Тиха нощ, свята нощ“ (на немски: Stille Nacht, heilige Nacht)

...
Тиха нощ, свята нощ“ (на немски: Stille Nacht, heilige Nacht)
Коментари Харесай

За първи път е изпълнена Тиха нощ, свята нощ

„ Тиха нощ, свята нощ “ (на немски: Stille Nacht, heilige Nacht) е най-известната обичайната известна коледна ария в немскоезичния свят. Автор на истинския текст, написан на немски език, е австрийският духовник Йозеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и преподавател по музика Франц Грубер.

Песента е изпълнена за първи път по време на коледната литургия в нощта на 24 против 25 декември 1818 година в Оберндорф край Залцбург, Австрия и след това е преведена и се популяризира на повече от 320 езика и диалекта в целия свят. От истинските шест куплета най-често се пеят единствено първият, вторият и последният.

Песента е изпята по едно и също време на немски и британски от бойци по време на Коледното помирение през 1914 година по време на Първата международна война, защото е ария, която бойците и от двете страни на фронтовата линия знаят.

През 2011 година „ Тиха нощ, свята нощ “ е приета от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на Австрия. Днес мелодията и текста са публично притежание.

Още от ХРОНИКИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР