Тирана е сравнително нов град. Приема се, че е основана

...
Тирана е сравнително нов град. Приема се, че е основана
Коментари Харесай

Тирана става столица на Албания

Тирана е относително нов град. Приема се, че е учредена в 1614 година и под сянката на прилежаща Круя.

От 1913 година Тирана има статут на община с право на кмет. 

От 8 февруари 1920 година, по силата на решение на конгрес в Люшня, Тирана е определена на новосъздадената по силата на решение на великите сили – страна Албания. Решението е официализирано на 31 декември 1925 година

Тирана, сходно единствено на остаряла София на Балканите, си има своя планина – Дайти.

География

Разположена на река Ишми (Лана), и под планината Дайти.

Тирана е основният промишлен и културен център на Албания. Най-важните промишлености включват земеделските артикули и машинните уреди, текстила, фармацевтиката и металните произведения. След 20-те години на 20 век Тирана бързо се разраства и развива нови промишлености.

Днес в Тирана са налице опити за развиване на туризма, макар че те са възпрепятствани от политическата неустойчивост в региона, която се дължи на военните спорове през 90-те в Албания и прилежащите Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Забележителностите на Тирана са площадът с паметника на Скендербег, Съборната Православна черква, Централната джамия и Операта.              

Сред приятните заведения с добра кухня са веригата „ Розафа “ – пица и морски блага, Гювендия, българският ресторант „ Файтона “ и подобен от веригата „ Хепи “ на ТИМ.
Състои се премиерата на българския игрален трагичен филм " Ако те има "
„ Ако те има “ е български игрален филм (драма) от 1982 година, по сюжет и постановка на Иля Велчев. Оператор е Михаил Венко...
Прочети повече
Население

Към септември 2008 година популацията на града е изчислено на 618 431 души.

През 1703 година Тирана е имала население към 4000 поданици, а през 1820 година броят им се утроява до 12 000. Първото публично броене през 1923 година (няколко години откакто Тирана става столица на Албания) демонстрира брой на популацията 10 845 души.

В средата на 20 век Тирана претърпява промишлен напредък, което води до увеличение на популацията до 137 000 души през 1960 година.

След рухването на комунизма през 1991 година столицата на Албания бързо усилва своето население заради многото поданици, идващи от селата в града с цел да търсят работа

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР