Коментари И Анализи


"Железният закон на олигархията" е термин, използван за пръв път ...

... от собственика да "подкрепи" кандидата на ГЕРБ за кмет в града през 2019. Той не го прави и общината му спира проекта. Това са част от нещата, видими на кръстовището, на което е България в момента. Добре е да се видят, защото прозорецът за промяна няма да е отворен завинаги.


доц. д-р Пламен Неновпреподава в BI Norwegian Business School Високата ...

... този период инвестиционната активност в България трайно стагнира, най-вероятно точно този вид стимулиране не е най-успешният в българския контекст, поне досега. Дълговите гаранции са широко разпространен начин за инвестиционна подкрепа. В българския контекст, за съжаление, без дълбока реформа в ББР в този момент те не могат да бъдат използвани ефективно.


Макропрогнозите за тази и следващата година за България леко сe ...

... изискват специфично знание - ICT, биотехнологии, изкуствен интелект. Всъщност революция ще е възможна само когато започне да се променя в положителна посока възприятието към предприемачите по принцип, когато от ранна възраст за всеки стане ясно, че провалът не е позор, а медиите започнат да говорят за предприемачите и техните истории.Петър Чолаков политолог, в коментар за "Дойче веле" Евродепутатите Ковачев, ...

... от кабинета "Янев", са основателни, ще се погнусят и ще загубят (ако изобщо са го имали) доверие в европейските институции. Конюнктурната партийна подкрепа, дошла с пощенско клеймо от Брюксел, може да налее вода в мелниците на радикални политически проекти и предприемачи, които поставят под съмнение ползата от членството в ЕС.


Въртележката на скандалите напоследък се върти с толкова големи обороти, ...

... тези служби. С 50-те процента от всички публични пари през годините е изградена мрежа в цялата държавна администрация и съдебна система, която сега яростно се съпротивлява на усилията да се хвърли малко светлина. Защото положението в момента е такова, че където и да светнеш, виждаш мръсотия. Където разровиш - мирише.


Славомир Сираковскидиректор на Института за съвременни изследвания във Варшава,в статия ...

... никой не я обвинява, че остава до голяма степен встрани. Целта на отвличането е да изпрати съобщение. На опозицията Лукашенко иска да каже: "Дните ви са преброени. Вие сте предатели, а ние убиваме предатели." А към Европейския съюз отправя директно предизвикателство: "Нищо не можете да ни направите, защото сте слаби."Фиона Харвив статия за британския "Гардиън" В ЕС започва кампания ...

... пострада. Броят на птиците в земеделските земи в ЕС е намалял наполовина за три десетилетия според Европейския съвет за преброяване на птиците. Популациите на насекоми също. Само една четвърт от видовете в ЕС имат добър природозащитен статус, като според европейския надзорен орган 80% от ключовите местообитания са в лошо състояние.


"Все някой трябва да спаси кожите ни", казва в един ...

... описана с три думи: бездействие, беззаконие и безнаказаност. През следващите около три месеца Рашков ще се опита да промени някакви неща, но едва ли ще успее много. Сам казва, че трайната промяна ще дойде, ако хората харесат този стил на управление и го подкрепят на изборите. И това е така.


Този въпрос стои винаги, когато има избори, но за пръв ...

... време не може да направи основен ремонт на държавата (всичко за него - ). То може само да покаже за кратко, че ГЕРБ и ДПС не са безалтернативни. Че честната работа в интерес на хората не е илюзия за наивници, а единственият начин България да тръгне по магистралата на прогреса.


Никола Янковуправляващ партньор на "Експат Капитал" и бивш зам.-министър на ...

... за да не им се налага да си говорят с банки) без обезпечения или насрещни гаранции, дори в някои случаи - преди да се дефинират техническите задания на проектите. Необичайно високият размер на авансите прави вероятно от тях да са се отчитали суми на правилните хора след подписване на договорите.


Джефри Сакспрофесор и директор на Центъра за устойчиво развитие в ...

... повече от 10 млрд. долара. Компаниите привлякоха частни инвеститори за изграждане на производствен капацитет, както и за последващите етапи на научноизследователска и развойна дейност. Това наистина е важна роля и инвеститорите рискуваха със значителни суми, за да я изпълнят. Но те го направиха с правителството на САЩ като незаменим партньор.Ще бъде шумно. Следващите седмици политиката ще произвежда новини със ...

... ако това не е достатъчно, не пропускайте репортажа от последното заседание на парламентарната комисия, която трябва да разследва управлението на ГЕРБ. В нея ще видите есенцията от управлението през последните десет години - крещене на глупости, агресия и откровени заплахи. Само шум и никакъв смисъл. В броя ще видите още:


Паола Тамав анализза европейския "Политико" Няма такова нещо като безплатен ...

... страните или намалени разходи на ЕС. И двете опции пораждат проблеми. Нетните вносители в бюджета на ЕС като Германия, Холандия и Швеция не биха искали да предоставят още повече пари. От друга страна, нетните бенефициенти на финансиране от ЕС като Унгария и Полша вероятно ще се противопоставят на всякакви съкращения.


Кено Ферзекв коментарза "Дойче веле" Унгарският премиер Виктор Орбан е ...

... зависи изцяло от тях. Новите институции ще се ръководят от настоятелства, чиито членове се назначават от правителството при създаването на фондацията - за неограничен период от време. Членовете на настоятелствата сами назначават своите наследници. Сред тези, които вече са известни, са министри, държавни служители и многобройни бизнесмени, близки до Орбан.


49 дни - точно толкова време е изпълнявала длъжността кмет ...

... прокуратурата Ковачева все пак е направила все нещо - спряла е водоподаването към Радомир и е поискала предложение график за воден режим. Миналата година ресорната за водния сектор Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи на прокуратурата да провери регионалното министерство, но няма данни това да се е случило.


"Хаосът", пише американският журналист и историк от XIX век Хенри ...

... че не са за еднократна употреба и никога няма да изчезнат сами, а заедно с това оставят тежки щети за поколения. Уви, справянето с тях не е въпрос на забрана, а на решения, които трябва да се взимат непрекъснато. Тази година, изглежда, ще имаме повече от една възможност за това.Един мъж командва полицейска държава. Друг е зад решетките и ...

... престижа на Путин, но не и ако освен това постигне деескалация на военното напрежение и покаже решителност от страна на Байдън. Тежките преговори, които предшестват подобна среща на върха, ще са от ключово значение. За щастие, Байдън е наел много експерти за Русия и дори се вслушва в думите им.


Петер Крекостарши сътрудник на Центъра за европейски политически анализи (CEPA) ...

... на руските държавни медии и техните местни проксита в региона, според която Русия се стреми да защити себе си и рускоезичните анклави. В тях влизат и непризнатите отцепили се региони на Донецката и Луганската народна република, които, според пропагандата са изправени пред предстоящо нападение с подкрепата на САЩ и НАТО.


Костадин Сирлещов е адвокат, управляващ партньор в адвокатско дружество "Си ...

... новата група задължени лица съвпадна със създаването на Държавната петролна компания, която предстои да развива верига държавни бензиностанции в страната. Това поставя допълнителни въпроси пред необходимостта от и причините за тази промяна и дали няма да се постигне ефекта на негативно засягане на цял сегмент от икономиката чрез тези промени.


И така ГЕРБ вече няма мнозинство в парламента, скоро, по ...

... нещо хубаво, но със сигурност има и рискове. Следващите месеци, в които (надяваме се) светът ще се възстановява от пандемията, ще са турбулентни. , която кризата, или по-точно мерките срещу нея може да събудят - един от примерите, че бурните времена няма да отминат скоро. В броя ще видите още:


Петър Чолаков - политолог, в коментар за "Дойче веле" В ...

... линкс"). Дори няма да коментирам каква е компетентността на Любен Дилов-син в сферата на туризма или на Калин Вельов като евентуален мениджър на забатачената сфера на културата у нас. Тези "номинации" са явна закачка с "Има такъв народ" и Слави Трифонов, както и офертата на кандидат-премиера Митов към "традиционната десница".Брижит Гренвилпреподавател по международна икономика и икономическа политика в университета ...

... подобни проблеми, непреодолимият консенсус е, че Европа трябва просто да изчака ситуацията да се уталожи. Рядко има желание нещата да се променят, било чрез създаване на истинско европейско правителство с необходимия фискален мускул, за да се обърне относително слабото икономическо представяне на континента, или чрез промени в процеса на интеграция.


Доц. Красимир Ангарски, финансист, бивш министър без портфейл в правителството ...

... влиза и се регистрира само веднъж, нещата ще са много различни. Какви са вариантите при избраните болници?Вариант 1. Обединение на администрациите чрез гражданско дружество - не е възможно да се реализира не само поради юридически проблеми, но и защото ще доведе до запазване на персонала и несигурно намаление на разходите.


Изглежда като хаос, но това е само защото мина много ...

... напълно възможно още следващата седмица да стане ясно, че ще има предсрочни избори. Така президентът ще трябва да назначи служебно правителство, което да организира новия вот. Ролята на Румен Радев през следващите три месеца ще бъде много по-голяма, отколкото досега. (Прочетете какво зависи от него в процедурата, която предстои, .)


Изборите минаха. Избирателната активност бе по-висока, отколкото пандемията предполагаше. Конфигурацията ...

... са българите във Великобритания, САЩ и другите страни извън ЕС, които са ограничени да гласуват в максимум 35 секции. За голямата диаспора на Острова и п управляващите , постигайки очаквания резултат: на 4 април малкият брой секции не успя да поеме в рамките на изборния ден всички желаещи да гласуват.


Има една добра и няколко лоши новини. Ще започнем от ...

... как да вземете решения кого да подкрепите, в същия текст ще видите удобна схема. В неделя всеки от нас ще получи за малко, но много голяма власт да промени живота на всички през следващите години. Влаченето продължава вече много дълго. Време е да се изправим. В броя ще видите още:Ларс П. Фелд, преподавател по икономика в университета във Фрайбург ...

... ограничава до управление на правилата на играта, което от своя страна позволява на хората да определят собствените си очаквания и да действат по съответния начин. За да бъдат ефективни обаче, всички правила и политики трябва да "съвпадат". Добрите правила създават добри игри - както в спорта, така и в икономиката.


За хората с деца, които (не) ходят на училище, този ...

... на стойност около 100 млн. лв., което я превръща в най-значимата във финансово измерение продажба на българска IT компания от пет години насам и третата най-голяма в местната софтуерна корпоративна история. Освен всичко друго и доказателство, че бизнес животът може да продължава на пълни обороти. В броя ще видите още:


Евгений Кънев, д-р по икономика, управител на консултантската компания за ...

... в еврозоната разкрива, че когато заплатите в държавния сектор растат, то в частния сектор в Южна Европа (Франция, Италия и Испания) те също растат, но почти не влияят на тези в Северна Европа. Така затрудняват конкурентоспособността на частния сектор в Южна Европа, но не и на този в Северна Европа.


Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип на "Програма ...

... отчетност пред гражданите и отговорност по критични въпроси. Така че за това своеобразно отпадане на културата на диалога, можем да съдим не толкова по това колко политиците са се отзовали на питания, а защото виждаме това образувание - групата медии и обществото, което го приема. Гръбнакът на обществото се изкривява.


Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от ...

... също е системна и сходна с монархическата. Доган има същата природна легитимация, природен ресурс, а именно етническия капитал, бих го нарекъл етно-природен капитал. Така и двамата имат отвъдпублична легитимация. Тя не зависи от обмен на аргументи в публичността, които са заместени от такива "магически" трикове в като например "800 дни".


Мариус Гилезан е румънски колумнист и автор на книги с ...

... за унищожаването му, която включваше разбиване на компанията му ASTRA и прекратяване на финансовата му подкрепа за вестника. В ход, който в крайна сметка доведе до неговия крах, Адамеску подкрепи вестник „Румъния либера“  - най-стария всекидневник в страната, с история на разкриване на корумпирани лидери и злоупотреби на тайните служби.


Петър Чолаков, политолог, в коментар за "Дойче веле" "Той държеше ...

... движението остава крайно негативен. Мълвата за обръчите от фирми на Доган и призракът на Пеевски ще продължат да вредят на ДПС години наред дори ако те фактически напуснат политическата сцена. Малко вероятно е в следващото управление да има ясно обозначени министри на ДПС, влизащи в Министерския съвет през официалния вход.


Месец преди парламентарните избори традиционно на - ще продължи ли ...

... на държавата, превърнала се в съучастник на случилото се. Руският модел е и един от главните фактори България да е една от малкото бивши соцстрани, в които да няма истинска дясна партия в парламента (нали никой не счита сериозно ГЕРБ за такава), защитаваща последователно интересите на предприемачите и средната класа.


© Капитал

© Капитал "Туристите вън!" - с този лозунг много хора в ...

... обаче показва и защо специално на българската ще е по-трудно да излезе от ковид нокдауна - епидемията ще премине, но старите проблеми ще продължават да спъват всички. Почти всички. В броя ще видите още: Трудното събуждане на трудовия пазар Борсово V-ъзстановяване Какво (не) научихме за хората по време на пандемия


От години е известно, че властта в България - на

От години е известно, че властта в България - на ...

... може да влезе в България и да гласува в България за ДПС? Или високопарните слова на "войводата" Красимир Каракачанов от ВМРО за българщината. Е, това е театър, бутафория. Хайде сега пренесете апетитите към този бряг върху цяла България. Още ли мислите, че на власт са само ГЕРБ, НФСБ и ВМРО?


[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два

[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два ...

... избират по критерии за професионализъм и интегритет, всъщност се конструират за изпълнение на поръчки. А мандат, който може лесно да бъде нарушен - дали предсрочно или с просрочие, вече не е форма на защита, а обратното - форма на натиск. Затова и "независимите" мандатни органи са такива само на хартия.


Илюстрация Сега благодарим на

Илюстрация Сега благодарим на "съществените работници", които рядко сме забелязвали. ...

... - два или три пъти по-висока от годишната им заплата, както обикновено правим за ръководителите на Уолстрийт. Тогава можем да започнем да мислим и колко от онези, които сега работят вкъщи, всъщност трябва да се върнат в офисите си и колко от работните места там е по-добре да останат празни.


В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което

В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което ...

... винаги е била глупост. Западът не бива да изпада в смутено мълчание пред нарушаването на задълженията на Китай спрямо града, който е пример за много от ценностите, които Пекин иска да погребе. Ето защо Западът има жизненоважен залог в продължаващата борба в Хонконг. Резултатът от нея ще засегне всички нас.


Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика.

Децентрализирната електроенергийна система ще промения целият модел на съвременната енергетика. ...

... (и всичко се приписва на извънредното положение), или исторически стъпки. Преди 70 години бе направена точно такава голяма историческа стъпка с полагане основите на днешна Европа. Времето ще покаже, но трябва вече да сме наясно - без активното участие на всеки от нас нищо добро не може да се очаква.


Няма друга машина на времето освен човека. Георги Господинов,

Няма друга машина на времето освен човека. Георги Господинов, "Времеубежище" ...

... е започнал с Кант. COVID-19 зарази света с космополитизъм, като същевременно настрои държавите против глобализацията. * Това е откъс от последната книга на световноизвестния политолог Иван Кръстев "Утре ли е вече?". Тя ще излезе на 28 май едновременно в 19 държави, а премиерата й в България е на 28 май.


© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е, че

© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е, че ...

... силна серия от заглавия, в които ярки фигури от различни области размишляват по въпроса. Един от тях е българският интелектуалец Иван Кръстев, който през последните месеци успя да напише нова книга. Тя ще бъде издадена едновременно на 19 езика, а в броя може да прочетете някои от изводите в нея.


Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат

Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат ...

... премахнат бариерите пред възможностите като ненужни правила за лицензиране и да се намалят данъците върху заплатите, за да се стимулира наемането. Както и в нормални времена, правителствата не бива да застават на пътя на икономическата промяна. Те трябва да смажат колелата на промяната, докато предлагат помощ на тези, които изостават.


12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов От средата на март

12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов От средата на март ...

... ще видят, че общината ремонтира и обновява? Е, по време на извънредното положение точно набързо беше извършен поредният ремонт по "Графа" - след като новите плочки пак се надигнаха като юфка. Той обаче така и не успя да остане незабелязан. Както и разтопеният нов асфалт по "Дондуков", сложен през есента.


Илюстрация Увеличаване Смаляване Едва ли някой има съмнение какви са

Илюстрация Увеличаване Смаляване Едва ли някой има съмнение какви са ...

... един от вътрешните хора, какъвто е бил Васил Божков, изглежда като нарочно пропусната възможност. Веригата, която може да бъде разплетена, е много по-дълга, но по всичко личи, че тя ще бъде прекъсната дотук и за съжаление ще затвърди усещането, че това не е точно правосъдие, а обикновено разчистване на сметките.


© Цветелина Белутова

© Цветелина Белутова "Няколкостотин хиляди българи вече са прекарали COVID-19". Това ...

... шепа тежко болни и починали. Напротив - ниският брой на жертвите на вируса всъщност говори, че заразата досега не е била широко разпространена у нас и именно това прави България застрашена от евентуална втора вълна. Щеше да е хубаво доц. Мангъров да е прав. Уви, този път най-вероятно не е.


Теодора Точкова © Надежда Чипева В редакцията на

Теодора Точкова © Надежда Чипева В редакцията на "Капитал" беше получено ...

... към работата ми като главен инспектор, целите да увредите и доброто име на институцията. Затова настоявам да публикувате настоящото право на отговор, защото незаслуженото дискредитиране на Инспектората към ВСС не е от полза за преодоляване на негативните прояви на магистратите и подобряване на правораздаването, каквито са очакванията на българските граждани.


© Николай Дойчинов За автора Никола Стойчев е старши адвокат в

© Николай Дойчинов За автора Никола Стойчев е старши адвокат в ...

... - напр. общите условия на сайта, преддоговорната информация при сключването на договори онлайн, публикуването на информация за надзорните органите и алтернативните способи за решаване на спорове, информация за използването на "бисквитки" и други, за да не се окажат в ситуация, в която са санкционирани с финансово непоносима за тях санкция.


© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на

© Капитал Годината е 2002-ра, Бойко Борисов е главен секретар на ...

... за няколко човека. За останалите е репликата на Борисов от началото на този текст - "Прее*аха ни". Може и да не е много красиво да се напише, може и да не отива да се появи точно тук, но крайните ситуации е добре да бъдат описвани със също толкова крайни думи.


[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в

[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в ...

... на застрахователния сектор в България, едва 47% от участниците в проучването са успели да завършат и определят обхвата на проекта по прилагане на МСФО 17. Тази степен на напредък изостава спрямо други държави от региона, като например в Унгария резултатите от идентично проучване от лятото на 2019 г. е 100%.


© Капитал Когато в редакцията на

© Капитал Когато в редакцията на "Капитал" обсъждахме корицата на този ...

... с пълна сила. Резултатът от този спор ще е ясен след време, но едно от нещата, които още остават в режим карантина, са детските градини и училищата. Това има отношение не само към децата, но и към техните родители, които също не могат да тръгнат на работа. Докога? Вижте тук.


Фед подсигури паричния поток на America Inc. и инвеститорите много

Фед подсигури паричния поток на America Inc. и инвеститорите много ...

... пазарите може да се промени внезапно, както доказаха необикновените няколко месеца. Едномесечният мечи пазар едва ли е достатъчно време, за да поеме всички възможни лоши новини от пандемията и огромната несигурност, която създаде. Тази драма на борсата ще има още няколко действия. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни мерки

© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни мерки ...

... само възможност, която не е императивна, и към момента не вижда необходимост да се възползва от нея. Но това може да се промени по политически съображения - така ще има допълнителен срок, в който парламентът може да обсъди и приеме исканите от ЕК мерки за либерализация на пазара на ток.


© Цветелина Белутова И така, извънредното положение заради коронавируса през седмицата

© Цветелина Белутова И така, извънредното положение заради коронавируса през седмицата ...

... се прави. "Ако три дни заразените са над 100, връщаме ограниченията", каза Борисов. "Ако една седмица се увеличават стабилно, ще се затягат мерките", каза здравният министър. Целият този хаос е показателен не само за нивото на организация на държавата, но и за рисковете, ако вирусът тръгне отново да се разпространява.


© Надежда Чипева Ясен Бояджиев в коментар за

© Надежда Чипева Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле" Извънредното ...

... възможно, защото има политическа култура, държавнически традиции, правов ред и стабилност, работещи институции. Все неща, които тук или липсват, или не достигат. При нас всичко - и законите, и правовата държава, и институциите, е проформа. Затова и падането на извънредното положение не променя нищо. Защото такава е всъщност българската нормалност.


Джордж Сорос е основател и председател на фондациите

Джордж Сорос е основател и председател на фондациите "Отворено общество", ...

... да предприемем изключителни мерки, отговарящи на изключителните обстоятелства, в които се намираме. Това със сигурност важи за безсрочните облигации, които в никакъв случай не би следвало да бъдат ползвани в мирни времена, но са идеални за дадения момент. Докато мога да предложа мерки като издаването им, няма да загубя надежда.


Джордж Сорос е основател и председател на фондациите

Джордж Сорос е основател и председател на фондациите "Отворено общество", ...

... да предприемем изключителни мерки, отговарящи на изключителните обстоятелства, в които се намираме. Това със сигурност важи за безсрочните облигации, които в никакъв случай не би следвало да бъдат ползвани в мирни времена, но са идеални за дадения момент. Докато мога да предложа мерки като издаването им, няма да загубя надежда.


Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи

Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи ...

... извършване на онлайн плащания е сравнима с тази на учениците в ОИСР, а по отделни показатели - дори и по-висока. Въпреки това, по-малко от половината от учениците в България смятат, че притежават достътчно знания и умения, които да им осигурят увереност и сигурност при осъществяване на дейности във финансовата сфера.


© Ralf Stockhoff За авторите Александра Николова е докторант по конституционно

© Ralf Stockhoff За авторите Александра Николова е докторант по конституционно ...

... в изолиран национален контекст, а като част от система, в която за всеки участник има специфични изисквания и ангажименти. Професионалните коментатори от Германия и цяла Европа вече изказаха критики в тази насока (вижте статиите от 5-ти, 6-ти и 7-ми май 2020 г. на verfassungsblog.de). В контекста на казаното прави впеча


© fernando zhiminaicela [Pixabay] Сто деветдесет и един лекари, медицински сестри

© fernando zhiminaicela [Pixabay] Сто деветдесет и един лекари, медицински сестри ...

... маски. Притеснителното обаче е, че масовото заразяване на лекари там обаче беше момент по-скоро от началото на епидемията. Случващото се сега в България - установяването на толкова много гнезда в различни болници, създава риск те да предизвикат нова вълна на епидемията и така всички усилия до момента да се обезсмислят.


© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални събития,

© Капитал Много рядко в човешката история е имало глобални събития, ...

... ще откриете и интервюто с български лекар, който работи като консултант за големи фармацевтични компании и сред клиентите му е една от фирмите, които са най-напреднали в изпитанията на своето предложение за ваксина. Той е оптимист, че крайното решение на COVID кризата ще бъде намерено, въпросът е само кога точно...


© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко пъти

© Георги Кожухаров През последните десет години държавата на няколко пъти ...

... сектор е еднакво. Години наред друг играч на пазара - "Инса ойл", не поддържа законовите резерви, което му спестява десетки милиони годишно, но по този казус не се прави нищо. Изглежда лесно с два-три законови текста и по-силен контрол върху всички състезатели, а не само над загубилите политическа протекция играчи.


© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип

© Юлия Лазарова Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правния екип ...

... я узнават и да я свързват с предходна информация или по-широк контекст. Все пак една от основните цели на Закона за достъп до обществена информация е гражданите да си съставят мнение за действията на институциите, а както подчертава Съветът на Европа, те трябва да могат и да формират критично становище.


© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен слоган,

© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен слоган, ...

... вървят напред. В броя е новият епизод от поредицата за това как се оправят предприемачите в кризата (вижте тук и тук). И понеже не всичко е политика и бизнес, прочетете интервюто с Георги Господинов. В него думите са точни, а мисълта - ясна. Случва се рядко, особено през последните седмици.


© Велко Ангелов В края на миналата седмица три от официозите

© Велко Ангелов В края на миналата седмица три от официозите ...

... отново е класирана на 111 място по свобода на медиите - последното сред страните, членки на ЕС. Според анализа, съпътстващ класацията, "в България критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие". В края на миналата седмица "Телеграф", "Монитор" и "Политика" потвърдиха безусловно точността на тази оценка.


От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор

От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор ...

... пакетите от мерки за подкрепа заедно с насърчаването на нормалните дейности. Тези политически действия, базирани на социалния диалог, биха били от решаващо значение за предотвратяване на разрушителните ефекти от масовата безработица и свързаните с нея екзистенциални заплахи, а оттам - безредици, насилие и ерозия на доверието в институциите и правителствата.


Явлението

Явлението "Грета" успя да мобилизира огромен брой хора, както никой ...

... и активисти. А това е път към ада, независимо колко устойчиви са държавните институции - защото тук вече не става въпрос за демокрация или автократизъм, а за вземането на правилното решение срещу такова, взето под натиск от некомпетентни по темата хора. А това сме го живели и знаем докъде води.


КПП квартал Факултета коронавирус, пандемия, извънредно положение, роми, ромска махала

КПП квартал Факултета коронавирус, пандемия, извънредно положение, роми, ромска махала ...

... мерки, ограничаващи досегашните ни представи за нормалност, е голяма. Отнасяме се с разбиране към проблемите, породени и за правоприлагащите органи в тези тежки за всички ни времена, но и апелираме към представителите на институциите, медиите, неправителствените организации и гражданите да не се допуска превръщането в норма на нелегитимната държавна принуда.


© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че всички

© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че всички ...

... посоки се работи изключително усилено и първите новини се очакват в края на лятото (повече - тук). Дотогава ще трябва да се внимава повече и ако не друго, поне ще има достатъчно време, за да се довърши започнатото по електронното управление - гишето ще трябва да е отворено поне онлайн.


Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата

Илюстрация Плановете за излизане са трудни за съставяне, защото по-голямата ...

... Защото, докато има недостиг, някои държави могат да се опитат да приклещят пазара, което би оставило в риск здравните работници и най-уязвимите по места. Разговорите за излизане от извънредните положения оправдано повдигат духовете. Чувството за безсилие и трудните избори обаче тепърва предстоят. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved