Бюджетът е балансиран и това се осъзнава от хората, които

...
Бюджетът е балансиран и това се осъзнава от хората, които
Коментари Харесай

Банов: Над 22 млн. лв. е увеличението за Министерство на културата в Бюджет 2020

Бюджетът е уравновесен и това се осъзнава от хората, които работят в областта на културата. Над 22 млн. лв. е нарастването за Министерство на културата. Това съобщи в студиото на " Още от деня " министърът на културата Боил Банов при започване на коментара си за " Бюджет 2020 ".

По думите му са " подсигурени 10% нарастване в границите на администрацията, което държавното управление дава ".
Боил Банов - министър на културата: Подсигурени са освен хората в бюджета на министерството, а и общините, тъй като огромна част музеите, галериите са в общините. Подсигурени са и читалищата с 10% нарастване, както и с спомагателни пари за действия.


Той посочи, че това касае " човешкия запас ", а материалната база се поддържа посредством " разнообразни стратегии и механизми според от това къде е и кой дава отговор за нея ".

Според министър Банов " множеството сфери в региона на културата - галерии, музеи, театрални изкуства, театри, опери, филхармонии, симфониети, работят под формата на делегиран бюджет ", което дава благоприятни условия за нарастване на главните заплати и обезпечаване на в допълнение материално стимулиране в огромна част на страната.

За него културата е " най-сериозният конвертируем артикул " на страната ни и бюджетът в региона на културата през последните години е уравновесен.
Боил Банов - министър на културата: Спрямо бюджетите на големи страни - да вземем за пример Германия, е едно, само че по отношение на Черна гора - страна от нашата рогозка, нашият бюджет е над 12 пъти по-голям.
Той е уверен, че финансирането на Българска национална телевизия би трябвало да се обвърже с програмата. Според него не трябва дотацията на публичните медии да бъде заложена в закона като непрекъснат % от Брутният вътрешен продукт.
Боил Банов – министър на културата: Изниква един сериозен въпрос - защо наличие и какъв брой коства минута от това наличие. На този въпрос би трябвало да се дава отговор съществено и съответно. Сигурен съм, че тогава ще има и механизми за финансиране, ще има и повече финансиране.
Боил Банов допусна, че " в случай че шефът на малкия екран с неговия ръб и всевъзможни структури предложат стратегия, която е почтена за една социална телевизия, и сметнат какъв брой това коства като екранно време ", никой няма да откаже повече средства.

Какво още сподели министър Банов вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР