Неведнъж лидерът на проруската националистическа партия Възраждане безнаказано е заплашвал

...
Неведнъж лидерът на проруската националистическа партия Възраждане безнаказано е заплашвал
Коментари Харесай

Коментар | На кого е удобна Възраждане

Неведнъж водачът на проруската националистическа партия " Възраждане " безнаказано е заплашвал демократичната общественост. Последният му апел във фейсбук обаче - " тази уродлива сган да бъде унищожена ", насочен против всички, които не харесват Путин и войната му, преля чашата на публичното самообладание. Мнозина желаеха страната най-сетне да вземе ограничения против Костадин Костадинов. Следващите дни обаче родиха единствено последователност на безсилието.Кабинетът прикани президента, партиите и институциите да реагират. От Радев не се чу нито гък. Партиите по този начин и не излязоха с публични позиции - единствено обособени депутати осъдиха държанието на Костадинов, а чак на петия ден - и водачите им. Междувременно Българска национална телевизия пък даже прекъсна за 7 минути програмата си, с цел да даде на Костадинов поисканото " равно по времетраене с изказванията на държавното управление " право на отговор.

Неведнъж водачът на проруската националистическа партия " Възраждане " безнаказано е заплашвал демократичната общественост. Последният му апел във фейсбук обаче - " тази уродлива сган да бъде унищожена ", насочен против всички, които не харесват Путин и войната му, преля чашата на публичното самообладание. Мнозина желаеха страната най-сетне да вземе ограничения против Костадин Костадинов. Следващите дни обаче родиха единствено последователност на безсилието.

Кабинетът прикани президента, партиите и институциите да реагират. От Радев не се чу нито гък. Партиите по този начин и не излязоха с публични позиции - единствено обособени депутати осъдиха държанието на Костадинов, а чак на петия ден - и водачите им. Междувременно Българска национална телевизия пък даже прекъсна за 7 минути програмата си, с цел да даде на Костадинов поисканото " равно по времетраене с изказванията на държавното управление " право на отговор.

След публичния напън, само че по най-удобния и безопасен текст от Наказателен кодекс (чл. 162) - за евентуална тирада на омразата. Освен " изпирането " на Костадинов друго едва ли ще бъде реализирано в тази инспекция: законът разпознава тирада на омразата единствено по симптом раса, националност или етнос, само че не и по политически, идейни и други убеждения. За редакцията на чл.162 се приказва от десетилетия, само че това все не се случва - сходни случаи ясно демонстрират за какво.

Институциите обаче единствено го играят безпомощни против " Възраждане ". Ако прокуратурата и Министерство на вътрешните работи желаеха друго, до момента неведнъж да са арестували и обвинили нейни членове, само че пък полицията си затваря необятно очите за експанзията им - да вземем за пример против прожекциите на филми в София и Варна. Отделен е въпросът дали държанието на партията и членовете й в последната година не нарушава конституцията. В чл.44, ал.2 написа: " Забраняват се организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение ".
Реклама
Само че " Възраждане " е и комфортен инструмент за пробутване на противоречиви решения в Народното събрание - с нейната поддръжка или с отсъствието й, което смъква кворума. Тя е и комфортно чучело, което легитимира " проевропейските " ГЕРБ и Движение за права и свободи като неизбежни сътрудници - едните в ръководството, другите в бъдещите конституционни промени.

Само да не стане по този начин, че един ден да се събудим не просто в следената страна, а в отровната и безконтролна територия на " Възраждане ". Историята помни такива образци.
Свързани публикации Прокуратурата се самосезира за апела на Костадинов " тази уродлива сган да бъде унищожена " 27 юни 2023, 18:19 Д-р Давид Иерохам: Насилието стартира от езика на омразата 23 юни 2023, 07:15 " Възраждане ": бездействието е мощ 17 юни 2023, 12:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР