Джуди Денч се готви да е звезда в киноадаптация на

Джуди Денч се готви да е звезда в киноадаптация на ...

......... Фелнър и Дебра Хейуърд, а Стивън Спилбърг ще е изпълнителен продуцент. Над киноадаптацията се работи от години, като Хупър, заснел "Клетниците", бе изразил желание да застане зад камерата. Мюзикълът "Котките" е шестото най-дълго представяно шоу в историята на лондонския Уест енд и четвъртото най-дълго задържало се на бродуейска сцена шоу.


Кинопредложенията за седмицата излизат от обичайната географска рамка.Аржентинска вечер още

Кинопредложенията за седмицата излизат от обичайната географска рамка.Аржентинска вечер още ...

......... октомври в Евросинема. Документалният филм „Йеронимус Бош - Докоснат от Дявола” надниква зад видимите платна и разбулва непознати факти. Екипът обикаля четири години из ралични държави, за да изследва известни картини на Бош. С помощта на снимки с висока резолюция, рентгенови снимки и инфрачервени камери откриват тайните на творческия процес.


В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на

В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на ...

......... съжителство дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.На откриването на изложбата, която се осъществява със съдействието на зам.-председателя на НС г-н Емил Христов, присъстваха религиозни лидери от различните вероизповедания, както и представители на холандските партньори и съорганизатори по проекта - URI Netherlands CC.


Завъртаме машината на времето и ето го и днешния ден

Завъртаме машината на времето и ето го и днешния ден ...

......... пристига в София. Клубна изненада и от Gravity Co. През 2018-та Gravity Co направиха грандиозно завръщане на сцената. Сега се готвят за City Stage и обещават убийствен лайв и гарантирано велико преживяване! В събота Явор Захариев, Иво Чалъков, Петър Съмналиев и Стефан Попов ще ви заредят с нова музикална енергия.


Edin надпис взриви общественото мнение последните два дни -

Edin надпис взриви общественото мнение последните два дни - "Локо ...

......... опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което...Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в ХирошимаДвама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По...


Германската столица Берлин е осеяна с киноафиши на българския филм

Германската столица Берлин е осеяна с киноафиши на българския филм ...

......... кино - филмът "Ага" на режисьора Милко Лазаров беше отличен за най-добър игрален филм на 24-ия Филмов фестивал в Сараево....„Ага“ - българският филм в основната програма на БерлиналеБлизо 2000 души аплодираха "Ага"- българският филм в основната програма на 68-то "Берлинале". Късно снощи екипът мина по червения килим заедно със сп...Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили ...

......... посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима, написа външното ни министерство във Фейсбук. © БНТРъководството на Локомотив София осъди вандалската проява в ЯпонияРъководството на Локомотив София осъди остро вандалската проява на фен на клуба в Хирошима. Както е известно, в понеделник Мемориалът на мира в японск...


Оберон и Титания идват на кокили от Търговище в София.

Оберон и Титания идват на кокили от Търговище в София. ...

......... уникално.А към „Криворазбраната цивилизация” ни връща Стоян Радев Ге.К. Но с добавки от деня. Особено на стремежа да успееш някъде другаде на по-добро място и децата ти да те надминат.Режисьорът поставя съвременния човек в смешната позорищна игра на Добри Войников,„Криворазбраната цивилизация” може да видите на сцената на Варненския драматичен театър.


Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително

Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително ...

......... силна любов към България, защото той е бил партньор на небезизвестната балерина Соня Арова, танцувал е с нея при Баланчин, при Лифар в Париж, в Ню Йорк.Балетът "Фантастичното дюкянче" е по либрето на Леонид Мясин и е един от съхранените балетни образци, създадени по време на Руските сезони на Дягилев.


Управата на амстердамския

Управата на амстердамския "Райксмузеум" съобщи, че ще реставрира следващата година ...

......... анализ, преминаващ през боите и канавата. Резултатите от находките ще дадат насоки за последващата реставрация. Картината за последно беше реставрирана преди 40 години и сега платното показва признаци на избелване. По думите на Дибитс реставрационните техники вече са толкова напреднали, че шедьовърът без проблем ще бъде съхранен за бъдещите поколения.


Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за

Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за ...

......... разкаянието, вината и срама. Коафьори и гримьори работили заедно, за да трансформират външния вид на Кидман за ролята ѝ във филма. "Разговаряхме за вредата от излагането на слънце, недоспиването, прекалената употреба на алкохол, лошото хранене и стигнахме до тази крайна версия на липсата на грижи за себе си", отбеляза режисьорката.Прогнозата за времето не подминава и картините. Илюстраторът и графичен

Прогнозата за времето не подминава и картините. Илюстраторът и графичен ...

......... Яна Лозева запечатва интересни моменти от проектите на Програмата за българо-американски театрален обмен, която през този сезон навършва десет години. В изложбата „Действащи лица” ще ги видите. А на 20-ти нейни гости ще бъдат американски режисьори и драматурзи, които са в София за участие в АСТ Фестивал за свободен театър.


Знаменитият испански тенор Хосе Карерас се разделя с българската публика

Знаменитият испански тенор Хосе Карерас се разделя с българската публика ...

......... Меркюри, отишъл си от този свят година по-рано. Изпълнява главната роля в едноименния филм за живота на оперния певец Хулиан Галяре. На 22 септември 2006 г. Карерас открива във Фуенлабрада театър, който носи неговото име. Между многобройните му награди са Златен медал на каталунското правителство (1988) и "Принц на Астурия".


Постановка, сваляща маските във всекидневието. Това предлага театър

Постановка, сваляща маските във всекидневието. Това предлага театър "Българска армия" ...

......... театъра може да бъде вкарана кола, а на сцената да има тоалетна, то 15 и 24 октомври са дните, в които можете да се убедите в обратното.Стефка Янорова: Елате да видите това представление. Да спрем да се държим като глътнали бастуни, а да се наслаждаваме на живота такъв какъвто е.


"Машина на времето" пренася Старозагорската опера на сцената на Софиийската ...

......... свободен театър. Какъв е пулсът на света днес? Каква е честотата му? Измерим ли е този ритъм изобщо? Къде стоим в тази паяжина от постове. Осем български представления от последната година и четири спектакъла от Германия, Франция, Израел и немско-балканска копродукция ще отворят страницата на съвременно, будно, смело изпълнителско изкуство.


Покана за един български празник на изкуството: хоро украси градинката

Покана за един български празник на изкуството: хоро украси градинката ...

......... Параскева Джукелова, Стоян Алексиев, солисти на балет "Арабеск", 101 гайди и "Ансамбъл Българе". Борис Радев, режисьор: Има една страхотна последна част, която се нарича "Суматоха". В нея зрителите ще видят откъс от Радичковата суматоха в изпълнение на звездите на народния театър. Спектакълът "България - земя благословена" е урок по родолюбие.Картини на Златю Бояджиев оживяха на фасадата на къщата-музей, в

Картини на Златю Бояджиев оживяха на фасадата на къщата-музей, в ...

......... е така творчеството на Златю Бояджиев да се популяризира сред максимално широка аудитория. А по този начин оживя и фасадата на къщата на доктор Стоян Чомаков, която е обект от богатото архитектурно наследство на Стария Пловдив. От 1984-а година в нея се помещава постоянната експозиция с творби на Златю Бояджиев.


Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен

Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен ...

......... и надписът ѝ свидетелства, че в древна Аполония са канени видни личности от античния град Хераклея Понтийска. Проф. Попконстантинов каза още, че това е и първото писмено доказателство за връзките между двата антични града, а от тези изключително важни за науката каменни документи до наши дни са оцелели едва десетина.


Старият еврейски квартал на София има потенциала да се превърне

Старият еврейски квартал на София има потенциала да се превърне ...

......... „квАРТал колектив": Целяхме тази красота да стане по-монументална и да остане в бъдеще и по някакъв начин да напомня на хората, че кварталът е много красив и заслужава да бъде поддържан.Показването на богатото историческо минало на "квАРТала" в туристически обиколки е друга инициатива, която цели да провокира интереса на хората.


Пети благотворителен парижки бал се проведе в София снощи. Каузата

Пети благотворителен парижки бал се проведе в София снощи. Каузата ...

......... за сираци, за талантливи деца.Но идеята винаги е една.Христо Куртев, организатор на Парижкия бал: Успешните хора трябва да бъдат полезни на обществото.Това е от събитията, които остават в календара не просто с танци, изящни рокли и шампанско. Защото зад красивия вид стои нещо още по-красиво. Стои изкуство превърнато в добрина.


6-ти международен фестивал

6-ти международен фестивал "Златни искри" се провежда във Варна. В ...

......... ръководител на група "Непоседы": Песента трябва да има много дълбок смисъл и запомняща се мелодия. Да се харесва на детето, защото това се предава и на зрителите.Песните от фестивала "Златни искри" ще бъдат излъчени в ефира на Българското национално радио, а най-добрата българска песен ще бъде отличена със специална награда.


Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София ...

......... от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", допълва тя."Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко", коментира още столичният кмет.


Във Варна Дните на японската култура бяха открити с изложба,

Във Варна Дните на японската култура бяха открити с изложба, ...

......... стъкло и метал.Оксана Щик-ръководител на Група за икебана "Химавари" към читалище „Ясна поляна" - Варна: Сега имам 6 ученички, те имат голям интерес към това древно, японско изкуство. Аз съм много доволна и имам възможност да преподавам в България икебана и калиграфия.Изложбата във Варна ще остане открита до 16-ти октомври.


Монументална скулптура на Стефан Николаев ще посреща гостите на международния

Монументална скулптура на Стефан Николаев ще посреща гостите на международния ...

......... през всички тези години. Дръзкият експеримент на приятели от Музикалната Академия в началото на деветдесетте много скоростно завладява сцената. Със специалния концерт ни преведоха през времето с непоказвани архивни кадри, а подаръкът дойде с най-новата им песен - „Помниш ли онези дни" - една история за мечти, надежда и носталгия.


Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби

Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби ...

......... тези идеи.Посетителите в Пиза могат да видят и една от версиите на "Джокондата с мустаци" на Марсел Дюшан.Общо от френския център Помпиду са заети 90 творби- от периода 1924 та , когато е публикуван манифестът до 1929 та, година на криза вътре в движението. Изложбата продължава до 17 февруари догодина.


Емблематичното кино

Емблематичното кино "Култура" от тази вечер се завръща в центъра ...

......... се намираше на улиците "Солунска" и "Граф Игнатиев". Амбицията на екипа, който приютява духа на старото кино, е новото кино "Култура" да се превърне в уютно убежище в центъра на столицата, в място за изкуство и срещи с приятели. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера ни Цвета Младенова.


Спектакълът е показван пред японската публика вече три пъти по

Спектакълът е показван пред японската публика вече три пъти по ...

......... в тази роля не друг, а ученичката на примата и най-добра българска изпълнителка на партията в момента - Габриела Георгиева. В ролята на Калаф ѝ партнира блестящият тенор Камен Чанев. Солистите, заедно с хора и оркестъра на Софийската опера взривиха снощи двехилядната публика в Мие и заслужено получиха 15-минутен аплауз.


За мнозина в България и по света не е необходимо

За мнозина в България и по света не е необходимо ...

......... Варна на 26 и 27 октомври, която събира наш и световен изследователски елит. Самият той е роден във Варна. Не случайно на Деня на будителите 1 ноември 1888 г. И се подписва под картините си, пръснати по целия свят - "Борис Георгиев ДиВарна" - по подобие на Леонардо да Винчи.


Филмът

Филмът "Аз, ти и приятели" (2017) с автор Цветелина Атанасова ...

......... за да се изгради връзка между тях, която ги прави незаменим екип, готов да помага при различни бедствия, аварии и инциденти.Филмът разкрива още какво мотивира планинските спасители и инструктори да се отдадат на отговорната работа да спасяват човешки животи.Филмът „Аз, ти и приятели“ на Цветелина Атанасова можете да гледате ТУК


Изложба на българчета, хайку поети, наградени на 15-ия Световен конкурс

Изложба на българчета, хайку поети, наградени на 15-ия Световен конкурс ...

......... е легендарният хайку поет от 17-и век Башо. У нас това не е тайна - имаме Български хайку съюз, 40 изявени хайку поети. А през 2005 г. тук, в София, беше Световният хайку конгрес. Най-малкият участник в изложбата е на 5 години, а най-големите съжаляват, че губят шанса си догодина.


Ето го - и

Ето го - и "Първият човек" дойде. С него отиваме ...

......... видим на 16 октомври в зала 1 на НДК, в програмата на кино-литертурния фестивал CineLibri 2018! В сюрреалистичното приключение се впуска възрастен обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот и циничен рекламист, който пък му се привижда като Санчо Панса. Джонатан Прайс и Адам Драйвър влизат в лудото приключение.


Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София ...

......... обеащаха от общината, а всеки преминаващ ще може да се върне назад във времето до пети век.Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. "Московска"Уникална гробница със стенописи е открита късно снощи по време на ремонтните дейности на улица "Московска". Това обяви кметът на София Йорданка Фандък...


"Но моите стъпки стоят по пясъка и чувам още море ...

......... на „Приказка“, “Огън”, „Вали“, „Седем“, „Цялото небе“ и още любими парчета, аранжирани за акомпанимент с акордеон, тромпет, цигулка и чело. На голяма светеща стъклена маса, режисьорът и художник Мария Банова ще рисува с пясък в синхрон с музиката, Има и дрес код: сини блузи, сини ризи, сини шапки, синьо...като морето.


Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, открита в София по време ...

......... век.Доц. Тодор Чобанов - зам.- кмет на София: Ще се опитаме изцяло да съхраним функцията на тротоара, да може да се преминава свободно тук, в района на храма, и същевременно да представим по най-добрия възможен начин това, което е буквално под краката на преминаващите.Крайният резултат ще видим през следващото лято.


Изложба в Милано показва как Леонардо да Винчи стига до

Изложба в Милано показва как Леонардо да Винчи стига до ...

......... на негови ученици ще бъдат изложени до стенописа в миланската църква Санта Мария деле Грацие. Ескизите са взети от кралската британска колекция. Те ще останат в Милано до 13 януари догодина. На 2 май 2019 г. се навършват 500 години от смъртта на Леонардо и изложбата е част от честванията.


Как изглеждат вълнуващите истории, когато героите от книгите се появят

Как изглеждат вълнуващите истории, когато героите от книгите се появят ...

......... от най-добрите литературни адаптации в киното. Повече от 40 филма и 300 прожекции ни очакват в следващите 2 седмици. Филмът "На плажа Чезъл" по едноименния роман на Иън Макюън даде начало на фестивала. Специален гост на откриването беше и самият автор.Повече за програмата гледайте в прякото включване на Айше Сали.


Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман

Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман "слизат" от големия ...

......... Кан, Бергман е обявен за най-добрия режисьор на всички времена. От негово име наградата "Палма на палмите" взима дъщеря му Лин. И днес Бергман е вдъхновение за много режисьори, образите във филмите и пиесите му са толкова характерни, че името му се използва като нарицателно - "бергманов", отбелязват от екипа.


"Специални поводи" има в Младежкия театър - с едноименния премиерен ...

......... видим "Годос" на AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте. Спектакълът пресъздава популярни митове и легенди от балтийската страна. Обединява ги отдавна изчезналата от езика дума „godos“ или „песен на душата“. Пътуването с душата и танца е в Дом на културата Борис Христов в Пловдив.


Софийска опера и балет гастролира с изключителен успех на японска

Софийска опера и балет гастролира с изключителен успех на японска ...

......... ценност, която искам да представим на всеки японец. Много съм благодарен, за това, че толкова дълго време вече имам възможност да се докосна до тази ценност и се надявам от тук нататък и за в бъдеще да продължат нашите успешни взаимоотношения, за да достигне тази опера и до нашата публика.


Дамите определят герои и сюжети в картините на седмицата. Арт

Дамите определят герои и сюжети в картините на седмицата. Арт ...

......... Дупница. Изложбата на Светлана Костова -„Светото писание на българите” дава начало на проекта „Да везем като баба? Възраждане на дупнишката шевица!” Пъстрите символи и знаци с техните послания за благополучие, изобилие и радост въздействат на сетивата, но и на ниво интуиция - подсказва авторката и ни подканва да ги открием.


Археолози откриха тракийска царска резиденция на възраст над 2 хиляди

Археолози откриха тракийска царска резиденция на възраст над 2 хиляди ...

......... в комплекса. Очакванията са големи. проф. Николай Овчаров: Тук, и това е нещо много важно, няма по-късен живот, след новата ера няма изобщо живот. Тоест при едни по-мащабни разкопки ние бихме попадна на една тракийска царска резиденция в нейния първоначален вид. Експедицията се финансира с дарения на хора от Златоград.


Споменът за примата на световната опера събра политически опоненти, кралски

Споменът за примата на световната опера събра политически опоненти, кралски ...

......... Споменът за примата на световната опера събра политически опоненти, кралски особи, нейни приятели, почитатели. На погребалната церемония в Барселона присъстваха кралица София, министър-председателят на Испания, премиерът на Каталуния, тенорите Хосе Карерас и Пласидо Доминго и италианският певец Ал Бано.


В траурния дом в Барселона, където са положени тленните ѝ

В траурния дом в Барселона, където са положени тленните ѝ ...

......... смятана за една от най-талантливите оперни певици, раждали се някога, наричана е „превъзходната“. Оставя огромно богатство от брилянтни изпълнения в над 120 роли. Почина испанската оперна певица Монсерат КабайеПрочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в Барселона, съобщиха лекари от болницата там. Певицата е страдала от съ...


Как да не ти ти тръгне приятно седмицата, с усмивката

Как да не ти ти тръгне приятно седмицата, с усмивката ...

......... там - в зала 1. Дръзкият експеримент на приятели от Музикалната Академия много скоростно се превръща в завладяващ проект, който налага своите правила и посоки. Ще го видим и усетим с мултимедийно шоу, в което ще покажат тайни архивни кадри на групата и новия клип, който сега прави телевизионна премиера.


На 85 години ни напусна една от забележителните личности на

На 85 години ни напусна една от забележителните личности на ...

......... Може би защото като човек винаги е била открита , сърдечна и с брилянтно чувство за хумор, което пленяваше наравно с невероятния й глас.Светът скърби след загубата на великата испанска певица Монсерат КабайеИспанският кралски дворец нарече починалата на 85-годишна възраст оперна прима Монсерат Кабайе "най-добрата сред най-добрите". В съболезнователен адре...


Поредна провокация на най-прочутия графити артист в света - Банкси.

Поредна провокация на най-прочутия графити артист в света - Банкси. ...

......... Пред смаяните погледи на всички, картината станала на парчета. Самият Бански публикува снимка от търга в профила си в Инстаграм, с което доказа, че за него случилото се далеч не е изненада. Вижте тази публикация в Instagram.Going, going, gone...Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на Окт 5, 2018 в 6:45 PDT


Премиера в обновения Сатиричен. Дебютният игрален филм на Надежда Косева

Премиера в обновения Сатиричен. Дебютният игрален филм на Надежда Косева ...

......... Сърбия, Словакия и България ще покажат пъстрото лице на театъра от стария континент. За първи път ще има и дневни представления за малките зрители. Юрай Бенчик - актьор в Цирк дьо Солей и преподавател пристига със специална интерактивна програма - с много усмивки. А от Германия очакваме "Симон и Бартушка".


Филмът

Филмът "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев ще даде ...

......... за Папа Франциск също е много интересен, защото той като един истински католик прави обективен портрет на тази много влиятелна личност, каквато е този папа. Филмът с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, който откри фестивала в Кан също е включен в програмата. "Киномания" 2018 започва на 15 ноември.


Националната художествена галерия представя съвременното китайско изкуство в изложбата

Националната художествена галерия представя съвременното китайско изкуство в изложбата "История ...

......... план. Ю Рондъ, художник: Освен традиционните елементи, които виждате, ние, китайските творци се опитваме да възприемаме част от творчеството и тенденциите в Запада и именно чрез тази комбинация между двете успяваме да разкрием най-истински себе си. Освен картини посетителите ще могат да видят скулптури, инсталации и триизмерни творби.© снимки: БТА


"Зохра" - така се нарича оркестър, в който свирят... само ...

......... и момичетата са решени да отстояват позициите си и любовта към нотите.Ахнад Сармаст: "Работим много за равнопоставеността между половете в Афганистан. Бихме искали да използваме и музиката като инструмент за овластяване на момичетата и жените в страната."А "Зохра" се превърна в любим оркестър на посетителите на музикалния фестивал в Лисабон.


Нека киното да ви радва още повече в Световния ден

Нека киното да ви радва още повече в Световния ден ...

......... Място, на което молитвата не е спирала повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка."Градината на Пресвета Богородица" надниква в живота на единствения български манастир на полуострова - "Св. Вмчк. Георги Победоносец". Премиерата е в Дома на киното, в неделя, в програмата на фестивала „Sofia Biting Docs“.


Тази вечер във Варна беше закрит 36-ият фестивал на българското

Тази вечер във Варна беше закрит 36-ият фестивал на българското ...

......... и наградата на Съюза на филмовите дейци е за дебюта на Надежда Косева за филма ѝ „Ирина“.Актрисата Мартина Апостолова получава наградата за главна женска роля.Откриват фестивала "Златна роза"Откриха 36-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Близо 40 са филмите, включени в двете конкурсни програми. Вижте прякото вк...


Любимият на поколения пътешественик Симеон Идакиев чества 50 години в

Любимият на поколения пътешественик Симеон Идакиев чества 50 години в ...

......... сърцето заради хората, които дойдоха. Много приятелство ме залива, което значи, че не само това, което аз съм направил с колегите, е оставило добра следа. За 50 години в ефира създава 400 филма от 120 държави. А най-важното, на което го учат пътешествията, е че хората по света си приличат.


Ще пътуваме с музиката на маестро Вили Казасян с концерта

Ще пътуваме с музиката на маестро Вили Казасян с концерта ...

......... в нова продукция на едноименната опера на провокативния оперен режисьор сър Дейвид МакВикар. Сред най-любопитните заглавия в сезона е и вдъхновената от „Марни“ на Алфред Хичкок постановка. Програмата представя 10 сателитни излъчвания в HD-формат на най-добрите заглавия на Метрополътън. Пет от тях ще имат и повторения след живото им излъчване.


Рап звездата Кулио отново е в България. Тази вечер той

Рап звездата Кулио отново е в България. Тази вечер той ...

......... моя живот. Някакъв етап. Чувствах се несигурен. Трябваше да се грижа за себе си. И все още се чувствам така.И днес като в началото продължава да вярва, че музиката може да обедини хората. Заради самотата и фиксациите в определени неща обачесближаването и търсенето на красивото му се струват още по-важни.


Евгени Будинов дебютира като режисьор с „Предградие” на Ерик Богосян

Евгени Будинов дебютира като режисьор с „Предградие” на Ерик Богосян ...

......... различен прочит. Режисьорът Мартин Киселов пояснява - Без да отнемаме от силата на комедията открихме, че пиесата може да говори на много нива и да вълнува не само с хумора, но и с дълбочината си. Дано сме намерили по нещо за всеки зрител. Пък дали е "по-така"?...абе, здраве да е!"


Силно начало на сезона за галериите и много повод за

Силно начало на сезона за галериите и много повод за ...

......... през тази година. А за църквата „Свети Йосиф е създала нова инсталация. Художничката, която живее в Париж, разработва идеята за творческия процес като „магматично сливане на материи, изображения и идеи“, в който обединяващ е принципът за удоволствието от трансформацията след вложените енергийни разходи - от мускулните и мозъчните до икономическите.


Екип на БНТ засне документален филм за световноизвестния френски пианист

Екип на БНТ засне документален филм за световноизвестния френски пианист ...

......... Европа, Азия и Америка. Част от него са и предстоящите му концерти в София и Варна в края на тази есен. На 29 ноември пианистът ще свири в зала 1 на НДК, съпроводен от талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, а концертът във Варна е на 1 декември.


Честит Ден на музиката! И нека чудото от звуци да

Честит Ден на музиката! И нека чудото от звуци да ...

......... сила. Texas е създадена през 1986 г. в Глазгоу. Името взимат от култовия филма на Вим Вендерс "Париж, щата Тексас", а на върха ги изстрелва албума им "White on Blond" с хитовете "What you want" и "Black Eyed Boy". Албумите им се радват се на над 40 милиона продадени копия.


Тази вечер в Аулата на Софийския университет

Тази вечер в Аулата на Софийския университет "СВ. Климент Охридски" ...

......... за превода от френски на романа "Черният кабинет" на Макс Жакоб,, издателство "Ерго".Награда за ярки постижения в областта на превода от български на чужд език награда получи Хайри Хамдан за превода от български на арабски на антологията на съвременния български разказ озаглавена "В началото бе епилогът", издателство "Албайруни" - Йордания.


Филмът

Филмът "Между две води" на режисьора Исаки Лакуеста спечели топ ...

......... от каталунския режисьор награда "Златната раковина" за най-добър филм, след като през 2011 г. с нея бе отличен друг негов филм - "Двойните следи". Социалната драма "Между две води" е продължение на филма на Лакуеста "Легенда на времето" от 2006 г. и изследва живота на двама братя от ромско семейство.


Режисьорът Роман Полански ще прави исторически шпионски трилър за делото

Режисьорът Роман Полански ще прави исторически шпионски трилър за делото ...

......... играе офицера от контраразузнаването, доказал, че Драйфус е бил неправилно обвинен в шпионаж за германците. Ролята на Драйфус ще бъде поверена на Луи Гарел. Компанията "Леджънд филмс" потвърди, че снимките ще започнат скоро в района на Париж. Планира се във Франция филмът да бъде пуснат на 4 декември 2019 г.


Над 50 хиляди посетители се очакват на поредното издание на

Над 50 хиляди посетители се очакват на поредното издание на ...

......... Над 50 хиляди посетители се очакват на поредното издание на "Капана фест" в Пловдив. Преди години фестивалът започна като карнавал на уличното изкуство, а днес е сред най-обичаните събития. Пловдив


Горещо става на театралната сцена. Физически театър и комедия се

Горещо става на театралната сцена. Физически театър и комедия се ...

......... Горещо става на театралната сцена. Физически театър и комедия се сливат в премиерния спектакъл на трио Плачкови. Панаир на младите – Site Specific се разпростира от понеделник в нетрадиционни и непознати кътчета на Младежкия театър. Идва „Великият укротител”.


Утре вечер в Софийската опера примата Райна Кабаиванска представя участниците

Утре вечер в Софийската опера примата Райна Кабаиванска представя участниците ...

......... гаф. Плюс това имах и голямото удоволствие да чуя целия театър да протестира срещу това режисьорско решение.Признава, че почти не мисли за собствените си постижения в операта. Всяка сутрин се буди със задачи в бъдеще време. И всички те са свързано с реализацията на децата, за които е поела грижа.


Тръгнахте ли на училище - във всякакъв смисъл! Много усмивки

Тръгнахте ли на училище - във всякакъв смисъл! Много усмивки ...

......... на душата". Сред акцентите е филмът "Йога: архитектура на спокойствието" за майстора на фотографията Майкъл О`Нийл, работил за топ списания. Лично премеждие преобръща живота му и започва да следва пътя на духа си чрез йога. Заминава за Индия и Тибет, за да се срещне със своите духовни учители и йогини.


Уестминстърското абатство, място на кралски сватби, погребения и коронации, представи

Уестминстърското абатство, място на кралски сватби, погребения и коронации, представи ...

......... оранжево, синьо и зелено.Дейвид Хокни, художник: Предишният прозорец тук също представляваше природа, лилии. Аз избрах глога.Творбата олицетворява връзката на кралицата с природата. Според автора, цъфтежът сам по себе си е един вид празнуване. Витражът е висок 6 м и широк 180 см. Хокни се надява, че кралицата ще го хареса.


Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на ...

......... Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопките: "Аз съм убеден, че в следващите години Мисионис ще се превърне в перлата на Българския Североизток". Министерството на културата вече е обявило Мисионис за обект от национално значение. Предстои държавата да прехвърли собствеността на общината, за да може да се улесни достъпа на туристите.


Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония.

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония. ...

......... археолог: Обекта е многоообещаващ. Видин ходи върху историята си. Тя може да бъде показана... А всичко това е в нашия град и няма проблем да бъде показано и експонирано, което ще привлече допълнително туристически поток.Заедно с археолозите, като доброволци работиха ученици и студенти. От общината изпратиха на помощ строителна група.


Добро утро на Световния ден на туризма. Музиката ни пренася

Добро утро на Световния ден на туризма. Музиката ни пренася ...

......... поднови турнето и тази събота ще грейне в Арена Армеец. Спектакълът е правен специално за мегазали, с огромни екрани и спиращи дъха ефекти. Пиесите от последните му два албума Explosive и Revolution ще прозвучат с подкрепата на 16-членнен бенд. От Моцарт до Металика - магнетичният "Цигулар на Дявола" няма граници.