Хроники


Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в ...

... мобилизиран в Беломорието до септември 1944 г. От 1946 г. е доцент в Агрономическия факултет в Пловдив, а в периода 1949 – 1952 г. е доцент в Селскостопанската академия в София. От 1953 г. е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Г. Димитров“ в София.


Лазар Иванов Добрич е български цирков артист, педагог и режисьор,

Лазар Иванов Добрич е български цирков артист, педагог и режисьор, ...

... автор на номерата „Жокейска езда“, „Отвесни въжета“, „Петорен трапец“, „Перш“, „Стълба на крака“, „Танц върху опъната тел“. Той и трупите му са носители на множество награди. През 1950 г. получава Димитровска награда, а шест години по-късно става единственият българин, удостоен с най-високото световно отличие „сеньор“ в областта на цирковото изкуство.


Роден е в Свищов на 22 юни 1862 година във

Роден е в Свищов на 22 юни 1862 година във ...

... Учи при Федерико Мадрасо в Мадрид и Леон Коние в Париж. Ранните му картини са с религиозни ... Иван Шишманов е баща на Димитър Шишманов, писател и политик, убит от Народния съд заради работата му като главен секретар на Министерството на външните работи и по-късно като министър на външните работи.Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на

Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на ...

... годишна помощ от 3,4 млрд. датски крони, но след като Гренландия започне да получава приходи от природните си богатства (нефт, природен газ и диаманти), помощта ще бъде постепенно намалявана. По своя път към откъсване от датското управление гренландският език е приет за единствен официален език в Гренландия на историческа церемония.


Роден е на 20 юни 1833 г. в Байон, Франция.

Роден е на 20 юни 1833 г. в Байон, Франция. ...

... Сред неговите ученици са Томас Икинс, Гюстав Кайбот и Анри дьо Тулуз-Лотрек. Роден е Дончо Костов, български биолог Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. През 1916 година завършва Първа софийска мъжка гимназия. Учи естествена история ... Умира на 8 септември 1922 г. в Монши Сент Елоа.


Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско.

Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. ...

... и развитие на организмите (1947-1949). От 1948 година е член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб. През 1988 година посмъртно му е присъдена Димитровска награда. Дончо Костов умира през 1949 година в София. През 1990 режисьорката Адела Пеева прави документалния филм „Дончо Костов – една българска история“.Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО)

Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО) ...

... търсят присъединяване към МПА. Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна като Statue of Liberty, на френски: La Liberté ... По-късно Лакан напуска обществото и създава своя собствена школа наречена École Freudienne de Paris през юни 1964 г.


Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна

Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна ...

... ограничения за броя на посетителите, които могат да се изкачат до короната. Предвижда се да бъде затворена за около година в края на 2011 г., така че да може да се инсталира втора стълба. Достъпът на обществеността до балкона около факела е забранен от съображения за безопасност от 1916 година.


Роден е по време на пътуване с Транссибирската железница през

Роден е по време на пътуване с Транссибирската железница през ...

... Нуреев поставя 2 произведения на Петипа: „Раймонда“ (1898) и „Баядерка“ (1877). Рудолф Нуреев дълги години партнира с българско-американската prima ballerina assoluta Ева Евдокимова. Снима се много в киното и телевизията, изявява се също и като диригент в последните години от живота си. Умира от СПИН в Париж през 1993 г.


Роден е на 15 юни 1889 г. Разград. В родния

Роден е на 15 юни 1889 г. Разград. В родния ...

... Плевенската и др. художествени галерии, във Военноморския музей – Варна, частни колекции в България и чужбина. Една от църковните му творби е унищожения при бомбардировките люнет на сградата на Богословския факултет, където той изгражда с маслени бои църковно-историческа сцена. Умира в София на 16 март (или 19 февруари) 1958 г.


Хариет Елизабет Бичър Стоу (1811 – 1896) е американска писателка,

Хариет Елизабет Бичър Стоу (1811 – 1896) е американска писателка, ...

... робите от южните щати. Публикува също и изследвания на социалния живот, есета и малко томче с религиозна поезия. Постепенно здравето ѝ се влошава. През 1888 г., две години след смъртта на съпруга си, получава трайно разстройство на душевното си равновесие и на 1 юли 1896 г. умира в Хартфорд, Кънектикът.Людмила Ивановна Черних (на украински: Людмила Іванівна Черних; на руски:

Людмила Ивановна Черних (на украински: Людмила Іванівна Черних; на руски: ...

... към Кримската астрофизическа обсерватория. След 1998 е научен работник в самата обсерватория. Черних открива множество астероиди, включително и Аполо астероида 2212 Хефест и 3147 Саманта. Женена е за колегата си Николай Степанович Черних. Астероидът 2325 Черних, открит през 1979 г. от чешкия астроном Антонин Маркос, е наименован в тяхна чест.


Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в

Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в ...

... над 50 разказа до смъртта си през 1901 г. Погребана е в семейния парцел в гробището Зилфелд в Цюрих. Ликът ѝ е възприеман като национална икона в Швейцария и се появява на пощенска марка през 1951 г. и на възпоминателна монета от 20 швейцарски франка през 2001 г. Снимка: архив


Шуменският университет е наследник на Плисковско-Преславската книжовна школа и носи

Шуменският университет е наследник на Плисковско-Преславската книжовна школа и носи ...

... да се открие първият педагогически курс, който през 1919 г. се преобразува в Педагогически институт за прогимназиални учители. През 1964 г. а той става Факултет-филиал на Софийския университет. На неговата база през 1971 г. се открива Висш педагогически институт, който от 1995 г. прераства в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.


Рихард Георг Щраус (на немски: Richard Georg Strauss) е германски

Рихард Георг Щраус (на немски: Richard Georg Strauss) е германски ...

... неговите програмно-симфонични произведения. Симфоничните му поеми и опери продължават традициите на Хектор Берлиоз и Ференц Лист, както и оркестровия стил на Рихард Вагнер. Типични за произведенията на Щраус са изяществото, красотата на мелодията, богатството на хармонията и оркестрацията. Теми и сюжетите в творчеството му често са вдъхновени от класическата литература.


Лондонският симфоничен оркестър (на английски: London Symphony Orchestra) е сред

Лондонският симфоничен оркестър (на английски: London Symphony Orchestra) е сред ...

... „Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“ на „Бийтълс“. Други оркестри в града: Публикуван е романът "1984" на Джордж Оруел 1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г. като противопоставяне на тоталитаризма. К... Лондонски филхармоничен оркестър Английски камерен оркестър Симфоничен оркестър на BBC Кралска филхармония1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж

1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж ...

... измама, тайното наблюдение и манипулацията. През 2005 г. романът е избран от списания Times за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. В списъка на Modern Library 100-те най-добри романи той достига 13-о място по редакторска преценка и 6-о по мнение на читателите.


Централна автогара София е главната автогара в град София, България,

Централна автогара София е главната автогара в град София, България, ...

... електрическата ютия Ютията е изобретена през 15 век, като създаването ѝ е породено от необходимостта за придаване на изгладен вид на дрехите. Първите ютии ... Точно пред автогарата няма спирки – спирки има пред Централна гара София. Метрото стига до гарата в София, но метростанцията има изход и пред автогарата.


Ютията е изобретена през 15 век, като създаването ѝ е

Ютията е изобретена през 15 век, като създаването ѝ е ...

... дървена дръжка, която е служела за предпазване от изгаряне на ръцете на гладещия. В България тези ютии са били използвани до 50-60-те години на 20 век, когато започват широко да навлизат електрическите ютии съветско и българско производство. Съвременна електрическа ютия с пароовлажнител. През 1882 г. Хенри Сийли патентова електрическата ютия.


Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва

Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва ...

... времена Юдит Полгар (57,8 %), Франк Маршал (57,5 %), Роберт Хюбнер (57,2 %) и Рихард Рети (57,1 %). На 22 ноември 2004 г. Стефанова става най-младият носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Антоанета е завършила икономика. Говори английски, руски и испански език, а ползва още френски, италиански и сърбохърватски.


Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères

Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères ...

... 27 август 1783 г. На 19 септември 1783 година провеждат втори опит, като този път балонът има „екипаж“ – овца, петел и една патица. Първият пилотиран полет с екипаж от 2 души датира от 21 ноември 1783 г., когато Пилатр де Розие и маркиз д’Арланд летят с балон над Париж.Роден в Самоков в чиновническо семейство. Учи флейта от 1914

Роден в Самоков в чиновническо семейство. Учи флейта от 1914 ...

... Патентовано е радиото През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за „подобрения в предаването на електрическите импулси и ... С популярност се ползват неговите пет оперети, а след 1944 г. неговите масови песни (“Бригадирски”). Носител е на много национални отличия и ордени. Автор е на учебници и статии.


През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за

През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за ...

... 1909 г. в Сан Хосе, но то става масово едва през 20-те години с широкото разпространение на радиоприемниците, особено в Европа и Северна Америка. Отбелязваме Международния ден на детето На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, ...


На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води ...

... ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Вижте планираните празнични мероприятия в , , и .


Роден е в Крушево на 31 май 1881 г. През

Роден е в Крушево на 31 май 1881 г. През ...

... в реставрирането на стенописите в Боянската черква, както и в оформлението на интериора на дворците Врана, Царска Бистрица и Ситняково. Стефан Баджов е член-учредител на Македонския научен институт и взима активно участие в дейността му. След Деветосептемврийския преврат през 1944 година е малтретиран от новата власт. Умира през 1953 година.


Антон Иванов Маринович е български режисьор. Завършва право в Софийския

Антон Иванов Маринович е български режисьор. Завършва право в Софийския ...

... 13-и“ (1961), „Златният зъб“ (1962), „Приключение в полунощ“ (1964). Родена е Алфонсина Сторни Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана за един от най-важните представители на модернизма в ла... Маринович притежава специфичен стил, отличаващ се с бърз кинематографически ритъм и баланс на атрактивното и психологически убедителното начало.Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана

Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана ...

... Алфонсина Сторни пътува до Европа. След самоубийството на нейния приятел Хорасио Куирога през 1937, потисната от самотата и страдаща от рак на гърдата, тя изпраща последното си стихотворение „Voy a dormir“ на вестник „La Nación“. На следващия ден Алфонсина Сторни се самоубива, като влиза в морето край Мар дел Плата.


Гимназията е създадена през 1971 г. Първоначално в нея има

Гимназията е създадена през 1971 г. Първоначално в нея има ...

... 2002 г. е открита паралелка с профил „Математика с Немски език“ и е въведен XII клас. През 2005 и 2008 се откриват съответно втора и трета паралелка в V клас. Тогава е открита и четвъртата паралелка с профил „Математика с английски език“. През 2012 г. е обзаведен нов компютърен кабинет.


Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през

Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през ...

... култура и на славянската писменост На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния п... назначава и освобождава служителите в съда Върховният касационен съд заседава в състав от трима съдии, освен ако със закон е предвидено друго.


Язовир Тополница е построен на най-дългата река в Средна гора,

Язовир Тополница е построен на най-дългата река в Средна гора, ...

... на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния п... Недалече от язовир Тополница е и историческото място „Оборище“. Язовирът се намира на 75 km от София и на 18 km от град Панагюрище. В язовира се развъждат бяла риба, шаран, каракуда, червеноперка, костур и др. Снимка: архив


На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура ...

... Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.


Яна Язова е родена в Лом на 23 май 1912

Яна Язова е родена в Лом на 23 май 1912 ...

... литературен конкурс „Яна Язова“ за разказ на млади автори от 14 до 35 години, а от 2019 г. и за стихотворение. През 2012 г. томът „Таралеж се жени“ получава наградата „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“, а през 2013 г. и награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Издание за деца“.


Голямото чилийско земетресение (на испански: Gran terremoto de Valdivia )

Голямото чилийско земетресение (на испански: Gran terremoto de Valdivia ) ...

... 3000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан. Съставено е самостоятелно правителство на БЗНС начело с Александър Стамболийски През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. Той участва в преговорите за сключване на ...


През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство

През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство ...

... налагат осъждането на част от политическия и военен елит на България по време на войните 1913 – 1918. По-късно се провеждат политически репресии както срещу БКП, така и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т. нар. Оранжева гвардия – леко въоръжени отряди селяни, верни на БЗНС и Стамболийски.


Георги Горанов (Георги Димитров Йовев) е български композитор. Роден е

Георги Горанов (Георги Димитров Йовев) е български композитор. Роден е ...

... къща на Георги Горанов в гр. Кюстендил, на ул. Георги Горанов № 2, е реставрирана и в нея е учредена музейна сбирка. Къщата е паметник на културата. Открито е пристанище Бургас Пристанище Бургас е основното пристанище в град Бургас, България. То е утвърдено като основно за трансевропейската транспортна мрежа T...


Д-р Иван Велков Иванов е български археолог. Завършва стара история

Д-р Иван Велков Иванов е български археолог. Завършва стара история ...

... на материалите, останали във фондовете. Работи главно в областта на тракийската археология. Ръководи разкопки на тракийски селища (Дуванлии, Мезек, Брезово) и римски градове и крепости; проучва и набелязва в археологическата карта на България много тракийски крепости в Стара планина и Родопите. Иван Велков е баща на археолога проф. Велизар Велков.


Пристанище Бургас е основното пристанище в град Бургас, България. То

Пристанище Бургас е основното пристанище в град Бургас, България. То ...

... и други. На терминала действат контейнерен и ро–ро терминали, както и най-големият хладилен склад в България. Корабните места са общо 6 на брой с обща дължина 890 m. Открита складова площ на термина е 191 000 m2, закритата – 21 000 m2, от които 7000 m2 са хладилна складова площ.


Хомосексуалността е премахната като психично разстройство от десетата ревизия на

Хомосексуалността е премахната като психично разстройство от десетата ревизия на ...

... (Ex-Gay). Всички водещи национални организации в областта на психичното здраве в САЩ изразяват официално безпокойството си относно терапиите, целящи промяна сексуалната ориентация. Към днешна дата няма адекватно научно изследване, което да показва, че терапията, предназначена за промяна на сексуалната ориентация (наричана понякога репаративна или конверсионна терапия), е безопасна и ефективна.


Мария Гаетана Анези e италианска математичка, една от най-значимите жени

Мария Гаетана Анези e италианска математичка, една от най-значимите жени ...

... поканата. Две години по-късно той умира, но Анези вече е взела решението да отдаде остатъка от живота си на болногледачество и благотворителност, като отваря дом за възрастни бедни жени. Похарчила цялото си състояние за благородната кауза, през 1799 година тя умира в пълна мизерия в хосписа, който някога е управлявала.


Роден е на 15 май 1945 г. в София. Завършва

Роден е на 15 май 1945 г. в София. Завършва ...

... неговото участие са изготвени определящи политически документи за стратегията на реформата в психиатричното здравеопазване, като Стандарта по психиатрия (2004) и др. Неговият екип е изпитал за първи път в България много от съвременните медикаменти за лечение на психични заболявания; внедрява и развива програми за социална рехабилитация като програмата „Защитени жилища“.


Ромас Каланта (на литовски: Romas Kalanta) е литовски студент, смятан

Ромас Каланта (на литовски: Romas Kalanta) е литовски студент, смятан ...

... г. в знак на протест срещу потисничеството от страна на съветското правителство към литовския език, култура и народ. Родена е Валентина Топузова, българска преводачка Валентина Топузова-Торбова е една от най-изтъкнатите преводачки от немски език в България. Заедно със съпруга си Цеко Торбов през 60-те... За него са написани няколко книги.


Валентина Топузова-Торбова е една от най-изтъкнатите преводачки от немски език

Валентина Топузова-Торбова е една от най-изтъкнатите преводачки от немски език ...

... Йохан Фридрих Блуменбах (на немски: Johann Friedrich Blumenbach) е германски физиолог и анатом. Той е сред първите, приложили методите... „Мисля, че най-трудното и най-ценното качество на човека в отношенията с другите е да се старае да ги разбира и да бъде добър към тях, без да изневерява на себе си.“


Йохан Фридрих Блуменбах (на немски: Johann Friedrich Blumenbach) е германски

Йохан Фридрих Блуменбах (на немски: Johann Friedrich Blumenbach) е германски ...

... краниометричен анализ, той разделя човешкия вид на пет раси: европеидна (бяла), монголоидна (жълта), малайска (кафява), негроидна (черна) и американска (червена). През 1776 г. Блуменбах става преподавател по медицина в Гьотингенския университет, а от 1778 г. е редовен професор. Той остава в Гьотинген до края на живота си през 1840 г.


Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните

Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните ...

... са повече от 352 290. Смята се, че въпреки това жертвите щяха да бъдат много по-многобройни, ако епицентърът беше в близост до столицата на провинцията Чънду. Роден е Йохан Фридрих Блуменбах Йохан Фридрих Блуменбах (на немски: Johann Friedrich Blumenbach) е германски физиолог и анатом. Той е сред първите, приложили методите...


Иван Урумов е роден на 10 май 1856 г. в

Иван Урумов е роден на 10 май 1856 г. в ...

... за читалищната библиотека. Дарител е и за: построяване на читалищната сграда, църквата „Св. Богородица“, безплатната ученическа трапезария и Ловчанското културно – благотворително дружество в София. Награден е през 1936 г. с орден „Свети Александър “ III ст. за принос в българската наука. Улица в Ловеч е наименувана „Академик Иван Урумов“.


Денят на Европа е посветен на мира и обединението в

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в ...

... да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определя 9 май като почивен ден през октомври 2008 г.


Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен

Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен ...

... регионално сътрудничество. Важна част от обществената дейност на Меснер е свързана с разработването на концепцията за група от няколко планински музея (Messner Mountain Museum). През юни 2002 е открит първият – Планинският музей на Меснер „Доломити“. Функционират 5 музея, всеки от които е посветен на различни аспекти на взаимоотношенията човек-планина.


Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от

Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от ...

... да ги адаптира към романтичното усещане, като при този процес изгражда смели нови подходи към хармонията и мелодията. Макар много негови съвременници да смятат музиката му за твърде академична, от неговия принос и умение се възхищават по-късни композитори с различни възгледи – от прогресивния Арнолд Шьонберг до консервативния Едуард Елгар.


Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален

Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален ...

... през тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с пртивоепидемичните мерки. Те включват водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната.


Габриел („Коко“) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883

Габриел („Коко“) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 ...

... която за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Chanel №5 остава класика, използва се и до днес. В Париж е произведен първият сгъваем чадър Чадър е приспособление, което предпазва от валежи или слънчеви лъчи. Изработва се от водонеспропускваем синтетичен материал като найлон...


Чадър е приспособление, което предпазва от валежи или слънчеви лъчи.

Чадър е приспособление, което предпазва от валежи или слънчеви лъчи. ...

... Изтока чадърите преминават в Древна Гърция и Древен Рим. В Западна Европа се появяват най-напред във Франция през XVII век. Носят ги предимно жените и то против слънце. Първият сгъваем чадър е направен в Париж през 1715 г. За първи път се употребяват за дъжд през 1750 г. в Англия.


„Отнесени от вихъра“ (на английски: Gone with the Wind) е

„Отнесени от вихъра“ (на английски: Gone with the Wind) е ...

... труда На 1 май се отбелязва Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда и Първи май). На тази да... „Отнесени от вихъра“ бързо се превръща в бестселър, авторката Маргарет Мичъл получава награда „Пулицър“, а през 1939 година по романа е заснет високобюджетният едноименен епос.


Джером Клапка Джером (на английски: Jerome Klapka Jerome) е английски

Джером Клапка Джером (на английски: Jerome Klapka Jerome) е английски ...

... Бар и Джордж Браун Бърджин, списанието „The Idler“, в което публикуват автори като Идън Филипотс, Марк Твен и Брет Харт. 1 май - Ден на труда На 1 май се отбелязва Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда и Първи май). На тази да...


На 1 май се отбелязва Денят на труда и на

На 1 май се отбелязва Денят на труда и на ...

... енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.


Русенската художествена галерия е основана на 30 април 1933 г.

Русенската художествена галерия е основана на 30 април 1933 г. ...

... във фонда на галерията през 1946 г. Сред живописните творби, постъпили през първите години след създаването на галерията, са и няколко платна на Владимир Димитров – Майстора: „Моми“, натюрмортът „Круши“, пейзажът „Пролет“ и „Ангелчета“. През 2009 г. галерията издава каталог „Живопис“ с автори Елена Великова, Красимира Кирилова и Мария Тодорова.


Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата

Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата ...

... до 65-годишна възраст. Личният състав е набран предимно от опитни бойци – участници в национално-революционното движение и Сръбско-турската война от 1876 година. Съдействие за набиране на доброволци оказва Българското централно благотворитерно общество в Румъния и Славянските благотворителни комитети в Русия. Опълченците са с права на военнослужещи от Руската императорска армия.


Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време ...

... тогавашната редакторка на Ли, преди да се превърне в обичаната класика. Започва строителството на Суецкия канал Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак и свързващ Средиземно море и Червено море. Каналът бележи условнат... Харпър Ли почива на 89-годишна възраст на 19 февруари 2016 г. в Монровил, Алабама.


Роден е на 27 април 1791 г. в Чарлзтаун близо

Роден е на 27 април 1791 г. в Чарлзтаун близо ...

... въведен в Германия за общо използване. През 1858 г. Морз получава за своето изобретение 400 хил. франка от 10 европейски държави. Умира на 2 април 1872 г. в своя дом на 5-та и 22-ра улица в Ню Йорк на 80-годишна възраст. Погребан е в гробището „Грийн Ууд“ в район Бруклин. 


Чарлз Франсис Рихтер е американски сеизмолог и физик. През 1935

Чарлз Франсис Рихтер е американски сеизмолог и физик. През 1935 ...

... Бено Гутенберг. През 1932 г. Рихтер и Гутенберг разработват стандартна скала за измерване на относителните размери на земетресението, наречена Скала на Рихтер. През 1937 г. се връща към Caltech, където прекарва останалата част от кариерата си, впоследствие става професор по сеизмология през 1952 г. Знаел е 7 езика, включително руски.


Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак

Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак ...

... Днес Суецкият канал е държавна собственост и се поддържа от специална Администрация на Суецкия канал със седалище в Порт Фуад. Съгласно Цариградската конвенция от 1888 г., каналът може да бъде използван „по време на война и в мирно време от всеки търговски или военен съд без разлика на неговия флаг“.


Димитър Петров Шойлев е български лекар, ортопед и травматолог, професор. Роден

Димитър Петров Шойлев е български лекар, ортопед и травматолог, професор. Роден ...

... 25 години. Носител е на годишната награда на Българския лекарски съюз за особен принос в медицината и науката и специалната награда на Българското ортопедично дружество.  Родена е Мария Тальони, италианска балерина Мария Тальони (на италиански: Maria Taglioni) (23 април 1804 – 22 април 1884) е прославена италианска балерина, балетна педагожка...


Мария Тальони (на италиански: Maria Taglioni) (23 април 1804 –

Мария Тальони (на италиански: Maria Taglioni) (23 април 1804 – ...

... имената, двете често са бъркани. Тальони губи голяма част от спестяванията си при финансови спекулации и е принудена да се изхранва като учителка по балет и етикет. През последните две години от живота си живее при сина си Жилбер в Марсилия, Франция, където и умира на 23 април 1884 г.


Имануел Кант е роден през 1724 година в Кьонигсберг (днес

Имануел Кант е роден през 1724 година в Кьонигсберг (днес ...

... на чистия разум“ Кант развива и учението логика, като разграничава обикновена или обща (формална) и трансцендентална логика. Етическата система на Кант в труда му „Критика на практическия разум“ е основана върху понятието дълг. Теориите на Кант довеждат до възникването на две основни школи (течения) във философията – кантианство и неокантианство.


Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 г. в

Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 г. в ...

... Хауърт. През 1943 г. психоаналитикът Кете Фридландер анализира живота на Бронте в статията си „Шарлот Бронте: Изследване на един мазохистичен характер“. Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок" „Първи урок“ е български игрален филм (драма) от 1959 година на режисьорите Владимир Петров и Рангел Вълчанов, по сценарий ...


Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в ...

... изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, също по Западния гребен; те слизат по класическия маршрут по Югоизточния ръб, правейки траверс на масива (наричан понякога „Българският траверс“. След словенците и българите, никой алпинист не е минал по Западния гребен.


Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно

Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно ...

... потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник от ранноеленистическата епоха в България, който сега е сред Стоте национални туристически обекта. Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок" „Първи урок“ е български игрален филм (драма) от 1959 година на режисьорите Владимир Петров и Рангел Вълчанов, по сценарий ...


„Първи урок“ е български игрален филм (драма) от 1959 година

„Първи урок“ е български игрален филм (драма) от 1959 година ...

... връзката си докато не попадат в полицията. Това първо сериозно изпитание води до съзряването на младежа, докато Виолета няма сили да се бори за чувствата си... Умира Франсиско Гоя Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес (на испански: Francisco José de Goya y Lucientes) е испански живописец и график, дворцов худож...


"Мис Свят" е първият и най-стар ежегоден конкурс за красота ...

... на държавите си. Започва Оборищенското събрание Оборищенското събрание е първото българско народно събрание и началото на парламентарната демокрация в България.  Събранието се п... Конкурсът се явява конкуренция на конкурсите „Мис Вселена“, който е създаден в САЩ през 1952 г. и „Мис Интернационал“, който се провежда в Япония от 1960 г. 


Оборищенското събрание е първото българско народно събрание и началото на

Оборищенското събрание е първото българско народно събрание и началото на ...

... Захарий Стоянов и Димитър Страшимиров. Върху паметника в местността „Оборище“ пък са изписани имената на 67 представители, като за това е послужил списъкът на Димитър Страшимиров. В първото детайлно проучване на състава на събранието – „Оборищенци“ (1972), са посочени имената на 64 представители от 54 селища на IV революционен окръг.


Джеймс Сидни Енсор е белгийски художник, чиито специфични гротескни картини

Джеймс Сидни Енсор е белгийски художник, чиито специфични гротескни картини ...

... Брьогел Стария, Енсор се насочва към авангардни теми и похвати. Той извлича материал за картините си главно от ваканционните тълпи на Остенде, които го изпълват с погнуса и отвращение. Рисувайки персонажи като клоуни и скелети или заменяйки лицата с карнавални маски, той изобразява човечеството като глупаво, самодоволно, суетно и отвратително.