1772 г. – т. нар. Първа подялба на Полша, извършена

...
1772 г. – т. нар. Първа подялба на Полша, извършена
Коментари Харесай

Русия и Прусия си разделят Полша

1772 година – така наречен Първа делба на Полша, осъществена от Прусия, Русия и Австрия. От Полша е откъсната към 30% от територията ѝ и 4 млн. от популацията ѝ.

1793 година – Втора делба на Полша, осъществена от Прусия и Русия. От територията ѝ са отнети още 200 хиляди km² и още 4 млн. души.

1794 година – Тадеуш Косцюшко провежда в Краков въстание, като след потушаването му се стига до Третата делба на Полша, осъществена още веднъж от Прусия, Русия и Австрия.

1795 година – Полша е изтрита от картата на Европа. Губи независимостта си до Първата международна война. Разделена е на три зони – съветска, австрийска и пруска. Има извънредно доста емиграция на полското население към Хамбург, Дрезден, Цариград, само че най-много към Париж. Внушително е присъединяване на поляци в армията на Наполеон.

1807 година – след победните дейности на Наполеон против Прусия той основава Варшавското херцогство, което е реверансът му към поляците. Княжеството съществува до 1815 година

Руско-австрийско-пруски контракти за делба на Полша. Цар Александър I става крал на Полша. Създаване на велико кралство Познан и на свободния град Краков. Обявяване на конституцията на Александър I и неговото полско кралство.

1832 година Николай I анулира с декрет полската конституция.
Родена е Дона Самър
Ладона Ейдриън Гейнс  е американска певица и създател на текстове на песни, която набира известност през диско-ерата от 70-те години...
Прочети повече
1848/49 – полско присъединяване в „ пролетта на народите “; въстания в Познан, Краков и Лвов; анулация на крепостничеството в Австрийската империя.

1850 – анулация на митническите разпореждания сред Русия и конгресна Полша.

1863 – избухва протест против съветското ръководство в Руска Полша.

На 12 март 1999 година Полша, дружно с Унгария и Чехия, е призната в състава на НАТО. Така за първи път военната организация приема страни, които преди този момент са били нейни врагове. Това разширение провокира недоволството на Русия, само че съветският президент Борис Елцин в последна сметка отстъпва и се основава група за съдействие сред алианса и Москва. На 1 май 2004 година страната влиза в Европейски Съюз, а на 21 декември 2007 година – в Шенгенската зона.

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР