Той щеше да навърши 70. Любимецът на публиката, неповторимият Велко

Той щеше да навърши 70. Любимецът на публиката, неповторимият Велко ...

......... в Пловдив. Американската рок дива Madame Mayhem, шотдландецът FISH, финландските метълисти Battle Beast, французите Reaven и пънк-рок майсторите Kultur Shock са само част от музикантите на HILLS OF ROCK 2018! Интересни гости се очакват от Гърция, Хървати и Словения. От българска страна, ще се включат MIRY, Млък!, Милена и Уикеда.


София е домакин на престижния форум „Опера Европа“. Желанието на

София е домакин на престижния форум „Опера Европа“. Желанието на ...

......... хареса много.Мястото на Софийската опера на международната сцена е все по-стабилно, казва ни със задоволство Никълъс Пейн. И подчертава, че е постижение именно българските певци да покажат „Пръстенът на нибелунга“ в Москва, а както мистър Пейн остроумно отбеляза, творбата не е играна в руската столица от цял един човешки живот.


Тази година София е домакин на международния фестивал на най-голямата

Тази година София е домакин на международния фестивал на най-голямата ...

......... да преминеш към самотрансформация, или да унищожиш отсрещната страна, когато тя те заплашва."Съвременният танц остава в света на културата като изкуството на свободния човек. Ако искате и вие да бъдете част от него, можете да го направите до 25-ти март в Младежкия театър, Руския културно- информационен център и пространството "Театро".


Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството на

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството на ...

......... театрални постановки, музикални състави, изложби на творци от двете страни" заяви на срещата председателят на БСП Корнелия Нинова. Заедно с Нинова в Скопие са заместник-председателите на БСП Деница Златева, Кирил Добрев и Владимир Москов; заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев и секретарят на парламентарната група Кристиан Вигенин.


Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за

Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за ...

......... направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.


Филмът „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“ беше представен за първи

Филмът „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“ беше представен за първи ...

......... че живеят на историческо място. Васко Стоилков, кмет на Община Сливница: За нас е много приятно и много голямо събитие. Защото такъв филм, не е само за Сливница, той е за България, за Европа. Телевизионната премиера ще е утре от 18 часа и 50 минути в ефира на БНТ 2.Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри

Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри ...

......... тази иносказателност в идеите на режисурата, които мисля, че най-близко кореспондират с това, че той избира един средновековен сюжет с намерението тя да звучи съвременно.Завесата за „Янините девет братя“ се вдига тази вечер. Аплаузите на публиката ще измерят дали труда на артистите през последните месеци се е увенчал с успех.


Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ продължава да поднася творчески изненади

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ продължава да поднася творчески изненади ...

......... който цял живот свири на струнен инструмент, не мога да си представя, че един инструменталист не трябва да свири в подобни формации. Те го развиват и карат да върви напред.Концертът на Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова ще е утре вечер от 19 часа на голяма сцена в Доходното здание.


Първият превод на български на книгата

Първият превод на български на книгата "Руската култура" на енциклопедиста ...

......... неповторими ценности, трябва да бъде спасен. Казва велики думи, че България е държавата на духа и че има значим принос за руската култура.Културата е онова, което в значима степен оправдава пред Бога съществуването на народ и нация. Това е една от най-ярките фрази в книгата на енциклопедиста и хуманист Лихачов.


Скулптурният парк в село Илинденци отпразнува своята 20-годишнина с изложба

Скулптурният парк в село Илинденци отпразнува своята 20-годишнина с изложба ...

......... е минал. Това е едно сакрално място. Световно явление за гостите от чужбина, гордост за гражданите на България,така определя изложбата създателят на скулптурния парк. А смисълът е не само посетителите да дойдат в изложбената зала, а да отидат до Илинденци и да видят отблизо неповторимото съчетание между природа и изкуство.


"Медея" в ромския квартал Столипиново. Театралният проект е част от ...

......... за нас е удовлетворение.В рамките на проекта се предвижда и изложба на детските рисунки. А през лятото на 2019-та вече за възрастни в Античния театър в Пловдив ще се играе театрална постановката "Медея" на Десислава Шпатова с актьорското присъствие на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Владимир Карамазов и още плеяда актьори.Клуб

Клуб "На хорото в Брюксел" вече 10 години популяризира българския ...

......... 10 години популяризира българския фолклор в Белгия. Този уикенд клубът отбеляза юбилея си с танцов спектакъл на групата за специални изяви. След това 3 часа се виха кръшни хора, в които участваха не само българи и белгийци, но и много други почитатели на българския фолклор от различни държави и континенти.


Останки от древния пристанищен град Палеполис бяха открити в морето

Останки от древния пристанищен град Палеполис бяха открити в морето ...

......... Районът е заселен преди около 3000 години от търговци, заинтригувани от минералите наоколо. С времето той се превръща в търговски център, за който си съперничат гърци и етруски, докато не е построен добре укрепеният Неапол. По време на Римската империя в Палеполис има вили на патриции в покрайнините на Неапол.


Първа премиера на

Първа премиера на "Възвишение" извън България. Филмът се срещна с ...

......... март. Тази вечер зрителите ще се срещнат с още едно ново заглавие от българското кино - "Лили Рибката".Представят филма "Възвишение" на фестивала на българското кино в Прага"Възвишение" е най-добрият балкански филм в конкурса на София филм фест. Наградата беше връчена снощи, а тази вечер копродукцията на БНТ ще бъде предс...


Не може да ги сбъркате на вкус, но не може

Не може да ги сбъркате на вкус, но не може ...

......... края на май Gourmand awards ще съобщят на кое място сме. Номинацията беше подредена по азбучен ред и естествено България беше първа, защото нямаше Австрия, примерно. И нямам нищо против да продължи тая класация и в крайния резултат. В началото на май ще бъде готово и българското издание на книгата.


Изящни накити изработени от български майстори златари показват в Националния

Изящни накити изработени от български майстори златари показват в Националния ...

......... - етнолог в Националния исторически музей: Изображенията на сцени с Богородица върху пафтите или върху други накити например са с цел предпазваща и Богородица Покровителка на жената, за плодовитост. Така че религиозните изображения са почти задължителен елемент от тогавашните накити.Посетителите на музея могат да видят уникалната изложба до 1 юни.Писателят Георги Господинов и едни от най-талантливите български режисьори със

Писателят Георги Господинов и едни от най-талантливите български режисьори със ...

......... още апокалипсис няма за мен.Боряна Пунчева, главен продуцент в ПЦ "Студия Екран", БНТ: Самият Георги Господинов и неговата проза, която в случая беше пресътворена като сценарий на отделни кратки филми и участието на много добри и доказали се млади режисьори - това беше абсолютната гаранция, че ще имаме добър продукт.


Американският режисьорт Ейбъл Ферара вече е България. Поредният специален гост

Американският режисьорт Ейбъл Ферара вече е България. Поредният специален гост ...

......... у нас, за да се срещне със своите почитатели и да предаде опита си в два мастъркласа. Създателят на "Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк" ще получи Наградата на София за цялостен принос към киното. По традиция Ейбъл Ферара беше посрещнат от директора на фестивала Стефан Китанов с мартеница.


Специален финал на конкурсната програма на СФФ. Джордж Клуни се

Специален финал на конкурсната програма на СФФ. Джордж Клуни се ...

......... словесно фоторазказа, с цитат на Брус Лий - Бъди вода, приятелю. Красимир Кръстев - Расим е поканен в престижното Armory Show в Ню Йорк. Българският художник участва в изложението с Енаграма - образите на общата памет, нарисувани с отработено моторно масло. Сценичен пъзел от реални ситуации в мрежата или "Закачане".


Тази вечер на официална церемония в зала 1 на НДК

Тази вечер на официална церемония в зала 1 на НДК ...

......... Митов за „Три четвърти“. Наградата на журито отива при филма „Генезис“ на Артък Богдан.Два български филми обраха доста от наградите - „Вездесъщият“ и „Възвишение“. Наградата за режисура спечели турската режисьорка Ванул Саваджъ.В момента в зала 1 тече прожекцията на филма „Търсач на удоволствия“, а филмите от селекцията продължават до неделя.


С голям интерес снощи започна фестивалът на българското кино в

С голям интерес снощи започна фестивалът на българското кино в ...

......... че има какво да научи.И така със светли мисли и добро настроение посрещнахме празника на българското кино в Прага. Тази година негов символ е кукерът- а вярването е, че колкото по-шумни са кукерите, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили. И дано това се случи... поне в българското кино.


В Прага започва фестивалът на българското кино. За десета поредна

В Прага започва фестивалът на българското кино. За десета поредна ...

......... превърна в културно събитие в чешката столица, търсено и очаквано. От самото начало си поставя амбицията, защото всички филми са с чешки субтитри, отделно и с на английски. Ние се стараем и осигуряваме чешки субтитри. Най-честите отзиви,които получаваме, са догодина ще има ли. Тази година символ на фестивала е кукерът.


Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва почитателите

Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва почитателите ...

......... въпроса, кой ще се грижи за него, когато той остарее.Филмът е приет с огромно любопитство в Гърция, след световната му премиера, в българските киносалони все още много от зрителите гледат на темата табу с тъга но и с въпрос "Кои сме ние, за да съдим какво избират да обичат другите...?"


Билетите за събитието бяха изкупени още преди седмица, а лентата

Билетите за събитието бяха изкупени още преди седмица, а лентата ...

......... Билетите за събитието бяха изкупени още преди седмица, а лентата е българска копродукция. Преди прожекцията режисьорката Адина Пинтилие се срещна с наш екип. Ето какво разказа тя пред Айше Сали и оператора Васко Йотов.


Продуцентската компания на Мат Деймън и Бен Афлек ще въведе

Продуцентската компания на Мат Деймън и Бен Афлек ще въведе ...

......... екипа на филма. Мат Деймън и Бен Афлек работят заедно повече от 20 години. Компанията им „Пърл стрийт филмс“ е продуцирала филмите за Джейсън Борн, както и „Манчестър до морето“. Актрисата Франсис Мадорманд призова колегите си на церемонията за наградите Оскар да настояват за клауза за инклузивност в договорите си.


„В кадър“ на 14 март от 22:30 часа по БНТ1

„В кадър“ на 14 март от 22:30 часа по БНТ1 ...

......... ЕС.Продуцент на документалната линия на БНТ „В кадър“ е Петя Тетевенска, редактор – Весела Смилец, оператор на филма е Станислав Ангелов, режисьор – Станислав Терзиев, а режисьор по монтажа е Филип Петков.Гледайте филма „Цигулката е моят глас“ в сряда (14 март) от 22:30 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1


Опашка от желаещи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс.

Опашка от желаещи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс. ...

......... дигиталната версия на "Криле на желанието", който през 1987 г. носи "Златна палма" на Вим Вендерс. Следващата прожекция е на 23 март.Вим Вендерс отново в БългарияЕмблематичният режисьор пристигна у нас по покана на София филм фест. В рамките на форума Вендерс ще представи най-новия си филм "Потапяне" и ще изнес...


А за почиталите на киното днес е време за среща

А за почиталите на киното днес е време за среща ...

......... режисьора много от тях имат какво да ни разкажат не само за архитектите, но и за хората, които ги ползват. Филмът е 3D проект, посветен на „душата“ на сградите през призмата на човешкия живот. По-късно Вим Вендерс ще изнесе и мастърклас, посветен на дигиталното възстановяване на филма „Криле на желанието“.


Наградите ще бъдат връчени в седмицата на театъра, на 27

Наградите ще бъдат връчени в седмицата на театъра, на 27 ...

......... Наградите ще бъдат връчени в седмицата на театъра, на 27 март от Съюза на артистите. Младите актьори, номинирани за дебют за наградите „Икар“ - Надя Керанова, Радослав Владимиров, Мартина Кръстева и режисьорът им Дарий Чавдаров. С тях ни среща Ева Кикерезова за „Денят започва с Георги Любенов“.


Петте творби са посветени на любовта и емоциите, които ни

Петте творби са посветени на любовта и емоциите, които ни ...

......... идеите си и от музиката на известно известни рок-изпълнители. Георги Велизаров: Взаимствал съм много от Джим Морисън, Мерилин Менсън. Това, което те искат да кажат обикновено, са някакви общочовешки истини и всъщност това е истинският творец, този който говори за нещата, които изпитва, а всъщност всички ние си ги мислим.


Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театри от балканските

Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театри от балканските ...

......... ще бъдем още повече приятели, и няма да бъдем врагове. И чрез културата ще постигнем мир и сътрудничество. Делим обща история, която трябва да ни даде вяра да продължим напред”Оттук нататък, освен присъединяването на нови държави, предстои Асоциацията на балканските национални държави да работи по своя статут и бъдещи проекти.


Войната срещу тероризма създаде тероризма, заяви в София президентът на

Войната срещу тероризма създаде тероризма, заяви в София президентът на ...

......... два филма едновременно – този за папата и „Потапяне”, а миналата година пуснаха три мои филма едновременно. Така че ентусиазъм не липсва. Липсва само време, призна режисьорът.Той съобщи, че през пролетта на 2019-та година светът ще види и най-новия му документален филм, в който папа Франциск споделя важни свои размисли.


25-и филм от поредицата за агент 007 ще бъде режисиран

25-и филм от поредицата за агент 007 ще бъде режисиран ...

......... одобрят“, написа в Туитър британският светски журналист Баз Бамиджбоуи, който е смятан за познавач на 007.Ако продуцентите изцяло приемат условията на Дани Бойл, тогава ще трябва да отхвърлят сценария на Нийл Първис и Робърт Уейд, които от 1999 г. са авторите на последните шест филма за агента на Нейно Величество.


Светът на киното вече е тук, с виртуозите и уникалните

Светът на киното вече е тук, с виртуозите и уникалните ...

......... - Тони Бракстън излиза с празничен албум.През 2018 г. мултиплатинената певица и седемкратен носител на ГРАМИ празнува 25 години на сцената. Празничният албум, озаглавен "Sex and Cigarettes" ще излезе на 23-ти март. През този месец звездата ще се завърне и на малкия екран, с хитовия риалити сериал "Braxton Family Values".


Журналистката Татяна Явашева представи най-новата си книга

Журналистката Татяна Явашева представи най-новата си книга "Чуй тишината". Тя ...

......... на Клуба на поетите журналисти от Поетично ателие „Владимир Башев". Със специалното участие на музиканта Николай Иванов тя представи стиховете си пред десетки любители на поезията. "Чуй тишината" е съсредоточена върху философското прозрение, което ни напомня да се обърнем към себе си, за да видим кое е важното за нас.


На 77 години почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай,

На 77 години почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай, ...

......... клиниката по психо и смехотерапия в института "Пирогов". Поклон пред една от най-чаровните усмивки в българското изкуство!Пребиха жестоко бате Николай, но той запази усмивката си!Актьорът Николай Николаев, познат от екрана на БНТ като Бате Николай, е бил пребит жестоко преди дни от непознат. От МВР съобщиха, че нападението е би...


В една от най-оспорваните категории на тазгодишните награди

В една от най-оспорваните категории на тазгодишните награди "Оскар", за ...

......... в кариерата благодарение на великолепното си превъплъщение в британския министър-председател Уинсън Чърчил във филма "Най-мрачният час". Гийермо дел Торо грабна "Оскар"-а за режисура! Красивата приказна романтика "Формата на водата" Актьорите Алисън Джани и Сам Рокуел спечелиха награда за най-добра второстепенна роля. Церемонията е белязана и от силни послания. © БТА


Най-българската опера „Янините девет братя

Най-българската опера „Янините девет братя" на Любомир Пипков е избрал ...

......... Карталов не крие, че дълго е търсил повода да възкреси за живот „Янините девет братя". Видял възможността в поканата от Болшой театър. Знае, че операта на Пипков никога не е била приемана еднозначно и е готов да рискува с убедеността, че тази стойностна музика не може да остави публиката равнодушна.


В Холивуд тече трескава подготовка в последните часове преди 90-та

В Холивуд тече трескава подготовка в последните часове преди 90-та ...

......... киното и връщане към истинския холивудски блясък, такъв, какъвто всъщност трябва да бъде, обещават организаторите. Номинираните за наградите "Оскар" ще се съберат на традиционния обядНоминираните за наградите "Оскар" ще се съберат на традиционния обяд днес, близо месец преди церемонията, на която ще бъдат обявени победителите. Акад...© снимка: БТА / АРХИВ


Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България

Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България ...

......... у нас“ по БНТ 1 и „България днес“ по БНТ 2.От 18:30 часа БНТ по традиция ще предаде на живо от пл. „Народно събрание“ тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България. В програмата на БНТ 1 е включен още концерт на Гвардейския представителен духов оркестър от 15:30 часа.


"120 удара в минута" на Робен Кампийо спечели "Сезар" за ...

......... За най-добър чуждестранен филм беше обявен "Нелюбов" на руския режисьор Андрей Звягинцев, лентата е и с номинация за "Оскар". Испанската актриса Пенелопе Крус получи "Сезар" за заслуги в световното кино. И френската киноакадемия се присъедини към кампаниите срещи сексуално насилие в гилдията. В знак на съпричастност присъстващите носеха бели панделки.


В студиото на „Панорама“ режисьорът на филма „Áга“ Милко Лазаров

В студиото на „Панорама“ режисьорът на филма „Áга“ Милко Лазаров ...

......... 70-ия филмов фестивал във Венеция, където спечели две награди.Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“.Продуцент на филма е Веселка Кирякова, продуцент на „Отчуждение“ и копродуцент на българския филм „Слава“. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.


Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов проведе

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов проведе ...

......... идните поколения. „Историята и човечеството не са запазили нищо друго, освен културния продукт, който е бил обменна единица за общуване между народите. Неслучайно за културата се говори като за най-големия посланик между народите, защото тя винаги носи образа на икономическото развитие и съвършенството в духовното извисяване на човека", заяви Рашидов.


Частни колекционери отварят фондовете си, за да ни покажат една

Частни колекционери отварят фондовете си, за да ни покажат една ...

......... тука колекционерите показаха, че нивото на българския колекционер не е на частник от времето на социализма, но е професионално във всяко едно отношение. Това е една грижа за нашето наследство и съхраняването, на което мисля, че би трябвало малко по-сериозно внимание и държавата да обърне.Изложбата ще бъде отворена един месец.


Едно от гениалните произведения на изкуството беше подложено на научно

Едно от гениалните произведения на изкуството беше подложено на научно ...

......... опитат да разгадаят с помощта на ренгенови лъчи и сканиране на какво се дължи нейното магнетично въздействие.Изследването се прави пред очите на посетителите в музея и ще продължи до 11 март. При предишното изследването са вземани проби от шедьовъра, но сега благодарение на напредъка на технологиите, това не е необходимо.


Изложба „Юбилейни фотомигове

Изложба „Юбилейни фотомигове" откри в Плевен фотографът и оператор Димитър ...

......... го вземи, не можах да го предам. После се установи някаква връзка, човек идваше на гарата и вземаше ролката. Над 10 години Бебенов отразява събитията в Плевенско и Ловешко. Приятелите го наричат снайперист с фотоапарата и картечар с камерата. Има над 100 късометражни филма за армията и множество самостоятелни фотоизложби.


Музикалната новина на седмицата - кралят на валса Андре Рийо

Музикалната новина на седмицата - кралят на валса Андре Рийо ...

......... пишат, че две седмици след това са заредени с емоцията от нашите концерти. Фантастично е да чувстваш цялата тази енергия и радост всяка вечер, когато си на сцената. Знам, че много от нашите български фенове пътуват, за да ни видят. Затова съм изключително щастлив, че сега аз идвам при вас”.


Вим Вендерс отново в България, но с първи майсторски клас

Вим Вендерс отново в България, но с първи майсторски клас ...

......... журито: За мен ще е изключително важно филмите, които ще гледам и оценявам освен добре разказана история да имат силна визуална форма. Филми на Фатих Акин и Андрей Звягинцев, наградени в Кан, ще видим в програмата, посветена на големите майстори на киното днес.София филм фест ще продължи до 29 март.


Мик Джагър и останалите музиканти ще имат концерти на острова

Мик Джагър и останалите музиканти ще имат концерти на острова ...

......... Джагър и останалите музиканти ще имат концерти на острова през май и юни. Планират се други спектакли в Ирландия, Франция, Германия, Полша и Чехия. Те ще бъдат продължение на европейското турне на групата от есента на миналата година. Билетите за концерта в Лондон ще са в продажба от втори март.


Експонати, пана и макети представят по нетрадиционен начин културното наследство

Експонати, пана и макети представят по нетрадиционен начин културното наследство ...

......... от логото на Европредседателството. На този фон някои от музеите решиха да се представят с макети на моруна или мамут, други пък избраха подаръци от далечен Китай. 25 000 лв. са отпуснати за изпълнението на проекта, а салонът на музеите ще бъде отворен за граждани от 3 до 5 март.


Филм с българско участие спечели

Филм с българско участие спечели "Златната мечка" на "Берлинале". Голямата ...

......... докосвай"​ получи "Златна мечка""Златна мечка" на Берлинале получи филмът "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие. Лентата е копродукция на Румъния, Германия, Франц...Копродукция с българско участие спечели „Златната мечка" на БерлиналеФилмът „Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие получи най-престижната награда на Международния кинофестивал в Берлин. Копродуцент на...


Филмът „Не ме докосвай

Филмът „Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие получи ...

......... Паунов. Ирмена Чичикова изпълнява една от главните роли, а Георги Налджиев има поддържаща роля. Голямата награда на журито беше присъдена на полската режисьорка Малгожата Шумовска за филма „Лице". В конкурсната програма се състезаваха 19 филма. А Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров, на който БНТ е копродуцент, закри фестивала.


Британската актриса Ема Чеймбърс, известна с ролите си във филма

Британската актриса Ема Чеймбърс, известна с ролите си във филма ...

......... актриса Ема Чеймбърс, известна с ролите си във филма "Нотинг хил" и "Викарият на Дибли", почина на 53 години, предаде Асошиейтед прес. Актрисата, популярна във Великобритания най-вече с ролята на Алис Тинкър от телевизионния комедиен сериал "Викарият на Дибли", е починала от естествена смърт, съобщи нейният агент Джон Грант.© БТА


"Златна мечка" на Берлинале получи филмът "Не ме докосвай" на ...

......... за режисура Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров" (Isle of Dogs).Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си в "Молитвата" (La priere) на френския режисьор Седрик Кан, а за най-добра женска роля - 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" (Las herederas) на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.


Пълна зала и аплодисменти на близо 2000 зрители - така

Пълна зала и аплодисменти на близо 2000 зрители - така ...

......... кучето! И то не излезе на сцената!Той се шегува! Филмът беше невероятен - толкова поетичен. Много ми хареса!Няма да издавам нищо, защото е много въздействащ. Просто идете и вижте филма. Има моменти по-големи от живота!В България "Ага" ще открие София филм фест на 7 март в зала 1 на НДК.


Политически фарс в постановката

Политически фарс в постановката "Да, господин Премиер!" ще ни представят ...

......... Премиер!": Никой не го интересува "как една хубава торта е произведена. Всеки се интересува от това, когато я опита да му е вкусна и да изглежда добре, когато си я купува." Всеки, който иска да гледа пиесата може да го направи днес от 19:30 часа в Сатиричния театър "Алеко Константинов".


Броени часове остават до премиерата на операта за деца „Пинокио

Броени часове остават до премиерата на операта за деца „Пинокио" ...

......... майстори, които обличат правилния текст в правилната музика и правилната музика в правилния текст.С "Пинокио" Бургаската опера дава началото на проекта „Детски уикенд в операта". След близо 15 години прекъсване бургаските оперни артисти обръщат поглед към най-младите зрители - занапред всяка събота ще бъде посветена на музикално-сценичното изкуство за деца.


Тази година отбелязваме 100 години от създаването на професионална оперета

Тази година отбелязваме 100 години от създаването на професионална оперета ...

......... постановка на най-обичаното заглавие в жанра -"Царицата на чардаша" . Режисьор е австриецът Адриан Холендер, който е син на Йоан Холендер - легендарният директор на Виенската опера. Адриан Холендер, режисьор: Не беше лесно, защото това е работа, която има нужда от добра концепция, от добра мисъл. Но беше голямо удоволствие.


"В изкуството най-плъзгавото, най-опаснотое да се увлечеш в модното. И ...

......... за „манифест на арт попа“ и го включва в класацията "Задължителни албуми на 90-те". Вторият солов албум на Ани Ленъкс, „Медуза“ се появява три години по-късно и продължава шеметно нагоре, с двойно платинен статус и 6 милиона копия продадени по света. „Дива” и „Медуза” ще се преродят на 2 март.


След почти 30-годишно отсъствие, червеният килим на Берлинале посреща български

След почти 30-годишно отсъствие, червеният килим на Берлинале посреща български ...

......... в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младите хора ще променят начина, по който гледат на своите родители, защото това са хората, които трябва да уважаваме и ценим най-много.Официален трейлър на „Ага“ from redcarpet от Vimeo.БНТ ще отрази премиерата на „Ага“, която закрива официалната част от кинофестивала „Берлинале“.


Две къщи – паметници на културата в центъра на Варна,

Две къщи – паметници на културата в центъра на Варна, ...

......... по документи. Според главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, тези възражения е трябвало да бъдат повдигнати още преди повече от 10 години, когато е правен градоустрайственият план. Проектът за строеж бил съобразен с разрешителното, но ако съдът все пак прецени, че има нередности по документите, може да го отмени.


Вежди Рашидов се завръща като скулптор при своята публика. След

Вежди Рашидов се завръща като скулптор при своята публика. След ...

......... е населена с образи на хора и животни, които създават метафоричен свят. Тук са и портретите на учителя Сезар, на приятелите Генко Генков и Йоан Левиев. Тази изложба ще остане отворена един месец. След нея Вежди Рашидов ще има срещи с публиката на Люксембург, Лондон, Москва, Истанбул и Монте Карло.


Кой ще спечели

Кой ще спечели "Златната мечка" на Берлинале? До развръзката остават ...

......... надпреварата за наградите на един от най-престижните европейски кинофестивали. За първи път в неговата история основната програма завършва с български филм - „Ага" с режисьор Милко Лазаров - копродукция с БНТ.Как изглежда визитката на 68-то издание на Берлинале? От Берлин предават нашите специални пратеници - Анна Ангелова и Станислав Ангелов.Ед Шийран заяви пред общественото радио BBC5, че е готов

Ед Шийран заяви пред общественото радио BBC5, че е готов ...

......... поп изпълнители във Великобритания. Той допълни, че не би участвал в конкурса като певец.Ед Шийрън: С удоволствие бих написал песен за Евровизия. Не бих пял в него. Не мисля, че Европа иска Великобритания да спечели заради историята и други неща.Под „други неща“ певецът най-вероятно има предвид Брекзит, припомнят от BBC.


В Лондон бяха раздадени годишните музикални награди БРИТ. Големите победители

В Лондон бяха раздадени годишните музикални награди БРИТ. Големите победители ...

......... Ламар е най-добрият чуждестранен изпълнител, а новозеландката Лорд стана най-добрата чуждестранна изпълнителка.Певецът и композитор Ед Шийран, номиниран в четири категории, се задоволи само с приза за световен успех. Шоуто по обявяването на наградите БРИТ, смятани за британското съответствие на "Грами", се състоя в Лондон, а водещ бе комикът Джак Уайтхол.


Сигурно не знаете, че фолклорният ансамбъл

Сигурно не знаете, че фолклорният ансамбъл "Арсенал" от Казанлък е ...

......... България там".На тържествения ритуал при връчване на "Изгряващо слънце" нашите танцьори пеят на японски композираната от Христо Стоянов песен "За човека и приятелството". През ноември в Казанлък се канят да честват 20 годишнината на тази необичайна връзка с хората на тази вибрираща островна гърбица земя, там, където уважението прави силата.


Курсисти от школата на „Ню Бояна

Курсисти от школата на „Ню Бояна" по актьорско майсторство участват ...

......... който темпото на самата сцена, ритъмът на сцената е изключително труден да се поддържа на едно и също емоционално ниво, особено когато се снимат много дубли. Следващата школа на Ню Бояна започва след месец. Менторите са готови да открият нови млади български таланти и да ги подготвят за световното кино.


Обществената телевизия на страната последните девет години правеше вътрешeн избор,

Обществената телевизия на страната последните девет години правеше вътрешeн избор, ...

......... телевизия на страната последните девет години правеше вътрешeн избор, но този път отново се върна към формата национална селекция. От 75 кандидати на финала бяха допуснати 17. Победителят беше излъчен със смесен вот - на журито и на публиката. И това е песента „Нашите деца“ на Саня Илич и Балканика.


Американският актьор Уилям Дефо получи

Американският актьор Уилям Дефо получи "Златна мечка" за цялостна кариера. ...

......... кинофестивала в Берлин, на който той е чест гост. © снимки: БТАПрез 2007 година Дефо беше член на журито. Актьорът е работил с режисьори като Мартин Скорсезе, Дейвид Линч и Оливър Стоун. Известен е с ролите си в "Английският пациент" и "Последното изкушение на Христос". Кинофестивалът Берлинале завършва в неделя.