Сигурно е спряло да ни прави впечатление, защото е така

...
Сигурно е спряло да ни прави впечатление, защото е така
Коментари Харесай

Коментар | За дядото на Васил Терзиев и мафията

Сигурно е спряло да ни прави усещане, тъй като е по този начин от дълго време, само че в доста връзки София се ръководи от мафията. Това стартира още в средата на 90-те, когато престъпността в България се контролираше от дуопола на двете групировки СИК и ВИС. Тогава ръководството на града беше разграничено относително поравно сред тях. Например - за едната формация (ВИС) паркингите, за другата (СИК) събирането на боклука. По времето на Софиянски за ползите на СИК отговаряше повече кметството, а за ползите на ВИС - общинският съвет. В един миг даже ръководител на Столичния общински съвет беше Антоан Николов, съучастник на (безследно изчезналия) Мето Илиенски. Последният беш/е основна фигура в структурата на ВИС, а след изгубването му беше завещан от убития преди няколко седмици Къро и избягалия в Дубай Таки. По това време се случва всеобщо разпродаване на общинско имущество, като сериозна част от него отива в ръцете на близки до ВИС и СИК лица.После кмет на София стана Бойко Борисов - преди този момент също функционер на СИК. През последните години общински консултант на ГЕРБ (Гълъбин Боевски) беше наказан поради трафик на кокаин в Бразилия. Друг, доста авторитетен общински консултант от ГЕРБ - Орлин Алексиев, в продължение на години определяше крайните резултати от множеството огромни публични поръчки. Той също беше разследван за трафик на кокаин, само че не се стигна до нищо съответно и това изглеждаше повече като битка за преразпределение на общинските финанси.

Сигурно е спряло да ни прави усещане, тъй като е по този начин от дълго време, само че в доста връзки София се ръководи от мафията. Това стартира още в средата на 90-те, когато престъпността в България се контролираше от дуопола на двете групировки СИК и ВИС. Тогава ръководството на града беше разграничено относително поравно сред тях. Например - за едната формация (ВИС) паркингите, за другата (СИК) събирането на боклука. По времето на Софиянски за ползите на СИК отговаряше повече кметството, а за ползите на ВИС - общинският съвет. В един миг даже ръководител на Столичния общински съвет беше Антоан Николов, съучастник на (безследно изчезналия) Мето Илиенски. Последният беш/е основна фигура в структурата на ВИС, а след изгубването му беше завещан от убития преди няколко седмици Къро и избягалия в Дубай Таки. По това време се случва всеобщо разпродаване на общинско имущество, като сериозна част от него отива в ръцете на близки до ВИС и СИК лица.

После кмет на София стана Бойко Борисов - преди този момент също функционер на СИК. През последните години общински консултант на ГЕРБ (Гълъбин Боевски) беше наказан поради трафик на кокаин в Бразилия. Друг, доста авторитетен общински консултант от ГЕРБ - Орлин Алексиев, в продължение на години определяше крайните резултати от множеството огромни публични поръчки. Той също беше разследван за трафик на кокаин, само че не се стигна до нищо съответно и това изглеждаше повече като битка за преразпределение на общинските финанси.

На този декор за доста хора значим проблем за общия претендент на Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " - Васил Терзиев, се оказа фактът, че дядо му, татко му и чичо му са били високопоставени функционери на комунистическата Държавна сигурност. От едната страна - в общи линии откровена мафия. От другата - проблем с дядото, сложил началото на дребна ДС-династия, свършила до Васил Терзиев.

Един от великите американски стенд ъп комици, Бил Бър преди време водеше своя персонална борба с cancel културата - издаването на обществени морални присъди за позициите на разнообразни хора. " След като всички вероятни хора в този момент бяха канселирани, започнаха да анулират други поради техни изявления отпреди 10, 20 и 30 години. Когато и това се изчерпа, започнаха да се анулират умрелите ", споделяше той във връзка събарянето на монументи в Съединени американски щати. Случващото се сега с Васил Терзиев наподобява като опит той да бъде канселиран поради изборите, направени от негови родственици преди десетилетия, което е напълно ново равнище.
Случващото се сега с Васил Терзиев наподобява като опит той да бъде канселиран поради изборите, направени от негови родственици преди десетилетия, което е напълно ново равнище. Реклама
Апропо, мутрите през 90-те окупираха София с аргумента, че на власт не би трябвало да са комунистите. Днес, с аргумента, че не би трябвало внуците на комунистите да са на власт, същите хора, които подарих(ме) града на мафията преди десетилетия, пазят властта й. Кандидатът на ПП-ДБ и " Спаси София " е бил на 11 години, когато пристигна демокрацията. И тук се сблъскваме със идващия проблем - би трябвало ли той да носи виновността на дедите си. Първоначалният спор за неговата кандидатура не беше дали е сръчен, дали е кадърен да промени София, дали има хрумвания за разрешаването на проблемите й, а от какво родословие е. И по остарял ченгеджийски прийом той беше вкаран в режим на пояснения. Започнаха да валят апели да се извини за делата на дедите си, което той направи и осъди комунистическия режим. Предложи да се направи закон за лустрацията, Музей на комунизма, диалог за комунистическото минало и всички други неща, които не са се случили през трите десетилетия народна власт. Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тематика.

Това обаче отвори другият спор - би трябвало ли внуците да отговорят за делата на дедите си. И не е ли това тъкмо инстикт от комунизма. Тогава цели родове и тяхното бъдеще бяха изтрити под лозунга - той е роднина/син/внук/ правнук на " зложелател на народа ".

Защо тогава в един либерален свят желаеме внукът да дава отговор за делата на дядо си. Нали смисълът на демокрацията е индивидът да се познава по делата му. И за какво желаеме от Васил Терзиев да се държи като Павлик Морозов (за по-младите - това е детето, което предало татко си на комунистическите управляващи татко си, който скрил малко храна и не я предал на страната, с цел да има тъкмо за детето), вместо да го съдим по неговите благоприятни условия. И най-яростните глашатаи по тази тематика са точно потърпевшите от националната власт. Което е парадоксално. Как да имаме бъдеще, като не можем да прощаваме.

Обществото ни мисли в клишета, оставени от комунизма - " или е добър, или е добре, или е светестен или е прочут. " Криминализацията на триумфа е едно от най-уродливите наследства на комунизма по време на прехода - първият милион е изработен или с револвер, или с куфарче от Държавна сигурност, или през публични поръчки. такива истории има, само че има и такива, в които триумфът идва без нарушение на разпоредбите.
Реклама
За тази част от IT бранша, в която е учредената от Васил Терзиев и неговите сътрудници " Телерик ", на практика не могат да се намерят връзки с Държавна сигурност. Макар и доста надалеч от тайните теории, че тя надали не кукловоди половината страна, Държавна сигурност има икономическа сянка. В съвсем 100% от случаите обаче, тя е обвързвана с обири и източване на стойност, а не със основаване. Успехът на " Телерик " е ясно проследим и изцяло разбираем - положителната композиция от качествата и напъните на разнообразни хора прави мощна компания, която продава услуги по целия свят.

Сега върху Васил Терзиев се концентрират съмненията и разочарованията на няколко генерации, които бяха очевидци на безобразното струпване и преразпределяне на стойност през последните десетилетия. Това е разбираемо и все пак погрешно. Мафията е от другата страна. И в случай че бъде оставена, ще ръководи още 25 години.
Свързани публикации Интервю | Борис Бонев: С Васил Терзиев като кмет и аз като ръководител на СОС ще сме извънреден тандем 2 юли 2023, 09:30 Подкаст с Васил Терзиев | Прозрачността е най-хубавото лекарство за корупцията в община София 30 юни 2023, 10:30 Интервю | Васил Терзиев: Ще работим доста интензивно на терен, с цел да убедим хората в нашите хрумвания за София 29 юни 2023, 08:00 Нова формула: Васил Терзиев за кмет на София, с екип от специалисти и жители в ръководството 27 юни 2023, 23:19
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР