, ...

... 000 бежанци – етнически албанци от граничещото със страната Косово. НАТО официално кани Албания и Хърватия за свои членове на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. На 1 април 2009 г. те официално се присъединяват към Алианса. През 2009 г. Албания официално кандидатства за членство в ЕС.


Васил Радославов е роден на 15 юли 1854 г. в

Васил Радославов е роден на 15 юли 1854 г. в ...

... 21 октомври 1929 година. Погребан е с почести в София на 3 ноември същата година. Васил Радославов е женен за Евантия Провадалиева. Награди и отличия Д-р Васил Радославов е един от едва шестимата българи, удостоени с най-високия държавен орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ – през февруари 1918 г.


Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, на

Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, на ...

... централното правителство, а Карлес Пучдемон напуска страната. Към 28 октомври 2017 г. Каталонската република е непризната от международната общност, която продължава да смята областта за част от Кралство Испания. През декември 2017 са проведени извънредни избори, в които партиите, подкрепящи независимостта на Каталония, получават 52 % от местата в Парламента.


Радият е открит през 1898 г. от Пиер и Мари

Радият е открит през 1898 г. от Пиер и Мари ...

... от бария. Прясно получените соли на радия са безцветни, но след късо време се оцветяват в жълто, после в кафяво вследствие на радиоактивно лъчение. Както радият, те всички светят, като на тъмно се наблюдава зелено светене. При отделяне на едно хелиево ядро се получава радон. Валентността му е непроменлива-винаги втора.


„Дон Кихот де ла Манча“ (на испански: „Don Quijote de

„Дон Кихот де ла Манча“ (на испански: „Don Quijote de ...

... интертекстуалност. Книгата има огромно влияние върху литературната общност, за което свидетелстват директни препратки в „Тримата мускетари“ (1844) на Александър Дюма, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ (1884) и „Сирано дьо Бержерак“ (1897) на Едмон Ростан. А. Шопенхауер дори цитира „Дон Кихот де Ла Манча“ като един от четирите най-велики романа, писани някога.


Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в ...

... 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет. Умира на 12 октомври 2019 г. в Солун.


Първата метролиния е била построена в Лондон през 1863 година

Първата метролиния е била построена в Лондон през 1863 година ...

... тя била с ограничена дължина и вагоните са били теглени от животинска тяга. Поради този факт най-често се приема, че първото метро в Европа е построено в Будапеща през 1896 година. Първоначално вагоните в метрото нямали прозорци – конструкторите мислели, че никой няма да иска да гледа в тъмния тунел.


Силвия Констанс Ащън-Уорнър (на английски: Sylvia Constance Ashton-Warner) е новозеландска

Силвия Констанс Ащън-Уорнър (на английски: Sylvia Constance Ashton-Warner) е новозеландска ...

... система за техните нужди. Роден е Лудвиг ван Бетховен В повечето източници се посочва за рождена дата 16 декември 1770 г., като се има предвид, че е бил кръстен на 17 декември 1770 г. в гра... Авторка е на няколко романа, като сюжетите им са свързани със собствения ѝ живот.


В повечето източници се посочва за рождена дата 16 декември

В повечето източници се посочва за рождена дата 16 декември ...

... обединена Европа: свобода, мир и солидарност. Малко преди смъртта си Бетховен работи върху своята 10-та симфония, която не завършва. Има много скици и бележки от първата част на тази симфония. Бари Купър е обработил тези скици в една първа част. Има и записки за една трета част от 1825 г.


Нерон Клавдий Цезар Август Германик (на латински: Nero Claudius Caesar

Нерон Клавдий Цезар Август Германик (на латински: Nero Claudius Caesar ...

... управление: Тацит, Светоний и Дион Касий, малко от които го представят в благоприятна светлина. Някои източници обаче, включително и посочените по-горе, го описват като император, който е популярен сред простолюдието, особено на изток. Някои съвременни историци поставят под съмнение достоверността на древните източници, при отчитане на тираничните актове на Нерон.


Роден е през 1603 година в Лутегаст, малко село в

Роден е през 1603 година в Лутегаст, малко село в ...

... На 4 януари 1643 холандците откриват крайната северозападна точка на Северния остров на Нова Зеландия – нос Мария ван Димен (34°29′ ю. ш. 172°39′ и. д.), а на 5 януари – о-вите Три-Кингс (34°09′ ю. ш. 172°08′ и. д., на северозапад от Нова Зеландия) и оттам флотилията продължава на североизток.


Едвард Мунк се ражда във ферма в селцето Одалсбурк, Льотен

Едвард Мунк се ражда във ферма в селцето Одалсбурк, Льотен ...

... – 1894), „Пепел“ (1894), и „Мостът“. Последната показва слаби фигури с безлични или скрити лица, над които се издигат заплашителните форми на дебели дървета и надвесени къщи. Мунк изобразява жените или като крехки, невинни страдалки, или като смъртнобледи, пиещи живота вампири. Много изследователи смятат, че това отразява неговите сексуални страхове.


Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ е държавен репертоарен театър в

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ е държавен репертоарен театър в ...

... фамилия Икономова; 1835 – 7 декември 1920) е българска книжовн... През 2009 г. се осъществяват турнета в Истанбул, Словения, Швеция, Норвегия, Дания и Англия на спектакъла „Куфарите“ на Недялко Делчев, който е субсидиран от европейската програма „Култура 2007 – 2013“ в рамките на международната културна платформа „Черно/Северно МОРЕ“ (Black/North SEAS).


Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на ...

... в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети. Роден е Тодор Йончев, български учител Тодор Йончев е български учител и общественик, роден на 9 декември 1859 г. в гр. Лом. Завършва педагогическото училище във Виена, Авст...


Тодор Йончев е български учител и общественик, роден на 9

Тодор Йончев е български учител и общественик, роден на 9 ...

... „Юнак“ през 1898 г. Избран е в управителния съвет на съюза за деловодител. През 1896 г. е ръководител на българската делегация за Първите олимпийски игри в Атина. Източник: bg.wikipedia.org Патентована е микровълновата фурна Микровълновата фурна (често наричана и микровълнова печка) е домакински електроуред, използващ енергията на микровълните за обработка н...


Акад. Красимира Асенова Колдамова е българска примабалерина. Родена е в

Акад. Красимира Асенова Колдамова е българска примабалерина. Родена е в ...

... Станка Николица-Спасо-Еленина Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова; 1835 – 7 декември 1920) е българска книжовн... Красимира Колдамова е една от създателките на балет „Арабеск“. Има над 60 роли в 70 постановки. Играе в редица световни театри, включително е била прима на френския „Гран бале класик“.


Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова;

Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова; ...

... бит. На Станка Спасо-Еленина са посветени литературните празници „Поетични хоризонти на българката“ в Разград, които се провеждат всеки 5 г. Открит е първият киносалон в България, втори в Европа През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България, в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата ...


Йерусалим или Ерусалим е град в източен Израел, административен център

Йерусалим или Ерусалим е град в източен Израел, административен център ...

... в Европа През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България, в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата ... Претенциите и на двете страни нямат широко международно признание, като повечето държави смятат Тел Авив за столица на Израел и затова техните посолства са в този град.


През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България,

През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България, ...

... в Европа. Първият български филм е „Българан е галант“ на Васил Гендов, прожектиран за първи път май 1910 г. Роден е Станислав Доспевски, български художник Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков. Отначало учи в родния си град, а после продължава образованието си в Пловдив. От малъ...


Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков.

Роден е на 3 декември 1823 година в град Самоков. ...

... наречено едно от началните училища в град Самоков – НУ „Станислав Доспевски“. Правнучка на Станислав Доспевски е преводачката Нели Доспевска. Роден е Петко Стайнов, български композитор Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 г. в гр. Казанлък в семейството на индустриалеца Грую Петков Стайнов и Анка Стайнова. Там изжи...


Обединените арабски емирства са арабска държава, разположена в югоизточната част

Обединените арабски емирства са арабска държава, разположена в югоизточната част ...

... държавици под закрилата на Великобритания. Петролната индустрия довежда до бърз икономически растеж и модернизация, което помага на емирствата да се освободят от британска зависимост през първата половина на 1970-те г. По-голямата част от петрола на страната е открита в Абу Даби, което го прави най-богатото и силно измежду седемте емирства.


Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 г. в

Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 г. в ...

... „Почетен гражданин на Стара Загора“ по повод 20 години от създаване на Детския представителен хор. Роден е Петър Чолов Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 г. в с. Умаревци, Ловешко. През 1943 г. завършва Народна мъжка гимназия „Цар Борис III&ldq... Умира на 25 юни 1977 г. в София.


Футболен клуб Барселона, съкратено ФК Барселона (на испански: Fútbol Club

Футболен клуб Барселона, съкратено ФК Барселона (на испански: Fútbol Club ...

... „Васил Левски“ е военно висше училище с 2 факултета в градовете Велико Търново и Шумен, Бъл... С постиженията си за последните пет години на Европейските терени Барселона е на второ място в класацията на УЕФА за този период, като пред каталунския тим е само десеткратният носител на КЕШ Реал Мадрид.


Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 г. в

Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 г. в ...

... справочник“, „Архимандрит Максим Райкович“ (съавтор) и др. Почетен гражданин на град Дряново. Роден е Георги Струмски, български писател Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г. в с. Слокощица, Кюстендилско. Като дете в родното си село често вижда художника Вл... Починал в София на 22 март 2013 г.


Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик

Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик ...

... и автор на научно-популярна литература. Целзий умира от туберкулоза на 25 април 1744 година в Упсала на 42-годишна възраст. Погребан е в църквата на Gamla Uppsala. През 1948 г. на деветата генерална конференция по мерки и теглилки температурната скала е преименувана в памет на Андерс Целзий на скала по Целзий.


Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с

Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с ...

... открито на 1 септември 1878 г. по заповед на княз Дондуков-Корсаков. Със заповед № 14 от 1 септември 1878 г. висшето командване и организирането на занятията се поема от гвардейски капитан Николай Флейшер. Първите произведени български офицери с чин прапорщик са Рачо Петров, Христо Попов, Стефан Александров и Петър Тантилов.


Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г.

Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г. ...

... пише мемоари“ е отпечатана през 2000 година. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 2003 г В Англия са въведени първите пощенски кутии Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писменос... Умира на 8 юли 2013 г.


Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние ...

... Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави. Роден е Добри Войников, български писател Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар стил) 1833 година в Шумен в семейството на поп Васил Войников. Първоначално учи в...


Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар

Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар ...

... в Букурещ, Гюргево и Шумен, където се връща през 1874 г., след като приема руско поданство. По време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) става управител на сиропиталище в Търново, където умира от тиф. Гробът му се намира в парк „Дружба“ във Велико Търново до гроба на Колю Фичето.


Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив.

Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив. ...

... Детските и училищните му песни са издадени в сборници в периода 1902 – 1904 г. Клавирните му пиеси са едни от първите български образци в жанра. Представител е на първото поколение български композитори, един от пионерите на българската професионална музика. Негов син и наследник в музикалното творчество е Любомир Пипков.


Янко Янев е роден в Пещера на 20 ноември 1900

Янко Янев е роден в Пещера на 20 ноември 1900 ...

... на певци. През 1956 г. печели голямата награда на Окръжния фестивал на ... След 1934 г. се установява за постоянно в Германия, където чете лекции в Берлинския университет по културна история на България. Загива по време на англо-американските бомбардировки на Дрезден през Втората световна война на 13/14 февруари 1945 г.


Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в

Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в ...

... днес в Северна Македония. Първи бра... Надежда Хвойнева умира през 2000 г. в София. Посмъртно е обявена за жена на годината от Американския биографичен институт. В родното ѝ село Левочево в нейна памет се организира конкурс „С песните на Надежда Хвойнева“. За нея има книга, озаглавена „Неповторимата“ (автор Светозар Казанджиев).


Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в

Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в ...

... да навърши 90 години. Надгробната плоча слага нейният племенник Ото Фриш, на нея пише: „Лиза Майтнер, физик, който никога не загуби своята хуманност“. Елемент 109 майтнерий в таблицата на Менделеев е наречен на нейно име. На нейно име е учредена и научноизследователска стипендия за разработки в областта на атомната физика.


Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември

Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември ...

... провъзгласяването на епископ Босилков за блажен. Точно в 12 часа Папа Йоан Павел II благославя на извънредна аудиенция българските поклонници в Рим и чрез тях всички българи. Светият отец произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.


Първото, второто и третото правителство на Стоян Данев са двадесет

Първото, второто и третото правителство на Стоян Данев са двадесет ...

... на май 1903 г. Княз Фердинанд I предизвиква оставката на кабинета с грубото си поведение към простветния министър Александър Радев. Роден е Христо Негенцов, български педагог Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на 14 ноември 1881 г. в Габрово. Брат е на писателя Ран Босилек. През 1900...


Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на

Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на ...

... Фрьобел“). През 1922 г. става асистент в Софийския университет, после - доцент (1928), а през 1930 г. – извънреден професор. Изявява се и като редактор на вестниците „Образование“, „Учителска мисъл“ и „Ново училище“. Член е на Дружество „Монтесори“, Международния съюз по лечебна педагогика и Централния институт по възпитание и обучение.


Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език

Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език ...

... „Свободните словни асоциации в китайския език“ и ѝ присъждат степен „доктор на филологическите науки“. През април 2000 г. е избрана за професор по китайска фонетика и фонология. От 2007 до 2011 г. е член на Специализирания научен съвет по общо езикознание, класически и нови езици при Висшата атестационна комисия (ВАК).


Проф. Елисей Янев Тодоров (1906 - неизв.) е български микробиолог,

Проф. Елисей Янев Тодоров (1906 - неизв.) е български микробиолог, ...

... ст... Проф. Елисей Янев е свирил на цигулка и е изпълнявал музикални произведения в цигулково трио, заедно с още двама пловдивски професори проф. Иван Андреев и проф. Юри Тошев. Критикувал е писателя Димитър Димов (ветеринар), с когото са работили заедно, за твърде хладното научно описание на характерите в неговите творби. 


Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в

Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в ...

... Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си. Последните му думи са: „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ“. В близост до мястото на самоубийството има изграден паметник. Днес домът на Ангел Кънчев е превърнат в музей.


Албиорикс е естествен спътник на Сатурн. Открит е от екип

Албиорикс е естествен спътник на Сатурн. Открит е от екип ...

... инклинация от 38° към еклиптиката и 33° към екватора на Сатурн, с ексцентрицитет 0,521. Спътникът е най-големият представител на Галската група от неправилни спътници. Открита е Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя е една от най-старите библиотеки в Европа и ...


Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя

Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя ...

... които Бодлиевата е само членка. В България е открито 6 Велико народно събрание Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно събрание, което заседава от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г... Наречена е на Томас Бодли, който през 1602 година възстановява занемарената библиотека на университета.


Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно

Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно ...

... ги... За председател на VI Велико народно събрание е избран Васил Коларов, един от лидерите на Коминтерна. В нарушение на Търновската конституция събранието разработва изцяло нов основен закон, като освен това функционира и като обикновено народно събрание. В хода на заседанията 90 народни представители от опозицията са отстранени и арестувани.


Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена

Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена ...

... България между 1963 и 2009 г. След прехода на България към пазарна икон... Санда Йовчева е една от първите жени-пацифистки в България. Тя е съоснователка и активен член на Българския женски съюз, председател е на женската секция при Славянското дружество, дейна участничка е в Клуба на българските писателки и др.


„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и

„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и ...

... „Дару Металс“ продава предприятието на индийския предприемач Прамод Митал за 110 милиона долара. В България е учреден Върховен административен съд Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която осъществява върховен съдебен надзор в държавата по прилага... През 2008 г. компанията банкрутира и преустановява дейността си през 2009 г.


Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която

Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която ...

... и делата, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и ръководителите на ведомства, подчинени на правителството, от петчленен състав. От петчленния състав се разглеждат и жалбите срещу решенията на тричленния състав на Върховния административен съд. Решенията на петчленния състав не подлежат на обжалване.


Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения

Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения ...

... обществени проблеми в социалистическа България: икономическото състояние; човешките права и гражданските свободи; демографските проблеми; екологията; проблемите на българската култура; нерешените проблеми на българската история. В Европа започва най-унищожителната грипна епидемия Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г. Пандемията продължава от януа...


Вичо Диков е роден на 2 ноември 1861 г. в

Вичо Диков е роден на 2 ноември 1861 г. в ...

... е произведен в чин генерал-лейтенант. След по-малко то месец, на 2 септември, преминава в запаса. Ден на бесарабските българи Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. Чества... Генерал-лейтенант Вичо Диков умира на 5 май 1928 година в София.