Китайски учени са изследвали кафявите водорасли Ecklonia kurome и са

...
Китайски учени са изследвали кафявите водорасли Ecklonia kurome и са
Коментари Харесай

Учени откриха необичайно средство за борба с коронавируса

Китайски учени са изследвали кафявите водорасли Ecklonia kurome и са стигнали до заключението, че съдържащите се в тях полизахариди са способни да се борят с ковид. Откритието принадлежи на биолози от Китайската академия на науките, оповестяват международните издания.

Специалистите са изследвали захарните съединения, присъстващи в Ecklonia kurome, обитаващи Японско море. Тези водорасли са доста известни измежду китайското население. Местните ги употребяват в рецептите на обичайна медицина и ги употребяват като храна.

Счита се, че съдържащите се в тях субстанции блокират образуването на кръвни съсиреци в артериите и защищават клетките от въздействието на радиацията. В новото проучване учените са решили да ревизират до каква степен тези водорасли ще бъдат ефикасни против COVID-19.



Биолозите са подготвили разтвори с частици на ковид. Всички те са били третирани с субстанции, изолирани от клетките на Ecklonia kurome. Резултатът е посочил, че даже минимално количество на полизахарида, чието наименование към момента не е измислено, е в положение да спре размножаването на вируса.

Съединението е с номер 375. То интензивно пречи на активността на протеина 3CLpro, който способства обединяването на частиците на ковид. Освен това тази захар не разрешава на вируса да се свързва с ACE2 рецепторите, които оказват помощ на патогена да навлезе в клетките.

Успешните резултати са предиздвикали китайските експерти да се замислят за по-нататъшните стадии на проучването. Учените скоро ще тестват по какъв начин полизахаридът от водораслите въздейства върху развиването на ковид при животните. След това те ще изследват какъв брой безвредно е да се употребява като лекарство.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР