Животът Култура


Утре моноспектакълът на Мариус Донкин

Утре моноспектакълът на Мариус Донкин "Господин Ибрахим и цветята на ...

... нужно", допълни Донкин.И изрази своята радост от факта, че зрителите в театъра са се увеличили, че много млади хора влизат в него, но също така уточни, че и атмосферата в театъра, продукцията като качество е изключително важна и че се върви в тази посока. Вижте още от разговора във видеото.


Цветелина Спиридонова представя в новата си изложба различна посока, свързана

Цветелина Спиридонова представя в новата си изложба различна посока, свързана ...

... новото си природно вдъхновение. Художничката казва: "Да летим в синхрон с останалите видове на уникалната планета, да бъдем по добри и да можем да оставим на децата това чудо наречено океан от цвят и разнообразие". След изложбата "Любовта" ще се появи и двуезична книга за деца за живота на китовете.


Министерството на културата продължава преговорите с Лувъра за организирането на

Министерството на културата продължава преговорите с Лувъра за организирането на ...

... организатор от българска страна. Сега на дневен ред са друг период и друга тема.Проф. Васил Николов, заместник-председател на БАН: Например късната праистория по днешните български земи се е развивала първата цивилизация е Европа. Преговорите с Лувъра продължават. С тях и очакването след скандала България отново да влезе в световния музей.Българската изложба в Лувъра ще бъде отменена. Министърът на културата

Българската изложба в Лувъра ще бъде отменена. Министърът на културата ...

... посланик на Франция в София, съобщ...Причина за това станаха както силният обществен отзвук, така и становището на Светия Синод, който реши експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. По повод изложбата, по-рано днес председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов се срещна с френския посланик Флоранс Рубин.


По-малко от 5 часа остават до церемонията по раздаването на

По-малко от 5 часа остават до церемонията по раздаването на ...

... "най-добра актриса" битката ще се води между Лора Дърн и Рене Зелъуегър. За "най-добра мъжка роля" се спрягат Хоакин Финикс и Антонио Бандерас. Филмите, които ще се борят за "Оскар"Холивуд е в очакване на "Оскар"-ите - бляскавата церемония по раздаване на най-престижните филмови отличия е утре вечер в Долби тиатър.


БНТ се включи в създаването на Музей на театъра в

БНТ се включи в създаването на Музей на театъра в ...

... ПловдивФилмът "Одисей" проследява дългата подготовка на спектакъла на тандема Диана Добрева - Александър Секулов. Но представя и размисъл за съвременните измерения на мита и значимостта му за човечеството. Догодина Пловдивският драматичен театър ще празнува 140 години, а замисълът за виртуален музей ще бъде представен в детайли скоро, обещаха от екипа.100-годишнината от рождението на Леда Милева. Животът винаги намира начин

100-годишнината от рождението на Леда Милева. Животът винаги намира начин ...

... ден като днешния, но преди повече от 90 години едно 9-годишно момиченце пише първия си стих в тетрадка, подарък от неговата майка. Момичето е Леда Милева. Тетрадката ѝ никога не е била показвана. Стихчето знае наизуст племенникът на Леда Милева проф. Андрей Аврамов, театрален режисьор. Вижте и още във видеото.


Световноизвестният певец Владимир Стоянов беше удостоeн днес от министъра на

Световноизвестният певец Владимир Стоянов беше удостоeн днес от министъра на ...

... развълнува тази вечер" и като ми го кажат това, значи аз съм си свършил добре работата.Не харесва, когато на сцената нещата се представени повърхностно и смята, че дължи на своята публика дълбочина. Точно това артистично кредо е и обяснението за наградите и признанието, което получава от най-претенциозните меломани по света.


София Филм Фест отдава почит към Тери Джоунс. В неделя,

София Филм Фест отдава почит към Тери Джоунс. В неделя, ...

... да си мислят, че се е случило", казваше един от създателите на ненадминатата британска комедийна група Монти Пайтън, режисьор, сценарист, преподавател и разказвач. Тери Джоунс се превърна в любимец на българската публика като гост на София Филм Фест. В последното му гостуване получи наградата на София за принос в киноизкуството.


Кои театрали ще получат

Кои театрали ще получат "Икар" през 2020 година? Претендентите за ...

... изключителния труд, който тя положи по "Медея". И още една специална награда и тя носи името Кирил Маричков. Церемонията, която ще бъде в Деня на театъра, ще покаже най-добрите и ще предмине под знака на създаването на театрална мрежа. По традиция БНТ ще пренесе тържествения момент и в своя ефир.


Близо 10 милиона лева са предвидени за култура през 2020

Близо 10 милиона лева са предвидени за култура през 2020 ...

... пространството около Одеона. За втория проект са заделени 300 000 лв., като ще бъде поставено и художествено осветление. ПловдивПламен Панов - зам.-кмет на Пловдив: Ние ще можем да привличаме туристи и посетители от цяла Европа, а от друга страна ще можем да го позиционираме града като дестинация за културно-исторически туризъм.Тази вечер от 21:30ч. БНТ излъчва филма за Георги Парцалев

Тази вечер от 21:30ч. БНТ излъчва филма за Георги Парцалев ...

... Тази вечер от 21:30ч. БНТ излъчва филма за Георги Парцалев "Досието на смеха" в рубриката "В кадър". В Сутрешния блок на БНТ гостуваха сценаристът на филма Весела Смилец и режисьорът Олег Ковачев.Вижте повече във видеото.


Първа българска премиера за 2020 -

Първа българска премиера за 2020 - "18 процента сиво". Филмът ...

... него.А ето какво каза минути преди премиерата режисьорът Виктор Чучков.Виктор Чучков-син, режисьор: Мисля, че много европейски зрители ще се припознаят в тази история, защото тя е една пътуваща история през няколко държави в Европа, но казвам, че е разказана чрез български герои и български актьори.Очаквайте филма от петък в кината.


Светът на киното отбелязва 100 години от рождението на режисьора

Светът на киното отбелязва 100 години от рождението на режисьора ...

... Чувството е това, което дава живот на онази история, която ме затруднява да предам. Така че предпочитам да измисля друга история, нещо което често се е случвало на мои приятели журналисти и тогава с горчивина откривам, че историята, която съм измислил и e по-красива от тази, която пресъздавам в киното.


Старо и ново. Религиозен стереотип и промяна. Прилича на тема

Старо и ново. Религиозен стереотип и промяна. Прилича на тема ...

... еврейско село в царска Русия, някъде около 1905 г. За момичета, които се влюбват в друговерци, напук на традицията. И за драмите на епохата, които променят живота им.Старо и ново. Стереотип и промяна. Ето, да вземем Балканите. Стереотипът казва: тук се пие и яде, а не се пишат хубави книги.


"Жокера" и "Ирландецът" са тазгодишните основни претенденти за награда "Оскар" ...

... в което членовете могат да дадат гласа си за всяка категория - започва на 30 януари, като приключва пет дни по-късно."Оскар"-ите ще бъдат раздадени в Холивуд на 9 февруари."Физика на тъгата" на Тео Ушев влезе в краткия списък за "Оскар""Физика на тъгата" влезе в краткия списък в надпреварата за "Оскар".Тази вечер Пловдив ще предаде щафетата като Европейска столица на

Тази вечер Пловдив ще предаде щафетата като Европейска столица на ...

... проекта, които трябва да бъдат представени по време на церемонията.Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондация "Пловдив 2019": Това събитие по замисъла си е за пловдивчани и пловдивските изпълнители, пловдивските културни организации. Това е семейно събиране в края на годината, за да отбележим проекта, не за да го затваряме завинаги.


,,Посвещение

,,Посвещение" - така е нарекъл изложбата си един от нашите ...

... и единствен досега път в историята на човечеството. Вижте цялото интервю на проф. Емил Попов пред БНТ по повод изложбата си "Посвещение" - за участието му в Националния мемориал на Солния поход в Данди, Индия, в памет на на Махатма Ганди заедно с още 40 други скулптори от цял света!


Фондация „Яворов” се сдоби с неизвестни творби и документи на

Фондация „Яворов” се сдоби с неизвестни творби и документи на ...

... от председателя на фондацията в предаването на БНТ2 "На фокус: Регионът", което започва в 17,30 часа. Родният град на поета вече съхранява неизвестни негови стихотворения и документи. Всички те са свързани с Македония и са точно датирани - октомври 1912 г.Документите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист.


Дарение от златни кюлчета с изображения от старите български столици

Дарение от златни кюлчета с изображения от старите български столици ...

... важен за нас, защото по този начин ние имаме предмети с истории. Всяко кюлче притежава собствен сертификат с характеристика на производителя. То е придружено и с историческа справка на периода, през който градът е бил столица, владетелите, които са управлявали и ролята, която е имал за цялостното развитие на страната.


Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината ...

... дланта зад сферата би била умалена или увеличена.Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света” дълго време бе смятана за изчезнала.През 2017 г. тя е продадена на аукцион на „Кристис” за 450 млн. долара. Така платното стана най-скъпото произведение на изкуството в историята. В момента се намира в частна колекция.Родната къща на Алеко Константинов в Свищов, където след седмица

Родната къща на Алеко Константинов в Свищов, където след седмица ...

... директор на Историческия музей в Свищов: Ще включва основно ремонт на покрива, т.к. той е в най-лошо състояние. Ще бъдат подменени дограмата и капаците на къщата и фасадата. С факелно шествие, литературен конкурс, изложба и други инициативи на 13 януари започват тържествените чествания, посветени на годишнината от рождението на Щастливеца.


Софийската опера и балет изпраща старата и посреща новата с

Софийската опера и балет изпраща старата и посреща новата с ...

... Софийската опера и балет изпраща старата и посреща новата с гала концерт. Много изненади и празнични арии са включени в спектакъла. Вижте повече е прякото включване на Айше Сали. София


"Юлски разкази" на Здравка Евтимова са най-четените в Столичната библиотека ...

... някой да го превежда на човешки език. Тя има свои измерения. Толкова добре ме посрещнаха, имах чувството, че съм сред мои приятели и съученици. И те се чувстваха добре с мен и запазиха една голяма обич към България", разказа още писателката. Вижте още от разговора със Здравка Евтимова във видеото.


Един от най-добрите ни джаз пианисти - Живко Петров, ще

Един от най-добрите ни джаз пианисти - Живко Петров, ще ...

... Като едно произведение. А в числото 10 няма нищо случайно. То е като 10 пръста, с които Живко Петров ще изсвири 10 пиеси, вдъхновени неща, които са го впечатлили през годината. На премиерата публиката ще види за първи път и видео към едно от произведенията, с участието на Теодора Духовникова.


Опазването на културното наследство и борбата с фалшивите новини бяха

Опазването на културното наследство и борбата с фалшивите новини бяха ...

... континент "Европа Ностра" и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов. Вицепрезидентът на организацията Пийт Яспърт приветства идеята на Вежди Рашидов за среща на председателите на комисиите по култура в София и изработването на общ европейски стандарт за борбата с нелегалния трафик и фалшифицирането на произведения на изкуството.Европа Ностра - най-голямата организация за културно наследство в Европа,

Европа Ностра - най-голямата организация за културно наследство в Европа, ...

... среща на председателите на комисиите по култура на парламентите на страните членки на ЕС, за да обсъдят изработването на общ европейски стандарт за борбата с нелегалния трафик на артефакти и с фалшифицирането на произведения на изкуството. Друга тема, която засяга и европейските държави, е преодоляването на проблема с фалшивите новини.


Филмът на Теодор Ушев

Филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" вече е в ...

... филма в предварителната селекция, са избрани 10, които продължават в най-трудната битка - за номинациите. Те ще бъдат обявени на 13 януари."Добра година" - Теодор Ушев"Физика на тъгата" на Теодор Ушев, по романа на Георги Господинов, завоюва нови отличия - ключовите награди от фестивала Агилар де Кампо в Испания. Фи...


Проф. Захарий Кръстев събра своите спомени от миналия век в

Проф. Захарий Кръстев събра своите спомени от миналия век в ...

... които останаха да работят при мен, станаха професори - седем души от тези хора, което е много рядко. Образовахме роми за медицински сестри. Направихме селекция, подготвителни курсове. В крайна сметка се получиха едни чудесни медицински сестри - около 100 момичета от ромски призход сме извадили от нищетата и от гетото.


Лара Фабиан отново е в България. Тази вечер в

Лара Фабиан отново е в България. Тази вечер в "Арена ...

... успехи на сцената.Разказът за живота на певицата се превърна в диалог с публика. Тя изпълни едни от най-големите си хитове. Сред тях и песни, за които сподели, че никога не пее по един и същ начин.© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева© Десислава Кулелиева


Днес в празничната рубрика

Днес в празничната рубрика "Добра година" Галя Крайчовска ни среща ...

... на тъгата" на Теодор Ушев, по романа на Георги Господинов, завоюва нови отличия - ключовите награди от фестивала Агилар де Кампо в Испания. Фи..."Добра година" - Мариус КуркинскиВ празничния месец декември започваме рубрика - "Добра година", с автор Галя Крайчовска. Първият герой е актьорът и режисьор Мариус Куркински. Той съ...


Звездите на диското вече са в България за концерт в

Звездите на диското вече са в България за концерт в ...

... си на сцената, усещаш светлината вътре в теб. Да изразиш себе си, докато пееш за публиката, е начин да предадеш тази светлина. И колкото и да си уморен, когато дойде време за шоу, всичко се променя. Гледайте цялото интервю със Сандра в събота, в предаването "Денят започва с Георги Любенов".


Бюджетът е балансиран и това се осъзнава от хората, които

Бюджетът е балансиран и това се осъзнава от хората, които ...

... за финансиране, ще има и повече финансиране.Боил Банов предположи, че "ако директорът на телевизията с неговия борд и всякакви структури предложат програма, която е достойна за една обществена телевизия, и сметнат колко това струва като екранно време", никой няма да откаже повече средства.Какво още каза министър Банов вижте във видеото.


Националната библиотека

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" чества 141 години ...

... проблем за тяхното съхранение. Дължим на нашите предшественици да съхраним това знание. За да можем да го направим, една от възможностите е Националната библиотека да бъде разширена. Конкурс и обществено обсъждане на проектите ще покажат правилното решение. А след това ще бъде организирана дарителска кампания за изграждането на новата читалня.


Отлагат концерта на Бет Харт в Арена Армеец. Тази вечер

Отлагат концерта на Бет Харт в Арена Армеец. Тази вечер ...

... американска певица трябваше да излезе пред българските си фенове, но вирус с висока температура осуети събитието. © БГНЕСВече се договаря нова дата, най-вероятно в началото на годината. Тогава Бет Харт ще представи композиции от 13-тия си албум "War In My Mind", с който разголва и най-съкровените лични моменти и емоции.


Най-мащабният книжен форум в страната - Софийският международен панаир на

Най-мащабният книжен форум в страната - Софийският международен панаир на ...

... желанието да подкрепяме четенето. Желанието да изкажем благодарност на четящите хора и желанието да създаваме нови четящи хора. Гергана Козарева, издател: Хората, които се вълнуват от книги не са никак малко, но искат особено отношение. Те искат да говорят за книгите, искат добра критика, искат добра препоръка и адекватно отношение.


Драматичният сериал

Драматичният сериал "Брачна история" и завръщането на тандема Скорсезе - ...

... на стрийминг платформите. Филмите и сериалите на "Нетфликс" имат цели 34 номинации, следвани от конкурентните "Хулу" и "Амазон Прайм". "Ирландецът" е филм на годината според американската гилдия на кинокритицитеКриминалната драма на Мартин Скорсезе "Ирландецът" беше признат от Националния съвет на филмовите критици на САЩ за най-добрия филм за тази година.


"Физика на тъгата" на Теодор Ушев, по романа на Георги ...

... отличия - ключовите награди от фестивала Агилар де Кампо в Испания. Филмът е предложен в дългия списък за Оскар, дори го слагат в трите най-добри заглавия. Българската премиера на филма се превърна в едно от събитията на годината. В празничната рубрика "Добра година" Галя Крайчовска ни среща с Теодор Ушев.


Камерният оркестър на Ла Скала ще открие новогодишния музикален фестивал

Камерният оркестър на Ла Скала ще открие новогодишния музикален фестивал ...

... Ще има както симфонична музика, така и италиански фолклор. Подготвили сме и произведения на Росини, който се свързва с младостта и новаторството и разцвета.Младите таланти ще отстояват мотото на тазгодишния музикален фестивал в НДК. То гласи, че музиката е енергия. Започва на 15 декември, за да прелее в Новогодишния концерт.


Революционен дух обзема Софийската опера и балет. Барикади и барут,

Революционен дух обзема Софийската опера и балет. Барикади и барут, ...

... тук при мен в един момент нещата се пречупват. Аз виждам, че в моя най-голям враг, в него съществува добро. В него съществува милосърдие.Прераждането на човешката душа увенчава финала. Тогава може би публиката разбира дълбокия смисъл на "Клетниците" - бунтът разпалва надеждата и гони мизерията, но към светлината води любовта.


Книгата на Роджър Скрутън „Зелената философия. Консервативно за екологията

Книгата на Роджър Скрутън „Зелената философия. Консервативно за екологията" излезе ...

... три различни неща, които се развиват в различна посока. Екологията в перспективата, която работи Скрутън е ориентирана към поддържането на баланса. Книгата е изключително интелигентен, внимателен, спокоен отговор на един ритъм, който потъва в политическия инфантилизъм, който доминира политическия свят. Грета Тунберг е едно от най-грозните лица на този инфантилизъм.


Отбелязваме 110 години от рождението на големия български поет Никола

Отбелязваме 110 години от рождението на големия български поет Никола ...

... изложба с негови ръкописи и издания. Гостите ще видят и презентация със записи на преводачи и чуждестранни почитатели на Вапцаров. В университетската библиотека е подредена експозиция с предсмъртните писма на поета и може да се проследи нелекия му жизнен път. Държавният глава ще поднесе цветя пред паметника на Никола Вапцаров.


Криминалната драма на Мартин Скорсезе

Криминалната драма на Мартин Скорсезе "Ирландецът" беше признат от Националния ...

... комедийно-драматичния филм "Имало едно време в Холивуд", а Рене Зелуегер е призната за най-добра актриса за главната роля във филма "Джуди". Адам Сандлър пък е удостоен със званието за най-добър актьор за ролята в трилъра "Нешлифовани диаманти". Списъкът с победителите във всички останали номинации е достъпен на уебсайта на организацията.


В навечерието на 110-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров

В навечерието на 110-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров ...

... вържем с биографичните данни на поета. Посланията, които оставя филмът, са свързани с проблема за хуманността, за надеждата и въпросът дали целта оправдава средствата. За Гордан Коев било интересно предизвикателство да се превъплъти в ролята на поета.Режисьорът разказа, че проектът се подготвя около година от 15 човека.Вижте още във видеото.


Три неизвестни досега стихотворения на Никола Вапцаров и есе, посветено

Три неизвестни досега стихотворения на Никола Вапцаров и есе, посветено ...

... културата, са били открити при почистване в сградата на бившата дирекция на полицията в София. Това съобщи за БНР племенницата на поета Мая Вапцарова. Стихотворенията са написани с мастило и засега само едното е разчетено. След разчитането и на останалите две предстои те да бъдат публикувани, съобщи още Мая Вапцарова.


Тази седмица се разделихме с един от най-великите български актьори

Тази седмица се разделихме с един от най-великите български актьори ...

... от нас, да ни направи хора. Всичките му класове се чувстваме семейство, на което той е бащата. Татяна Лолова: Той е хлапак, той е щурак...Спомен за Стефан ДанаиловНапусна ни легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Един от най-обичаните актьори на България почина на 76-годишна възраст. От месец то...


Лувърът ще представи изложба с работното заглавие

Лувърът ще представи изложба с работното заглавие "Изкуство и култури ...

... България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция", се казва още в писмото на президент-директора на музея Жан-Люк Мартинез.В Лувъра представят най-мащабната изложба, посветена на Леонардо да ВинчиСлед месеци преговори, най-мащабната изложба посветена на Леонардо да Винчи, в чест 500-годишнина от смъртта му, беше открита днес в Лувъра.


Американските музикални награди вече са раздадени - Тейлър Суифт е

Американските музикални награди вече са раздадени - Тейлър Суифт е ...

... а тези на Суифт вече са 28. Статуетката за дебют отиде при 17-годишната Били Айлиш. В категорията Соул R&B отличия грабнаха Бионсе и Бруно Марс. А освен феноменалната Тейлър Суифт, публиката се наслади на изпълненията на Джонас Брадърс, Кийша, Кристина Агилера, Шаная Туейн. Четвърт век на сцената отбеляза Тони Бракстън.


Очакването за успех насочва погледите на публиката към българите, претенденти

Очакването за успех насочва погледите на публиката към българите, претенденти ...

... на БНТ. До нощта на церемонията на 9 февруари, списъкът с филми, които се борят за "Оскар" ще става все по-кратък, а фаворитите - все по-ясни. На 16 декември ще станат известни 10-те претенденти във всяка една категория, които продължават напред, а на 13 януари ще бъдат обявени финалните номинации.


Игрален филм за големия щангист Наим Сюлейманоглу, който се състезава

Игрален филм за големия щангист Наим Сюлейманоглу, който се състезава ...

... големият спортист, всичко е изпипано, както трябва. Едно единствено място остава празно на премиерата - това на големия шампион, където пред името му е оставен букет. В жеста се крие надеждата, че може би Наим Сюлейманоглу също е сред зрителите. А почетното място на спортиста е в сърцата на хората.


"Клуб НЛО" се завръща с концерт в НДК. Незабравимите песни ...

... Споменът за НЛО събира екипа след 14-годишна пауза. Освен Георги Мамалев, Антон Радичев, на сцената ще видим Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров. Нов скеч ще покаже от какво се вълнуват Тримата в кухната, а концертът ще завърши с хоро. Така нещата може би ще изглеждат същите, но смехът ще лекува.


Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи утре вечер

Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи утре вечер ...

... да бъде вълнуващо. И музиката се превръща в двигател на емоциите. Затова искам тя да бъде на предна позиция.Симфоничен оркестър, хор, мултимедийно шоу и косплей са част от концерта, който ще прозвучи утре вечер. И освен да напомня за игрите и приятелите, той ще продължи да подобрява и своя рекорд.


"Нарисувай ми тъга" - така е озаглавена специалната вечер в ...

... е светла тъга. Тази тъга те прави повече човек, не трябва да се избавяме съвсем от тъгата.Специалната вечер подари и друга премиера - на анимационния концерт по "Четирите годишни времена", проект на Университета по изкуства в Токио - с филмите на четирима световни режисьори, начело със "Зимата" на Теодор Ушев.


С над 170 събития в 18 български града започва

С над 170 събития в 18 български града започва "Нощта ...

... сцената беше много хубава.Дани: И гримьорките много ми харесаха - много хубаво гримират.Камен Янков: Почти няма постановка, която да не съм гледал на Пловдивския театър и не може да се изпусне и не бива да се изпуска"Посетителите си пожелаха Разходките зад кулисите да не са само една нощ в годината.


Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български

Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български ...

... Само преди по-малко от месец един от най-четените съвременни български автори - Георги Господинов, беше отличен с голямата европейска награда за литература "Ангелус". Защо литературата и културата не са за подценяване и каква е тяхната сила за бъдещето - вижте разговора с писателя, който беше гост в студиото на "Панорама".


Българският филм „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова спечели голямата награда

Българският филм „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова спечели голямата награда ...

... завеса, той отразява социално, исторически и лично "необичайните гледни точки, с които източноевропейското кино разказва своите истории", обясни програмният директор Бернд Будер подбора на филмите.Интересът към филмовия фестивал изглежда непрестанен. Както и през предходната година, 22 000 посетители присъстваха на програмните събития и тази година. Бяха прожектирани над 200 филма.


"В кръг" на Стефан Командарев тръгва по кината от 8 ...

... в нас. Само в нас и оттук нататък мисля, че не всичко е в нашите ръце - да не се въртим "в кръг", а да изберем правилната посока. Посоката е следващата прожекция утре вечер, в Дома на киното, а от петък "В кръг" е на голям екран в цялата страна.


Нов вид градско улично изкуство радва очите на жителите и

Нов вид градско улично изкуство радва очите на жителите и ...

... В стволовете има повече истина, отколкото в камъните. Те съдържат специфични форми, образувани от растежа и от влиянието на отминалите сезони.Произведенията на младия творец са пръснати в различни райони на Вечния град. Разположението им е отбелязано в уебсайт, а туроператорите вече ги включват в обиколките, посветени специално на уличното изкуство.


"Киномания" се готви за старт. Днес открехнаха завесата към новата ...

... от един от двамата му синове - Андрей. И за Фелини - "Фелини безкрай". 100 годишнината на Фелини предстои буквално след два месеца, през януари.Ще видим и новите филми на Педро Алмодовар и Уди Алън. Емоционална среща се очаква с римейка на "Роди се звезда" от 54-та с Джуди Гарланд.


Тя ще свързва автори от 14 държави. Страната ни е

Тя ще свързва автори от 14 държави. Страната ни е ...

... 14 държави в Югоизточна Европа. Асоциация, която ще свързва наши и чужди писатели. Така в България ще се издават техни произведения. И някъде там ще четат наши.Лука Чедрола, италиански писател: Това е страхотен шанс да се построи мост между хората.Дълги и невидими мостове. От онези, които понякога се оказват най-съществени.


България отново ще има свой представител на на „Евровизия“ след

България отново ще има свой представител на на „Евровизия“ след ...

... През 2020-а година „Евровизия“ ще се проведе в холандския град Ротердам на 12, 14 и 16 май. Всички конкурсни вечери ще бъдат излъчвани на живо по БНТ 1. Повече информация за конкурса можете да намерите на официалния сайт на Евровизия България, както и в социалните мрежи – Facebook,Twitter и Instagram.


Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на ...

... вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.Освен като изпълнител, музикант и композитор, Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.


Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата

Поредна значима археологическа находка в Пловдив. Мраморна статуя на Великата ...

... се е събирало населението на Филипопол и се поставяли най-важните съобщения.Мая Мартинова- археолог: Тук сме разкрили много постаменти от императорски статуи, до момента са четири, афиш за гладиаторски борби, скулптури, изобщо това е най-репрезентативната част на градския площад.След като бъде реставрирана, находката ще обогати колекцията на Археологическия музей в Пловдив.


За първи път Националният дворец на културата ще е домакин

За първи път Националният дворец на културата ще е домакин ...

... от цял свят да покажат това, което правят в момента. Държавите са над 25.Проф. Йонов е един от журито. Самият той е творец и добре знае, че плакатите будят умовете, затова всеки избира какво да види и усети. Стига да вдигне поглед от земята и да погледне за малко настрани.


Откриват паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и

Откриват паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и ...

... паметник на Пенчо Славейков в Милано, без дизелови и бенинови коли в Брюксел длед десетилетие, уникален апарат за ранна диагностика на астма като дарение за "Пирогов", забранен в страната си режисьор показва "Три лица", Селин Дион пуска три сингъла от новия си албум Courage, задочни звездни концерти в Новогодишния фестивал.....


Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви

Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви ...

... Днешният 27 октомври е Световният ден на аудио-визуалното наследство. Какви са тайните на аудио-визуалното изкуство и защо еврокомисарят Мария Габриел поздрави всички, които работят в сферата, вижте в репортажа на Асен Манасиев.


Какво е свободата на избора и възможността да избереш най-добрия

Какво е свободата на избора и възможността да избереш най-добрия ...

... Константинов в нашето съвремие, за които да гласувам всеки ден. Няма какво да си правим илюзии и да се избира по-малкото зло. На България й трябва нещо радикално различно - знам, че има хора с такъв потенциал и е въпрос на време те да се появят.Вижте целия разговор във видеото!


В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи

В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи ...

... бъде и изкуствени възстановки, каквито виждаме или патриотарски възстановки на историческите събития, с каквито мисля, че се нагледахме последните години. Това е най-големият хуманитарен проект, който за първи път обединява усилията на повече от 170 изследователи от различни университети у нас. За 5 години финансирането му е 30 млн. лв.


Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО учреди създаването на нова награда на

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО учреди създаването на нова награда на ...

... - биология, химия, физика, а също и математика.Предложението за учредяване на наградата е направено от руския премиер Дмитрий Медведев. Изпълнителният съвет на организацията е подкрепил идеята без гласуване. Това се превръща в най-голямата награда в областта на науката, съществуваща под егидата на ЮНЕСКО. Първото й връчване ще се проведе догодина.


След месеци преговори, най-мащабната изложба, посветена на Леонардо да Винчи,

След месеци преговори, най-мащабната изложба, посветена на Леонардо да Винчи, ...

... италианския ренесансов художник. Към момента са продадени над 220 хиляди билета. Най-известното произведение на гения от Тоскана - "Мона Лиза", няма бъде преместена и ще остане в Държавната зала на музея, тъй като капацитетът й е по-голям. Изложбата, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, ще продължи до 24 февруари.