Построена е на 17 септември 1976 г. без двигатели или

...
Построена е на 17 септември 1976 г. без двигатели или
Коментари Харесай

Състои се първият полет на Космическата совалка Ентърпрайз

Построена е на 17 септември 1976 година без мотори или някакви функциониращи топлинни щитове и по тази причина не е способна да прави интервенции в космоса. Причината, заради която е издигната совалката е тестването ѝ, в полети единствено в атмосферата, така наречен ALT (Approach and Landing Tests Program). Полетните тествания по ALT стартират през февруари 1977 година в Центъра за летателни тествания „ Драйдън “ в базата на Военновъздушни сили „ Едуардс “, Калифорния.

Тези тествания се организират за инспекция на съвместимостта сред совалката и самолета притежател (специално преоборудван от НАСА Боинг 747) и на летателните характерности на совалката в долните пластове на атмосферата. Пилотираните тествания на „ Ентърпрайз “ в свободен полет стартират на 12 август 1977 година Астронавтите Фред Хейз (командир) и Чарлс Фулъртън пилотират 75 тонният планер по U-образно трасе след неговото обособяване от самолета притежател на височина 7000 м. Двамата правят сполучливо приземяване на пистата в авиобазата „ Едуардс “. Астронавтите са удивени от лекотата, с която се ръководи „ Ентърпрайз “. Според думите на Фред Хейз „ неговото ръководство напомняло за ръководството на изтребител “. След този полет са осъществени още седем (пилотирани от Фред Хейз – Чарлс Фулъртън (5) и Джо Енгъл – Ричард Трули (3), като последният от тях е на 26 октомври 1977 година След това „ Ентърпрайз “ е насочен в Центъра за галактически полети „ Маршал “ в гр. Хънтсвийл, щата Алабама.
Родена е Тинка Краева, българска актриса
Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Заедно с Мими Балканска и Коста Райнов е част от златното потомство на българския...
Прочети повече
Там в продължение на осем месеца са провеждани вибрационни проби на апарата. След тях галактическите совалки получават удостоверение за летателна валидност. На 10 април 1979 година „ Ентърпрайз “ е доставен на Кейп Канаверал, щата Флорида. На 1 май същата година совалката, дружно с горивния контейнер и двата ракетни ускорителя е вертикализирана на стартова платформа и превозена на разстояние 5.6 км. до стартова позиция № 39 А. „ Ентърпрайз “ е открит на стартовата площадка в стартово състояние за пробна транспортировка и инспекция на клиренса и вертикалността на цялата структура. Там за първи път галактически транспортен съд за неведнъж потребление е показан в изцяло подготвен за старт тип пред необятната аудитория. По-късно „ Ентърпрайз “ е доставен в гр. Хюстън, щата Тексас, където е изложен в Музея на въздухоплаването и аеронавтиката на НАСА.

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР