Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Заедно с Мими

...
Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Заедно с Мими
Коментари Харесай

Родена е Тинка Краева, българска актриса

Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Заедно с Мими Балканска и Коста Райнов е част от златното потомство на българския музикален спектакъл.

От 1929 година е постоянна артистка в Кооперативния спектакъл, Театър „ Одеон “, Художествения оперен спектакъл, Народната оперета, Държавния музикален спектакъл „ Ст. Македонски “.

Роли

Аделаида – „ Птицепродавачът “ – Целер;
Роден е Чарлз Дарвин, британски биолог
Чарлз Робърт Дарвин е британски академик и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава концепцията за еволюцията на всички типове в теч...
Прочети повече
Тели – „ Аршин Мал Алан “ – Хаджибеков;

Маноловица – „ Бунтовна ария “ – Г. Златев-Черкин;

Гана – „ Айка “ – П. Хаджиев и други

Циганката – „ Българи от остаряло време “ – Премиерата на първата режисура на оперетата на Асен Карастоянов на сцената на ДМТ „ Ст. Македонски “ е с дата 24 януари 1959 година, композирана е особено за трупата на Музикалния спектакъл и е отдадена на 80-годишнината от гибелта на Л. Каравелов (1879 – 1959). Участват именитите български тенори Видин Даскалов в ролята на Иван, и Минко Босев в ролята на Ерчо, необикновено надарената и красива Тинка Краева в ролята на циганката. Режисьор е Хитьо Попов, диригент Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. През 1968 година този театър е възобновен още веднъж заради огромния интерес на публиката и във връзка 20-години от основаването на ДМТ.

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР