Дългогодишният журналист Наско Атанасов представи книгата си

Дългогодишният журналист Наско Атанасов представи книгата си "Моите учители" в ...

......... уникални знания и съвети за конкретни техники. Ще се докоснете до дълбоката мъдрост на Свами Дев Мурти - голям приятел на България, Шибендо Лахири, Шри Шри Рави Шанкар - фондацията му "Изкуството да живееш" е добре позната у нас, Норбеков, българският аюрведа лекар д-р Антоанета Заркова, Гал Сасон и други.


Загадките на Добърско. „Балет” - вдъхновенията на Димитър Киров. Лятна

Загадките на Добърско. „Балет” - вдъхновенията на Димитър Киров. Лятна ...

......... ни повежда към „Най-далечния бряг”Формацията, която черпи вдъхновение от класика, метъл и българския фолклор, отново навлиза във фантазни територии. Изненадаха феновете с нова видеоистория, към песента The Farthest Shore, от албума „Богинята на Луната“. Музиката и текста са на Вини Атанасов, а видео историята режисират Кремена Николова и Владимир Бочев.


Италиански експерти ще консултират Столичната община за експонирането на археологическите

Италиански експерти ще консултират Столичната община за експонирането на археологическите ...

......... второ издание на този фестивал в по-широк вариант вече ще съпродуцираме заедно нови игри нов дизайн на градски игри това са игри с участието на граждани за изследване на определени райони.Министър Бонизоли каза още, че имаме уникалната възможност да използваме културата, за да правим политика в добрия смисъл на думата.


Британският писател от индийски произход Салман Рушди даде ексклузивно интервю

Британският писател от индийски произход Салман Рушди даде ексклузивно интервю ...

......... нуждата от връщане към корените. Можем да видим последствията от това и в Америка, и в Европа. В Индия, когато говорим за идентичност, отново става дума за религия, а във Великобритания, тя е свързана с носталгичното виждане какво е да си британец и Брекзит е един от примерите за това.


Изложбата „Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи,

Изложбата „Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи, ...

......... и ателиета по кирилица на френската публика.Палатната на Кристи „Свободата да бъдеш“, „Когато човекът става човек“, „Просвещение“, „Раждане“,„Постоянна енергия“ са послания към света.„Разкажи ми Париж“ е символ на приемствеността на една борба за светли стойности в живота, които всеки човек трябва да съхранява и предава на поколенията, казват двете художнички.


„Сън в лятна нощ” сложи приказен финал на сезона в

„Сън в лятна нощ” сложи приказен финал на сезона в ...

......... са от Ню Орлиънс, но обичат ритъма на Балканите. Изпълняват автентични народни песни от нашите ширини и „блатни” мелодии от Луизиана.с такива елементи. Единстваната българка в групата е Бояна Троянова, която свири на тъпан и помага за произношението. Тази вечер "Блато Злато" ще пеят на фестивала Лятна случка в Карандила.Днес отбелязваме 150 години от подвига на националните герои Хаджи

Днес отбелязваме 150 години от подвига на националните герои Хаджи ...

......... ми вземи душата, –аз искам, сестро, тук да загина!“И плеснат с ръце, па се прегърнат,и с песни хвръкнат те в небесата, –летят и пеят, дорде осъмнат,и търсят духът на Караджата...Но съмна вече! И на Балканаюнакът лежи, кръвта му тече, –вълкът му ближе лютата рана,и слънцето пак пече ли – пече!


Класически произведения и песни от емблематични филми са сред акцентите

Класически произведения и песни от емблематични филми са сред акцентите ...

......... Класически произведения и песни от емблематични филми са сред акцентите на музикалната програма в аристократичния парк.Вижте и още във включването на Айше Сали.


Започва 60-тото издание на националните поетични празници

Започва 60-тото издание на националните поетични празници "Яворови дни" в ...

......... документални филми и литературни срещи. Със събитието Поморие отново ще засвидетелства непреходната си любов към творчеството на Пейо Яворов.60-то издание на Националните поетични празници „Яворови дни“ в ПомориеВ Поморие се провежда 60-ото юбилейно издание на Националните поетични празници. Тази година се навършват 130 години от рождението на именития поет Пе...


Плажът в квартал

Плажът в квартал "Аспарухово" във Варна отново се превръща в ...

......... Плажът в квартал "Аспарухово" във Варна отново се превръща в кино салон на открито. За четвърта поредна година школата "Дедал" организира фестивал за късометражно кино. Той е създаден с цел да се опази рибарското село в "Аспарухово" и да го превърне в център за култура и изкуство. Варна


В Поморие се провежда 60-ото юбилейно издание на Националните поетични

В Поморие се провежда 60-ото юбилейно издание на Националните поетични ...

......... В Поморие се провежда 60-ото юбилейно издание на Националните поетични празници. Тази година се навършват 130 години от рождението на именития поет Пейо Яворов.Подробности за програмата на фестивала разказва Албена Александрова. ПомориеПремиера в Лондон на 44 творби живопис и скулптура на

Премиера в Лондон на 44 творби живопис и скулптура на ...

......... И разбира се, личното ми щастие, че попадам в една много голяма, традиционна стара галерия, която е създала и работи с много големи световни имена.Изложбата ще бъде отворена до 21 юли и ще бъде една от най-значимите в кариерата на Вежди Рашидов до този момент на територията на Обединеното Кралство


Дамска акапелна формация от американския университет

Дамска акапелна формация от американския университет "Йейл" е у нас. ...

......... Дамска акапелна формация от американския университет "Йейл" е у нас. В момента 14 студентки от завършващия випуск пеят пред публиката в София. Сутринта те посетиха местността "Златните мостове" на Витоша и изпълниха част от песните си пред камерата на БНТ.


В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни ...

......... път, но в последствие тя се решава да изпрати детето с брат си към Дунава и там баба Мита е посрещнала руските освободители.В колекцията ѝ все още няма носия от Добруджа, но д-р Велкова вярва, че предстои да я обогати с още една човешка история, изпълнена с любов към Родината.


32 фотографии показват 140-годишната история на Българската армия от основаването

32 фотографии показват 140-годишната история на Българската армия от основаването ...

......... Обсадата на Одрин, която слага край на Балканската война, атаката при връх Ковил и битката в Битоля са част от кадрите, разказващи българската бойна слава и честта на пагона. До тях можем да видим моменти от реални бойни действия, национални празници и военни ритуали. Изложбата ще остане до 23 юли.


Професор Боян Биолчев е тазгодишният носител на националната ежегодна литературна

Професор Боян Биолчев е тазгодишният носител на националната ежегодна литературна ...

......... от рождението на Иван Вазов.Литературната награда е най-високото отличие, което се присъжда на български писатели, поети и публицисти като израз на признание към паметта на големия български творец. По традиция тазгодишният носител засади дръвче до къщата-музей на Вазов. Проф. Боян Биолчев е автор на много разкази, новели, романи и сценарии.И на втората вечер фестивалът А to JazZ събра хиляди

И на втората вечер фестивалът А to JazZ събра хиляди ...

......... за всяко човешко същество. Джазът ме кара да се чувствам извисена!За осми път фестивалът A to JazZ събира почитатели в Южния паркЗа осми път фестивалът A to JazZ събира почитатели в Южния парк - от днес до 8 юли, звездите са Лейла Хатауей, Джазмия Хорн, Кори Хенри & "Фънк Апосто...


Няколко часа ни делят от откриването на най-голямото музикално събитие

Няколко часа ни делят от откриването на най-голямото музикално събитие ...

......... го познаваме. Очаква ни страхотно свирене наживо на "Бургас джем". Това е.Песента, която накрая всички ще изсвирят заедно, е "Хей, Джо" на Джими Хендрикс. В 16.30 ч вратите на фестивалния център ще бъдат отворени. В 17 ч първите китари ще звъннат - само на десетина метра от морето в Бургас.


Скорсезе с награда за цялостно творчество на римския кинофестивал. София

Скорсезе с награда за цялостно творчество на римския кинофестивал. София ...

......... Този път в двореца Врана. С мелодиите от екранните истории за суперагента, на 11 юли започва петото издание на „Споделете музиката в двореца Врана”. Филмовата класика ще зазвучи в изпълнение на Софийската Филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров, Специални гости са Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева и Live Band.


За осми път фестивалът A to JazZ събира почитатели в

За осми път фестивалът A to JazZ събира почитатели в ...

......... от най-обещаващите ни джазпевици - Лили Илиева, заедно с "Минимум квартет" и българско-американската соул-фънк формация Two Cities One World. От екипа обещават още много новости и изненади. Входът за A to JazZ е безплатен. Фестивалът се организира с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата и фондацията "Америка за България".


„Културата е по-силна от политиката. Тя успява там, където политиката

„Културата е по-силна от политиката. Тя успява там, където политиката ...

......... неговото осъществяване.Илияна Йотова: В древногръцката митология на деветте музи са били подвластни миналото, настоящето и бъдещето. Подвластни са и на вас“. Вашите родители и учители ви възпитават в уважение и любов към миналото и традициите. Това ще предадете и вие на своите деца. Вие сте мостът между днес и утре.


92-годишната история на Международния фестивал

92-годишната история на Международния фестивал "Варненско лято" от десетилетия е ...

......... лято" от десетилетия е свързана с маестро проф. Минчо Минчев. С много любов и малко носталгия той разказва за неразривната си връзка с фестивала.От афиша на музикалното събитие с особен интерес се очаква и премиерата на операта "Джоконда", която се поставя за първи път в 71-годишната история на Варненската опера.


Близо 300 чужденци от цял свят пристигнаха в София, за

Близо 300 чужденци от цял свят пристигнаха в София, за ...

......... за какво пеят, чувстваш техните емоции. Това за нас като публика е несравнимо усещане. Професор Карталов е свършил прекрасна работа. Обещават да се върнат и утре, с тоалети, които да кореспондират на духа, който Вагнеровата опера Валкюра носи. Нещо повече-убедени са, че това е само първото им посещение у нас.


Хор от доброволци със слушалки на ушите, които стискат или

Хор от доброволци със слушалки на ушите, които стискат или ...

......... Така че всичко, което човек може да направи е, да се опита да ги повтори", обясни доброволката Малъри Смит. "За мен е по-лесно да не си запушвам носа и да си създавам неудобства, но се опитвам да извлека по-назален звук", обясни тя. Хорът ще може да бъде чут до октомври.


Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на

Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на ...

......... икони придобиват собствен стил и свидетелстват за оригиналността на местната живописна школа.Третяковската галерия в Москва e един от главните руски музеи с над 160-годишна история. Там се съхраняват някои от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.


Норвежката организация, която отговаря за Нобеловата награда за мир, обяви,

Норвежката организация, която отговаря за Нобеловата награда за мир, обяви, ...

......... през октомври. Церемонията за връчване на наградата и концертът обикновено са в Осло на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел.Криза в Шведската академия за Нобелови наградиОставка в Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература. Пожизненият секретар Сара Даниус се оттегля след вътрешна криза в прест...


Над 100 произведения на 27 творци от 17 държави представиха

Над 100 произведения на 27 творци от 17 държави представиха ...

......... равноправност, сътрудничество и толерантност. Бай Мин - декан на департамента по керамика към училището за изкуства към университета ,"Син Хуа": Всички автори представят своето разбиране за съвременното изкуство, пречупено през традициите на своята държава. Сътрудничество, партньорство и обмен - това са ключовите думи, които все повече свързват Изтока и Запада.


Международният музикален фестивал

Международният музикален фестивал "Варненско лято" е територия на най-доброто от ...

......... територия на най-доброто от музикалния живот в Европа. На концертния подиум застават нови открития с виртуозните си изпълнения. Повече за срещите там разказва екипът на БНТ.Откриха международния музикален фестивал "Варненско лято"Преди броени минути във Варна официално се откри международния музикален фестивал Варненско лято. Започналият през 1926-а година фестивал като Българс...


Мини фестивал, посветен на корейската култура се проведе във Варна.

Мини фестивал, посветен на корейската култура се проведе във Варна. ...

......... Много се радвам, че все повече млади хора се палят по корейската култура, език, танци, всичко. След забавния "Корейски следобед" много ученици от гимназията заявиха, че с удоволствие ще научат повече за страната, а и за други различни култури, защото опознавайки другите, в крайна сметка разбираме по-добре и себе си.


15-ото издание на фестивала на франкофонската песен

15-ото издание на фестивала на франкофонската песен "Златен ключ" се ...

......... което ще завършим тазгодишното издание. И продължаваме със същата сила подготовката за 2019 година, където освен песни ще има типично френско ноухау - висша мода. Изданието на фестивала през 2019-а се подготвя отдавна. То ще съчетае български фолклор с френски шансони, както и български традиционни шевици с френска висша мода.


Наричат я

Наричат я "кралицата на етно музиката". В студиото на "Денят ...

......... години на сцената.Ищар: 20 години на откриване, на нови приключения. Всяка година е ново приключение, защото всяка година светът много бързо напредва.Музикалният стил на певицата прекрачва граници на държави и в същото време е с модерно звучене. Ищар споделя, че нейното вдъхновение е публиката, хората и прави това, което обича.


Една галерия на 80 - адресът е неизменен - улица

Една галерия на 80 - адресът е неизменен - улица ...

......... напротив - подготвя третия си студиен албум. Носителката на Grammy вече направи изненада с пилотния сингъл No Excuses.Мегън Трейнър се завръща триумфално след изключително тежък етап в кариерата си - втора операция на гласните струни и четири месеца забрана от лекарите да говори. Очакваме Treat Myself в края на лятото.


За втора поредна година Народният театър

За втора поредна година Народният театър "Иван Вазов" ще закрие ...

......... Разстоянието между редовете вече е един метър и височината между редовете е 25 см, което е по-различно в сравнение с миналата година.Трибуната тази година предлага и повече места: над 1100 почитатели на театъра ще могат да усетят магнетичната атмосфера на сцената под звездите пред Народния театър "Иван Вазов". © БТА


Бургас чества 70 години от създаването на една от музикалните

Бургас чества 70 години от създаването на една от музикалните ...

......... нямаше да се занимавам с музика. Цялата ми любов към многогласното пеене, въобще към пеенето, е дошло от школата на Милка Стоева." Само през юбилейната си година те са изнесли 4 самостоятелни концерта и са взели участие в още десет. Довечера предстои заключителният, а скоро и голямо турне за награда.


Премиера на книгата

Премиера на книгата "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове" на ...

......... Евгения Атанасова - Тенева.388 страници разказват за изкуството и философията на световноизвестния художник от български произход Христо Явашев - Кристо. Повече от десетилетие Евгения наблюдава отблизо творбите на прочутия българин, а срещите с него и любопиството й я вдъхновяват. Премиерата завърши с прожекция на филма на БНТ "Мост към Кристо".


Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на

Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на ...

......... инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта. В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.


Столичната библиотека получи дарение от проф. Любомир Халачев.Албумът

Столичната библиотека получи дарение от проф. Любомир Халачев.Албумът "Духът и ...

......... народа ни в продължение на 100 години. По думите на автора, е интересен погледът върху ежедневието на българина. Документалните филми са изготвени в продължение на повече от 10 години. 85 столични училища също ще получат дарение. Албумът е помощ не само за учениците, но и послание към българите в чужбина.


Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се

Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се ...

......... кампанията си в тази насока, след като отвори нов музей в подножието на Акропола.Засега Великобритания устоява на натиска за връщането на мраморите, а и на скъпоценности от други държави като Нигерия и Етиопия, позовавайки се на законодателството си, което не позволява на музеите да се разпореждат трайно с колекциите си.


Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и

Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и ...

......... на ИЕФЕМ при БАН: Следваща стъпка ще бъде да открием един модерен образователен център, където нашите деца могат да се докоснат до културното наследство на нашите предци.През това време експозицията ще продължи да се развива. Със събития на всеки три месеца,които ще допринасят за опазването на живите традиции на България.


За поредна година Община Варна и Съюзът на екскурзоводите в

За поредна година Община Варна и Съюзът на екскурзоводите в ...

......... и да научат повече за нея.Дик Макнилън, турист от Холандия: В Холандия се знае, че сте били комунистическа държава, но сега сте част от Европейския съюз. Много българи идват в Холандия да работят, за да подпомагат финансово семействата си тук.Туристическите обиколки са безплатни и ще продължат до края на септември.


Светът на рока се събира от 20 юли в Пловдив.

Светът на рока се събира от 20 юли в Пловдив. ...

......... и силно българско участие. Фестът е завръщане за един български музикант, който напуска България преди 27 години. Пламен Траянов - Пърси напуска България, когато с група „Огнен звук” са превзели родната сцена. Сега свири с няколко групи в Ню Йорк.Вижте специалното интервю с Пламен Траянов - Пърси пред Галя Крайчовка


Конкурс за млади творци, които да покажат Кюстендил и традициите

Конкурс за млади творци, които да покажат Кюстендил и традициите ...

......... спектакли, представяне на фолклор, песни, обичаи, традиции, за художниците също е необятна темата, имаме танцови формации, които са подготвили танцови спектакли.Конкурсът се реализира по платформа "АГОРА". Финансиран е от фондация "Америка за България".Творческите предложения трябва да бъдат готови до края на октомври т.г след което специална комисия ще определи победителят.


Турнето е посветено на 90-годишнината на световноизвестния руски ансамбъл и

Турнето е посветено на 90-годишнината на световноизвестния руски ансамбъл и ...

......... Турнето е посветено на 90-годишнината на световноизвестния руски ансамбъл и в памет на загиналите преди две години в самолетна катастрофа музиканти. Хорът ще зарадва почитателите си в 4 български града - Варна, Бургас, Пловдив и София.


Тази вечер и в събота сцената на фестивала на изкуствата

Тази вечер и в събота сцената на фестивала на изкуствата ...

......... близ...Георг Георгиев - зам.-министър на външните работи: Самият факт, че толкова популярни изпълнители вече за пореден път избират Благоевград, за да представят своето изкуство и Благоевград се превръща в арена от световен мащаб, показва, че държавата ни наистина се ползва с едно много добро име сред франкофонията.Фестивалът продължава и утре.


Президентът Румен Радев ще удостои на 25 юни с държавни

Президентът Румен Радев ще удостои на 25 юни с държавни ...

......... Милко Коларов също ще бъдат удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие.Държавният глава ще връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор /2000-2015/ на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.


Един уникален концерт изпълни зала

Един уникален концерт изпълни зала "България" с хора от всички ...

......... Mузиката друпат, наричана още, нада-йога или йога на звука, която активира всички енергийни центрове в тялото на земния човек и го свързва с вселенските вибрации, изправи на крака и препълнената зала България. Братята Гундеча са обиколили света, но за пръв път са на Балканите. И може би неслучайно в България.


Музикантът с български корени пя и свири на пиано в

Музикантът с български корени пя и свири на пиано в ...

......... Музикантът с български корени пя и свири на пиано в подлеза на метрото при Софийския университет, както някога го е правил по парижките гари. Така той се включи и в кампания за равен достъп до култура. На 23 юни Венсан Винел ще пее и пред публиката в Благоевград. Благоевград


В странджанското село Ясна поляна е запазен духът на автора

В странджанското село Ясна поляна е запазен духът на автора ...

......... запазен духът на автора на "Анна Каренина" - Лев Толстой. Тази година в приморското селце ще бъдат отбелязани 20 години от създаването на музея на писателя, където се пазят негови лични вещи и пръст от гроба му. Вижте подробностите от репортера Силвия Благоева и оператора Георги Христов в "Денят започва".


Десетото юбилейно издание на

Десетото юбилейно издание на "Беглика фест" ще се проведе от ...

......... година организаторите предвиждат пространства за различни изкуства като цирк, театър,кино, читателски клуб. Ще има обособено място за демонстрации на традиционни занаяти, кътове за духовни и езотерични занимания, форум за дискусии по актуални социални и екологични теми, пространства за спортни занимания и развлечения около язовира, детска градина за най-малките и други.


Тази вечер беше заключителният гала концерт с най-добрите изпълнения от

Тази вечер беше заключителният гала концерт с най-добрите изпълнения от ...

......... до 25 години. Джаз фестивалът беше сцена, на която младежите да представят проектите си и да се забавляват, като научават по нещо ново един от друг. През двата дни на форума младите творци участваха в образователни лекции и майсторски класове. Музикантите се изявяваха както солово, така и в различни формации.


Започна издигането на инсталацията „Бронзовата къща“ на площад „Александър I“.

Започна издигането на инсталацията „Бронзовата къща“ на площад „Александър I“. ...

......... Рилския манастир.С тази арт-инсталация Столична община поставя символично начало на своя проект за превръщането на пространството в галерия за съвременно изкуство. Подвижна инсталация на мястото на разрушения мавзолейТретото публично представяне на скулптурата „Бронзовата къща“, която се предвижда да се издига на мястото на бившия мавзолей започва след минути в Уни...


Как българските художници преди 100 години са търсели образите на

Как българските художници преди 100 години са търсели образите на ...

......... за една всеобща световна душа, за този период, за който говорим. Големите артисти от онова време - Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Майстора, Сирак Скитник, Пенчо Георгиев поставят проблеми, чиито отговор търсим и днес. Тук няма работа, която да те остави безразличен. Изложбата ще бъде отворена до 5 август.


За 9- ти път се раздават традиционните вече награди за

За 9- ти път се раздават традиционните вече награди за ...

......... За 9- ти път се раздават традиционните вече награди за полет в изкуството „Стоян Камбарев". Отличието, носещо името на изтъкнатия театрален режисьор, се присъжда на млади творци от различни области на изкуството.Кои са призьорите - вижте прякото включване на Карина Караньотова.


На международния ден на танца най-добрите от изминалата година получават

На международния ден на танца най-добрите от изминалата година получават ...

......... Агрепина Войнова.За българския танцов фолклор награда взимат при Асен и Калоян Павлов за спектакъла на ансамбъл „Чинари“ „Мистичният ритъм“.В класическата категория Светлана Тошева взима наградата за редакция и хореография на „Лебедово езеро“.Наградите се разпределят из цялата страна.Цялата церемония ще бъде излъчена на 1 май от 14:00 ч. по БНТ1 .


Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма жанр, в

Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма жанр, в ...

......... ни безпокои, тревожи, събужда ни внезапно. Лили ни успокоява, утешава, дава ни упование. Заедно - те са "Пазителите" - на ценностите. Юбилейна изложба на проф. Крум ДамяновГолемият български скулптор проф. Крум Дамянов навърши 80 години и отбелязва юбилея си с изложба в столичната галерия "Райко Алексиев". Той е автор на...


Председателят на парламента Цвета Караянчева откри изложба с фотографии, свидетелски

Председателят на парламента Цвета Караянчева откри изложба с фотографии, свидетелски ...

......... личности, за саморазправа с опоненти и с хора, които мислят различно. Целта на организаторите е да се види истината за това, което се е случвало по време на комунистическия режим, каза журналистът Христо Христов. И допълни, че темата за жертвите на комунизма не е тема от миналото, а от настоящето.


Изпълнителите от група „Equinox

Изпълнителите от група „Equinox" се срещнаха с българските фенове снощи. ...

......... и трите конкурсни вечери (8, 10 и 12 май) от 22:00 часа по БНТ1 и БНТ Свят, пряко от Лисабон.Снимки: Хайлайф"Екуинокс" с първи концерт пред родна публика преди ЕвровизияТочно преди да заминат за първите репетиции в португалската столица Лисабон, българките представители на Евровизия - групата Екуинокс - излязоха на сц...


Признание за българското кино на престижен форум.

Признание за българското кино на престижен форум. "Ага" на режисьора ...

......... Иран. "Ага" беше избран за победител в категорията измежду 29 заглавия. Това е пореден успех за филма на Милко Лазаров. Историята за последното семейство сред ледовете на Якутия закри официалната програма на Берлинале. След това "Ага" откри и тазгодишното издание на София филм фест. Българската национална телевизия е копродуцент .


Именитата българска актриса Анета Сотирова - откровена в мислите и

Именитата българска актриса Анета Сотирова - откровена в мислите и ...

......... Именитата българска актриса Анета Сотирова - откровена в мислите и чувствата си пред Люба Пашова в предаването "Извън играта". Гледайте тази събота в 18:30 часа по БНТ 1.


Вторите годишни награди

Вторите годишни награди "Златна муза" ще бъдат раздадени на Световния ...

......... Вторите годишни награди "Златна муза" ще бъдат раздадени на Световния ден на танца 29 април. Христо Димитров, ръководител и хореограф на ансамбъл "Българе", член на журито на конкурса, разказа в "Денят започва" как ще протече конкурсът и как ще бъдат връчени наградите.


Общинските съветници в Пловдив отложиха за следваща сесия на местния

Общинските съветници в Пловдив отложиха за следваща сесия на местния ...

......... и да се интересува, но когато става въпрос за общински съветници, означава, че явно има нещо, което трябва да се промени. Общинските съветници приеха финансовия отчет на фондацията за миналата година. В залата се чу и предложение управителният съвет на фондацията вече да отчита своята дейност на всеки 3 месеца.


Старозагорската опера, представи в Одрин постановката

Старозагорската опера, представи в Одрин постановката "Мадам Бътерфлай" от Пучини. ...

......... Старозагорската опера, представи в Одрин постановката "Мадам Бътерфлай" от Пучини. Стара ЗагораСпектакълът дирижира Ивайло Кринчев, главен диригент на Старозагорската опера, а сценичната адаптация е на режисьора Славчо Николов. Повече от една година са продължили обсъжданията за културен обмен с Одрин. Предстои операта да гостува отново в Турция с "Лебедово езеро".


Музикалният театър

Музикалният театър "Стефан Македонски" продължава честванията на 100-ия юбилей на ...

......... Музикалният театър "Стефан Македонски" продължава честванията на 100-ия юбилей на професионалната оперета в България. Тази седмица артистите репетират новата постановка на "Българи от старо време". Режисьор е солистът Александър Мутафчийски, който играе и ролята на ратая Иван.


По време на правителственото заседание музикантите от БНР излизат на

По време на правителственото заседание музикантите от БНР излизат на ...

......... време на правителственото заседание музикантите от БНР излизат на протест пред Министерски съвет. За трети пореден ден творците от музикалните състави ще протестират с искане за достойно заплащане. Те настояват за увеличаване на бюджета на Българското национално радио със сума, която ще позволи ръст на възнагражденията им с 50 %.


България като кинодестинация. Фотоизложба от снимачната площадка в киноцентър

България като кинодестинация. Фотоизложба от снимачната площадка в киноцентър "Бояна" ...

......... Варсано, фотограф: Дали ще снимам в български филм или в чужд, аз искам да направя хубави снимки и отношението ми към актьорите винаги е едно и също - аз ги обичам и уважавам. Изложбата представя възможностите пред киноиндустрията на гостите на европредседателството и ще остане в НДК до 20 май.


„Силата на социалния плакат“ - това е най-новата изложба, представена

„Силата на социалния плакат“ - това е най-новата изложба, представена ...

......... плакати. А има само едни фототабла, които не винаги свършват своята културна дейност.Албена Спасова - организатор: Затова създадохме преди 20 години Международното триенале на сценичния плакат с идеята да върнем пиетета и желанието да се случва този вид изкуство.Следващото събитие от трилогията „БГ Плакат“ е изложба, посветена на спортни плакати.


Актрисата Слава Рачева празнува юбилей. Тя става на 80. Няколко

Актрисата Слава Рачева празнува юбилей. Тя става на 80. Няколко ...

......... голяма цифра. Само след дни рожден ден има и самият Педя човек. Приказката е много ценно нещо. там винаги доброто побеждава злото. Думите могат да бъдат вълшебни, особено ако ги произнасяме с любов. Слава Рачева: Много красиви пролети, много късмет, много хубави дни занапред и до нови срещи, мили приятели.


Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на

Музикантите от Българското национално радио излязоха в този част на ...

......... заявиха, че предстоят още протести като ще продължат да носят на своите концерти сини протестни лентички, но и да изпълняват качествено работата си. Те споделиха, че имат подкрепата на всички музикални и институции, сред които ансамбъл "Филип Кутев", Националната музикална академия, Софийската филхармония, Съюза на композиторите и Българска музикална асоциация.


Исторически по рода си концерт се проведе в Сикстинската капела

Исторически по рода си концерт се проведе в Сикстинската капела ...

......... е неописуемо.Роберта Амансон, зрител: "Джеймс МакМилън изпълнява това много старо произведение с изразните средства на 21 век и е уникално. Гласовете са страхотни. Хорът и оркестъра както и това място... Просто настръхнах."Запис от историческия концерт ще може да бъде слушан на сайта на британски сайт за класическа музика следващия месец.


Музика, танци и филми се съчетават заедно за зрителите на

Музика, танци и филми се съчетават заедно за зрителите на ...

......... и филми се съчетават заедно за зрителите на театър "Азарян" в един спектакъл, който идва от Ню Йорк по покана на "Дерида Денс център" . Името му е "Птици пеят красива песен", а в него артисти и хореографи съчетават таланта си на сцената и го превръщат в едно съвременно изкуство.