Здравни Новини


След ваксинация с Pfizer срещу коронавирус в Словакия е починал 79-годишен

След ваксинация с Pfizer срещу коронавирус в Словакия е починал 79-годишен ...

... допринесли и малките нежелани последици след ваксинация - повишаване на температурата и слабост “, казала е Юркемикова. Според думите на Юркемикова, при всеки възрастен пациент с хронични заболявания последиците от ваксинацията могат да причинят сериозни здравословни проблеми, но всеки такъв случай трябва да се разглежда индивидуално.Превод и редакция: БЛИЦ  


Сред многото усложнения, произтичащи от COVID-19, сърдечно-съдовите проблеми заемат специално

Сред многото усложнения, произтичащи от COVID-19, сърдечно-съдовите проблеми заемат специално ...

... специално място. Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Харвардския университет описва корелацията на тези състояния с кръвната група. Констатациите на екипа могат да помогнат за оценка на риска от такива усложнения при пациенти с COVID-19, улеснявайки ранната диагностика и подчертавайки потенциалните нужди от превантивни и терапевтични грижи, където е възможно.


Можете да засилите защитата на тялото и белите си дробове

Можете да засилите защитата на тялото и белите си дробове ...

... да бъдат изключително опасни за човешкия организъм. Някои от леките симптоми, които могат да се появят след излагане на токсичен въздух, включват затруднено дишане, запушване на носа, кашлица, хрипове, дразнене на очите, сърбеж, умора и главоболие. Сред по-сериозните проблеми са развитието на астма, бронхит, рак на белия дроб, сърдечносъдови патологии.Консумирането на рафинирано слънчогледово олио носи повишен риск от здравословни

Консумирането на рафинирано слънчогледово олио носи повишен риск от здравословни ...

... Консумирането на рафинирано слънчогледово олио носи повишен риск от здравословни проблеми, включително възпаление и свързано с него заболяване. За вероятността от здравословни проблеми поради готвене с рафинирано слънчогледово масло предупреди руският онколог Иван Карасев. Той каза, че процесът на рафиниране допринася за появата на потенциално вредни съединения в продукта.


Във Великобритания мъж попаднал в болница заради това, че ежедневно

Във Великобритания мъж попаднал в болница заради това, че ежедневно ...

... Великобритания мъж попаднал в болница заради това, че ежедневно изпивал по пет литра вода, за да се избави от симптомите на коронавируса, пише “Дейли Мейл”. Както се отбелязва, с такова количество течности Люк Уилямсон отмил почти всичкия натрий от своето тяло. Това едва не довело до фатални последствия за него. 


Говорейки за причините за по-честите нощни събуждания, експерт по сомнология

Говорейки за причините за по-честите нощни събуждания, експерт по сомнология ...

... Говорейки за причините за по-честите нощни събуждания, експерт по сомнология Елена Царева посочи опаснoсти под формата на различни заболявания. Лекарят припомни в интервю, че качеството на съня на човек може да намалее с възрастта.Бързата храна в най-широкия смисъл на думата е храна, която

Бързата храна в най-широкия смисъл на думата е храна, която ...

... храна в най-широкия смисъл на думата е храна, която може да бъде приготвена и изядена много бързо. Като такива, закуските могат да осигурят ползи за здравето. Тези рецепти, в разговор с "Vechernyaya Moskva", бяха посочени от диетолога, доктор на медицинските науки, директор на Самарския изследователски институт по диетика и диетична терапия Михаил Гинзбург .


Жител на Уелс разказа за това как пръстите на краката

Жител на Уелс разказа за това как пръстите на краката ...

... това как пръстите на краката му са паднали след тежко заболяване в продължение на няколко години..През пролетта на 2018 г. 61-годишният Саймън Чарлсуърт бил приет в болница с пневмония и сепсис. Мъжът бил в изкуствена кома в продължение на десет дни, а след това е прекарал още четири седмици в реанимацията. 


Често може да чуете, че именно бирата сред всички алкохолни

Често може да чуете, че именно бирата сред всички алкохолни ...

... всички алкохолни напитки има най-вредно въздействие върху пикочно-половата система. Смята се, че този продукт провокира развитието на редица заболявания - от камъни в бъбреците, до импотентност.Що се отнася до образуването на камъни, това е спорен въпрос. Камъните се образуват поради нарушения в метаболитните процеси, водно-солевия и химичен състав на кръвта.


Нуждаем се от баланс на витамините в организма за добро зрение,

Нуждаем се от баланс на витамините в организма за добро зрение, ...

... Нуждаем се от баланс на витамините в организма за добро зрение, особено с напредването на възрастта. Обикновено спазването на балансиран начин на хранене с много плодове и зеленчуци е достатъчно, за да поддържаме очите си здрави. Но с възрастта  се налага да вземате добавки. 


Недостатъчното количество ваксини срещу коронавирус на Запад води до появата

Недостатъчното количество ваксини срещу коронавирус на Запад води до появата ...

... да потвърдят ефективността на такива методи. Въпреки това в болниците на Щайнер някои от тези методи на лечение са предписвани на тежко болни пациенти по време на пандемията. Например в една от 16-те клиники от общата мрежа в Берлин предлага такава помощ на пациенти с COVID-19.Превод и редакция: БЛИЦ  Китайски учени са изследвали кафявите водорасли Ecklonia kurome и са

Китайски учени са изследвали кафявите водорасли Ecklonia kurome и са ...

... да навлезе в клетките. Успешните резултати са накарали китайските специалисти да се замислят за по-нататъшните етапи на изследването. Учените скоро ще тестват как полизахаридът от водораслите влияе върху развитието на коронавируса при животните. След това те ще изследват колко безопасно е да се използва като лекарство.Превод и редакция: БЛИЦ  


Човек може да остане заразен в продължение на 8-9 дни

Човек може да остане заразен в продължение на 8-9 дни ...

... били в контакт с хора, заболели от коронавирус. Тя е отбелязала, че този период е избран въз основа на продължителността на инкубационния период на заболяването. Както е отбелязала от своя страна експертът от СЗО Мария ван Керхове, по-голямата част от заразените с COVID-19 развиват симптоми 5-6 дни след заразяването.  


Стефан Бансел, генерален директор на компанията Moderna, която произвежда ваксината

Стефан Бансел, генерален директор на компанията Moderna, която произвежда ваксината ...

... е необходимо провеждането на допълнителни изследвания при деца, чиято имунна система може да реагира по различен начин на лекарството, отколкото на възрастните. Според данните на Световната здравна организация сега има четири вида коронавирус, които са ендемични по целия свят, но те не са толкова заразни или смъртоносни като COVID-19.  


Тъй като 2021 г. вече започна, много от нас може

Тъй като 2021 г. вече започна, много от нас може ...

... не, но изглежда малко вероятно, че прескачането на сутрешното хранене гарантира отслабване. Обосновката на тази стратегия е, че липсата на едно хранене на ден води до по-нисък общ прием на калории. Проучване, публикувано през 2010 г., анализирало информацията за приема на храна от 2 184 души на възраст 9-15 години. 


При силен студ ние постоянно носим шапки, които могат да

При силен студ ние постоянно носим шапки, които могат да ...

... помогнат за укрепването на косата ни.Сминдух. Тези семена не само ще укрепят косата ви, но и ще я направят мека и блестяща. Накиснете и счукайте малко семена от сминдух, смесете ги с горчица или кокосово масло и нанесете върху косата за един час, преди да изплакнете с вода, малко по-топла от стайна температура.Учени от болницата на Университета в Лозана разработиха нов метод

Учени от болницата на Университета в Лозана разработиха нов метод ...

... Учени от болницата на Университета в Лозана разработиха нов метод за лечение на рак. Благодарение на използването на нова лъчетерапия, ефектът върху тумора се извършва в рамките на 1 секунда.Експертите активно провеждат клинични изпитания на метод за борба с раковите заболявания с помощта на протонен ускорител. 


Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников посочи най- грубата грешка

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников посочи най- грубата грешка ...

... у дома, което може да доведе до смърт.Според него новият тип коронавирус принадлежи към категорията на острите респираторни инфекции.- Covid-ARI е заболяване, което преминава само по себе си (както всяко ARI) и изисква само помощни средства. Хората чуват това и кимат само докато сами не се изправят срещу болестта, пише лекарят.


Страдам от заболяване, за което приложеното в България лечение не

Страдам от заболяване, за което приложеното в България лечение не ...

... ефективно. Свързах се с клиника в държава от Европейския съюз, която е специализирана в лечението на този вид болести. Убедени са, че могат да ми помогнат. НЗОК покрива ли подобен тип операции и какви точно документи трябва да представя на болницата, където ще ми бъде проведено лечението? Добромира Христозова, гр. София


Загубата на вкус и липсата на обоняние са най-честите симптоми

Загубата на вкус и липсата на обоняние са най-честите симптоми ...

... Загубата на вкус и липсата на обоняние са най-честите симптоми на новата коронавирусна инфекция. Яденето на пикантни храни и подправки не е най-добрият начин да си върнете загубения вкус. Това обясни отоларингологът от най-високата категория Владимир Зайцев.„Това не работи, а само дразни и възпалява лигавицата“, обясни Зайцев.


Разтягането се доказа като ефективен начин за понижаване на кръвното

Разтягането се доказа като ефективен начин за понижаване на кръвното ...

... Разтягането се доказа като ефективен начин за понижаване на кръвното налягане. Това упражнение работи по-добре върху сърдечно-съдовата система, отколкото ходенето.  Съответното заключение е направено от канадски учени, техните изследвания са публикувани в научното списание Journal of Physical Activity and Health.Основните цели на лечението в този случай са възстановяване на

Основните цели на лечението в този случай са възстановяване на ...

... Основните цели на лечението в този случай са възстановяване на половата функция, увеличаване на костната плътност и предотвратяване на остеопорозата, понижаване на рисковете от сърдечносъдови заболявания. Допълнителните ефекти са поддържането на мускулната маса и намаляване на телесните мазнини.


Билковите лекарства са наистина широко използвани в медицината, по-специално в

Билковите лекарства са наистина широко използвани в медицината, по-специално в ...

... немедикаментозна терапия на заболявания на пикочно-половия тракт. За лечение и профилактика на бъбречни заболявания се използват отделни или няколко билки в комбинация. Начинът се избира в зависимост от общото състояние на пациента, неговите характеристики, възраст, както и желания резултат.Препоръчваме ви една ефективна рецепта за лечение и профилактика на бъбречните заболявания.


В продължение на десетилетия на хората им е внушавано, че

В продължение на десетилетия на хората им е внушавано, че ...

... предлагат и продукти с намалено съдържание на мазнини. Но как всъщност се появяват опасенията, свързани с мазнините?Всичко започва през 1948 г., когато учените решават да установят коя е основната причина за сърдечния инфаркт при хората. Над 5000 жители на Фрамингам се включват в най-мащабното дотогава изследване в историята на медицината.


Руски лекар разкри “златната формула” на отслабването или т. н.

Руски лекар разкри “златната формула” на отслабването или т. н. ...

... Това е еквивалетно на 200-300 ккал, около един пакет със стафиди, ако все още помните какво е това”, шегува се Павлова в Инстаграм.Полученото число е броят на килокалории, които можете да си позволите на ден, ако искате да отслабнете.Лекарят добави, че за по-ефективно отслабване трябва да пиете повече топла вода.


За Тифани Ведекинд от град Кълъмбъс, щата Охайо, младостта отлита

За Тифани Ведекинд от град Кълъмбъс, щата Охайо, младостта отлита ...

... по късно - на около 20.За прогерията няма открито лечение. Лекарите препоръчват на болните да водят обичаен начин на живот. Освен че се занимава с йога, Тифани ходи много пеша и кара велосипед. Болестта дори не ѝ е попречила да се омъжи и да живее в щастлив брак осем години.Туристи с коронавирус често са се отбивали на италианския остров

Туристи с коронавирус често са се отбивали на италианския остров ...

... свързана с абсолютно чистия въздух, който ограничава разпространението на инфекцията. Според втората версия, местните жители имат така наречения кръстосан имунитет към сходен патоген. Експертите отбелязват, че кръстосаният реактивен имунитет е много важен за противопоставяне на различни инфекции. Резултатите от изследването са публикувани от учени на портала medRxiv.Превод и редакция: БЛИЦ


В наши дни качеството на месото на рафтовете на магазините

В наши дни качеството на месото на рафтовете на магазините ...

... рафтовете на магазините е под въпрос. Изглежда, че всички парчета са доста апетитни, но изборът на истински правилния продукт е доста труден.    Животните често се хранят с всякакви стимуланти на растежа, които, разбира се, остават в месото. Въпреки това е доста лесно да се неутрализират антибиотиците в продукта, доколкото е възможно. 


Новият тип COVID-19 се счита за особено заразен. Припомняме, че започна

Новият тип COVID-19 се счита за особено заразен. Припомняме, че започна ...

... Новият тип COVID-19 се счита за особено заразен. Припомняме, че започна да се говори за новия тип коронавирус във Великобритания през първата половина на декември.    И въпреки че експертите коментираха появата на новия инфекциозен щам на COVID-19 миналата година, се разкриват нови подробности за този тип вирус.


Диетологът и телевизионен водещ Александър Мясников обясни как да се отървете от

Диетологът и телевизионен водещ Александър Мясников обясни как да се отървете от ...

... Диетологът и телевизионен водещ Александър Мясников обясни как да се отървете от мазнините по корема. Той разказа за това в ефира на телевизионния канал "Русия 1".   Според д-р Мясников такива мастни натрупвания могат да бъдат опасни и да доведат до рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.


Възникването на болка при усещане за глад или след по-дълго

Възникването на болка при усещане за глад или след по-дълго ...

... Възникването на болка при усещане за глад или след по-дълго гладуване често е симптом за развитие на някаква патология в областта на стомашно-чревния тракт, обяснява руският терапевт д-р Зухра Алиева. Такива болки са следствие от увредени стомашни стени. Причините за възникване на болка при гладуване не са много. 


Моля да поясните дали съответстват на нормативните закони следните обяснения

Моля да поясните дали съответстват на нормативните закони следните обяснения ...

... от които - две пломби. Но ако зъбът ми се нуждае от лечение, трябва да си го заплатя. Също така, че пломбата се покрива само частично от здравната осигуровка - тоест, за нея също трябва да доплащам. Вярно ли е това и на какво лечение имам право? Станимира Кръстева, гр. Русе


Най-популярният вариант за тази цел е ментата. Билката има антипиретични

Най-популярният вариант за тази цел е ментата. Билката има антипиретични ...

... Най-популярният вариант за тази цел е ментата. Билката има антипиретични свойства и предотвратява разпространението на определени бактерии. Препоръчително е да се вари и вдишва, което помага за прочистване на дихателните пътища и предотвратяване на запушването на носа.


Много хора знаят, че употребата на наркотици заедно с алкохол

Много хора знаят, че употребата на наркотици заедно с алкохол ...

... Много хора знаят, че употребата на наркотици заедно с алкохол е недопустима. В някои случаи подобно смесване може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Малко хора обаче знаят, че кофеинът и алкохолът са също несъвместими неща.


Британски учени от Националния институт по здравеопазване и грижи (NICE)

Британски учени от Националния институт по здравеопазване и грижи (NICE) ...

... че коронавирусът може да се усложни и да остане дълго в организма. Освен това експертите са изброили симптомите, които ще помогнат за разпознаването му.   COVID-19 може да продължи повече от 12 дни, което да доведе до усложнения. Въпреки това е доста трудно да се диагностицира, тъй като списъкът на симптомите варира значително.


Докторът-сексолог Евгений Кулгавчук в интервю за радио Sputnik описа последиците от COVID-19 върху интимния

Докторът-сексолог Евгений Кулгавчук в интервю за радио Sputnik описа последиците от COVID-19 върху интимния ...

... Докторът-сексолог Евгений Кулгавчук в интервю за радио Sputnik описа последиците от COVID-19 върху интимния живот.   Специалистът отбеляза, че възстановяването от коронавирус може да доведе до ограничения, включително в интимния живот. В този случай продължителността на възстановяването след инфекция зависи от тежестта на заболяването.


Моля за професионален отговор: какви са характерните симптоми на сърдечната

Моля за професионален отговор: какви са характерните симптоми на сърдечната ...

... Моля за професионален отговор: какви са характерните симптоми на сърдечната недостатъчност? Вярно ли е, че и отоците по краката са част от симптомите? Вълчо Бошнаков - Свиленград


Здравейте. Имам няколко въпроса относно синузита. 1. Вярно ли е,

Здравейте. Имам няколко въпроса относно синузита. 1. Вярно ли е, ...

... е, че синузитът може да се усложни в менингит? 2. Доколко ефективно е лечението на хремата с лук, чесън или домашен сапун? 3. Колко дълго може да се използват назалните спрейове, за да не доведат до привикване? 4. Може ли болен зъб да предизвика синузит? Гергана Пешева - Стара Загора


Специалисти от Световната здравна организация са заявили, че разпространението на

Специалисти от Световната здравна организация са заявили, че разпространението на ...

... група хора се разиграват в социалните медии като средство, чиято цел е разрушаване или срива на много важния процес, който в момента осъществяваме в целия свят - установяване на контрол над COVID-19“, заявил е Райън. Той е добавил, че това предизвиква безпокойство сред специалистите на организацията.Превод и редакция: БЛИЦ  


Във Великобритания се тества лекарство на базата на антитела, което

Във Великобритания се тества лекарство на базата на антитела, което ...

... получили две инжекции подред от лекарството, след като са били изложени на вируса у дома или другаде през предходните осем дни. Набирането на участници продължава. Учените очакват медицинският регулатор да одобри употребата на AZD7442 във Великобритания през март-април 2021 г. въз основа на резултатите от тестовете.Превод и редакция: БЛИЦ  


Британските здравни власти съобщиха днес за 60 916 хиляди новозаразени

Британските здравни власти съобщиха днес за 60 916 хиляди новозаразени ...

... Общият брой на регистрираните заразени в страната достигна 2 181 619. Италия е на осмо място в света по този показател. Смъртните случаи от COVID-19 в страната са 76 329 - най-много в Европа. В световен мащаб, Италия и изпреварена в черната статистика само от САЩ, Бразилия, Индия и Мексико. Източник: nova.bg


Руският лекар-сексолог Евгений Кулгавчук е назовал последиците от коронавируса за

Руският лекар-сексолог Евгений Кулгавчук е назовал последиците от коронавируса за ...

... може да бъде свързано с влошаване на еректилната функция. Може да пострада и продуктивният потенциал “, заявил е сексологът. Според лекаря, ефектът на коронавируса върху репродуктивната функция все още не е оценено, но към днешна дата вече има доказателства за отрицателното въздействие на COVID-19 и върху производството на тестостерон.  


Началникът на Отделението за диагностика и лечение на Клиниката по

Началникът на Отделението за диагностика и лечение на Клиниката по ...

... ако възникнат проблеми, по-добре е всеки да се консултирате със специалист дерматолог, който ще го посъветва за правилните средства. Не е препоръчително, според специалиста, да се купуват самостоятелно кремове или лосиони в аптеките, тъй като само лекар може да установи причините за кожните проблеми и да избере необходимите продукти.  


Както са установили служителите на Академията за военномедицински науки в

Както са установили служителите на Академията за военномедицински науки в ...

... от коронавируса. Всъщност при по-голямата част от тези пациенти се наблюдава повишено ниво на лош холестерол. По-рано учени изясниха, че хората, които имат диабет тип II, след заразяване с коронавирус, умират 2 пъти повече от други пациенти. Смъртността при диабетици тип I е 3 пъти по-висока.Превод и редакция: БЛИЦ  


Когато купувате горещо кафе в хартиена чаша, трябва да сте

Когато купувате горещо кафе в хартиена чаша, трябва да сте ...

... горещо кафе в хартиена чаша, трябва да сте наясно, че подобна напитка може да навреди на вашето здраве. Всичко е свързано с пластмасовия филм, който покрива чашите за еднократна употреба отвътре - той може да се разпадне на микрочастици, които се утаяват в човешкото тяло и могат да му навредят.


Алберт Уайсъм от Алабама, САЩ, никога не е бил слаб,

Алберт Уайсъм от Алабама, САЩ, никога не е бил слаб, ...

... се замисли за здравето си. Доставчикът на пица не е очаквал какви тайни ще разкрие за тялото си.Наскоро, когато човекът бил на работа, той си ударил ръката и върху нея веднага се образувала рана. Гледайки странната синина, човекът не можел да повярва на очите си - в кръвта имало парче стъкло.


При левкемията ракът засяга костния мозък и нарушава кръвоснабдяването. Симптомите

При левкемията ракът засяга костния мозък и нарушава кръвоснабдяването. Симптомите ...

... При левкемията ракът засяга костния мозък и нарушава кръвоснабдяването. Симптомите могат да се проявят драстично - понякога пациентите казват, че са преживели състояние, подобно на развитието на грип с бързо нарастващи симптоми.При хронична левкемия пациентите често не забелязват признаците на рак.


Витамин D е веществото, което ни дава слънчевата светлина и е

Витамин D е веществото, което ни дава слънчевата светлина и е ...

... което ни дава слънчевата светлина и е отговорно за много важни процеси в организма. Липсата на витамин D се отразява негативно на благосъстоянието, пълни ни с апатия, нервност, проблеми с далака и води дори до прекомерна агресия.Тези три храни съдържат достатъчно количество витамин D и могат да бъдат достоен заместник на слънчевата светлина.


Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, характеризиращо се с тремор,

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, характеризиращо се с тремор, ...

... Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, характеризиращо се с тремор, забавяне на движението, твърдост на крайниците, усложнено ходене и баланс.При паркинсон протеин, наречен α-синуклеин, причинява дегенерация и разрушаване на мозъчните клетки. Колкото повече α-синуклеин се натрупва, толкова повече неврони умират.


Хронично болна съм, с диабет тип 2. Имам ли право

Хронично болна съм, с диабет тип 2. Имам ли право ...

... Хронично болна съм, с диабет тип 2. Имам ли право на безплатен глюкомер и тест-лентички? Личният ми лекар казва, че нямам право на такива, тъй като не съм инсулинозависима? Моля да уточните какви са правата ми като пациент в този случай.Цветанка Андреева, гр. Кърджали


Стресът се отразява негативно на всеки човек, но някой се

Стресът се отразява негативно на всеки човек, но някой се ...

... се справя с „нервите“ без последствия, докато други трябва да се справят с по-сериозни проблеми, причинени от излишък от преживявания.  Решихме да разберем какви нарушения и заболявания се срещат най-често на фона на стресово или депресивно състояние.Хранителни разстройстваОбикновено човек, изпитващ силен стрес, е изправен пред хранителни разстройства с различна тежест.


Един от най-важните органи постоянно се нуждае от нашата подкрепа . Въпреки това

Един от най-важните органи постоянно се нуждае от нашата подкрепа . Въпреки това ...

... нашата подкрепа . Въпреки това начинът на живот на класическия градски жител рядко позволява на черния дроб да се отпусне: мазни храни, алкохол и други постепенно нарушават функцията на черния дроб. Какво да правя? Тичам за скъпо лекарство? Не бързай. Има няколко начина да помогнете на черния си дроб с натурални продукти и сега ще ви кажем кои.


Магнитните бури не могат да се видят, но могат да

Магнитните бури не могат да се видят, но могат да ...

... да се видят, но могат да се усетят. Метеочувствителните хора отбелязват влошаване на здравето, главоболието и депресията. Експертите казаха кога да ги очакваме през януари, според портала WWW.PLANETANOVOSTI.COM.През първия месец на новата година се очакват три магнитни бури, които ще продължат известно време. Първият удар ще бъде в началото на януари - 1-ви-9-и. 


Всяка година по света 200 000 души стават жертви на

Всяка година по света 200 000 души стават жертви на ...

... стават жертви на левкемия. Дори преди 30 години степента на оцеляване при това заболяване е била 8%. С течение на годините статистиката се подобрява, но не значително. Една от ключовите опасности на левкемията е, че болестта е много трудна за откриване на ранен етап. Често пациентите пренебрегват симптомите и не търсят помощ от специалист.


Най-често капилярите се пукат в очите, лицето, краката и ръцете

Най-често капилярите се пукат в очите, лицето, краката и ръцете ...

... Най-често капилярите се пукат в очите, лицето, краката и ръцете и причиняват безпокойство. Но какво трябва да ни говорят спуканите капиляри.   Най-честите предпоставки за разкъсване на капилярите са претоварване, нараняване и хормонален дисбаланс. Много често това се случва при спортисти и възрастни хора.


Тези, които водят здравословен начин на живот и спазват диетата

Тези, които водят здравословен начин на живот и спазват диетата ...

... положителните им свойства няма да ви накарат да чакате. Как те въздействат на тялото ни външно и вътрешно?Наситени с полезни веществаЯдките са истински склад за витамини, микроелементи и хранителни вещества. Те съдържат калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и други минерали. Тази храна е богата на фибри, витамини А, В, С, D и Е.


“При предписване на повече от 16 препарата честотата на увреждане

“При предписване на повече от 16 препарата честотата на увреждане ...

... лекарства, вероятността от увреждане на черния дроб достига до 80%.- При наличието на три различни заболявания някои пациенти са принудени да приемат наведнъж от 8 до 12-16, а понякога и повече лекарствени средства. Да, действително е много по-вероятно  едновременният прием на няколко препарата (полипрагмазия) да предизвика увреждания на черния дроб. 


Д-р Десислава Велчева има две специалности - вирусология и медицинска

Д-р Десислава Велчева има две специалности - вирусология и медицинска ...

... към херпесните вируси е от началото на професионалната ми кариера и е свързан с три основни медицински предизвикателства. Първо, разнообразието на клиничната картина и тежестта на клиничните форми. Второто, херпесните вируси предизвикват тежки инфекции при имуносупресирани пациенти. Третото, при бременност може да предизвикват инфекции с тежки, необратими увреждания на плода. 


В интервю за радио Sputnik терапевтът Филип Кузменко каза дали си

В интервю за радио Sputnik терапевтът Филип Кузменко каза дали си ...

... повишена чувствителност към студ.   Според експерта подобна характеристика на тялото не е необичайна. Често не е симптом на заболяване. Има обаче изключение от това правило - нарушение в работата на щитовидната жлеза.  С това заболяване хората често започват да замръзват без причина, но това не е това, което ги тревожи най-вече.


Първата одобрена ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2 е ваксината mRNA (или

Първата одобрена ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2 е ваксината mRNA (или ...

... тестване и се очаква скоро след тази на “Pfizer”. Защо тези ваксини са одобрени за употреба и какво представлява технологията иРНК, обясни проф. Доброслав Кюркчиев - ръководител на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, с публикация на фейсбук страницата на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.


Помагат ли при коронавируса витамините, цинкът и сънотворното мелатонин? Това

Помагат ли при коронавируса витамините, цинкът и сънотворното мелатонин? Това ...

... този дефицит именно тогава. И едва ли това ще помогне при протичането на коронавирусната инфекция. Нивото на витамини и минерални вещества трябва да се следи редовно, в т.ч. и количеството на витамин D, тъй като голяма част от хората в зряла и напреднала възраст страдат от дефицит на този витамин.


Ваксината, разработена от Moderna, трябва да предпазва от всички видове

Ваксината, разработена от Moderna, трябва да предпазва от всички видове ...

... действието на ваксината срещу всеки щам, широкият спектър от потенциално неутрализиращи антитела, получени в резултат на действието на ваксината на Moderna за COVID-19, ни дава увереност, че нашата ваксина също така ще може да стимулира производството на антитела към новите щамове“, се казва в изявлението на компанията.Превод и редакция: БЛИЦ


Специалистите са предупредили, че в ЮАР се е появил нов,

Специалистите са предупредили, че в ЮАР се е появил нов, ...

... както познатия вече вирус. На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Матю Ханкок обяви, че в страната е идентифициран нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от първоначалната форма. Вирусът се разпространява по-лесно от човек на човек и следователно е по-заразен, казал e той.Превод и редакция: БЛИЦ  


За съжаление все още никой не е намерил прекрасна диета,

За съжаление все още никой не е намерил прекрасна диета, ...

... обвързан с външни фактори.  Последните включват храна, лоши навици, замърсяване на въздуха, нива на физическа активност и стрес .Американският институт за изследване на рака и Световната фондация за изследване на рака изчисляват, че 30-40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени чрез диета, физическа активност и поддържане на здравословно телесно тегло.


Според чуждестранни учени кетогенната диета (кето диета) намалява риска от

Според чуждестранни учени кетогенната диета (кето диета) намалява риска от ...

... Според чуждестранни учени кетогенната диета (кето диета) намалява риска от заразяване с новия тип коронавирус, а ако инфекцията все пак се случи, тя може да предпази от тежката му форма.Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини и средно протеини. 


Имам поставени диагнози с код I11.0 (хипертонично сърце), код Е03.8

Имам поставени диагнози с код I11.0 (хипертонично сърце), код Е03.8 ...

... с код I11.0 (хипертонично сърце), код Е03.8 (други видове хипотиреоидизъм) и код Н40.0 (суспектна глаукома). Моля да поясните дали тези заболявания подлежат на диспансеризация при специалист, или трябва да се наблюдават от личния лекар? На какъв интервал от време са прегледите и на какви изследвания имам право? Мариела Кръстева, гр. Пловдив


Ендокринологът педиатър - доц. д-р Радка Савова обясни пред родители

Ендокринологът педиатър - доц. д-р Радка Савова обясни пред родители ...

... отложат във времето.Публикуваме част от лекцията на доц. Савова, изнесена на 4-то Национално обучение по иновативно лечение на диабета. Положителното в диабет тип 1 е, че протича остро и агресивно. При кърмачетата се проявява до 24 часа след раждането с тежко обезводняване. При големите деца тежката симптоматика настъпва за 3-4 седмици.


Изследователи от Йейлския университет са открили при пациенти с COVID-19

Изследователи от Йейлския университет са открили при пациенти с COVID-19 ...

... Експертите също така са изяснили, че докато известно количество автоантитела са присъствали при някои пациенти преди инфекцията с COVID-19, други са се появявали с напредването на инфекцията. Повече от 5% от хоспитализираните имали автоантитела, които отслабват ключов елемент на имунната защита, контролиран от протеини, наречен интерферон.Превод и редакция: БЛИЦ  


Много салати, които традиционно се появяват на новогодишните трапези, могат

Много салати, които традиционно се появяват на новогодишните трапези, могат ...

... Много салати, които традиционно се появяват на новогодишните трапези, могат да навредят на храносмилането и здравето “, предупреждава диетологът Ирина Бережная. Лекарят посочи в интервю най-вредните ястия на новогодишната трапеза - това според диетолога е разнообразие от тежки празнични салати. 


Д-р Пратикша Прабхудессаи завършва своята бакалавърска степен по Аюрведа, медицина

Д-р Пратикша Прабхудессаи завършва своята бакалавърска степен по Аюрведа, медицина ...

... човека и здравето?- Темата за конституцията на тялото и дошите се нарича Пракрути. Познанието на Аюрведа се основава на теорията на трите доши. Те са вата, пита и кафа. Както в модерната наука и медицина се разглеждат въглехидрати, протеини, соли и минерали, по същия начин Аюрведа разглежда и трите доши.