,,Посвещение - така е нарекъл изложбата си един от нашите

...
,,Посвещение - така е нарекъл изложбата си един от нашите
Коментари Харесай

Проф. Емил Попов представя изложбата Посвещение

,,Посвещение " - по този начин е нарекъл изложбата си един от нашите най-ярки модерни скулптoри - професор Емил Попов - за присъединяване си в интернационалния екип от създатели, сътворили Националния мемориал на Солния поход в Индия в памет на Махатма Ганди. Изложбата е в галерия-книжарница София Прес до 22 януари.

Целият свят празнува 2019-та като юбилейна на Махатма Ганди. През октомври се навършиха 150 години от рождението му. В България в Южния парк открихме монумент на Махатма и козичката му, както се е появил преди време пред Британския парламент в Лондон. Скулпторът е Иван Русев, именуван от индийците,,храмовия ваятел ", а неговият другар - Емил Попов, също със статуи в Индия, се оказа в този момент единственият българин от 40-те създатели. Може би с цел да ни напомни, че световноизвестният наш художник Борис Георгиев е бил единственият, който е рисувал Махатма Ганди по време на молитва в ашрама му в Индия.
Проф. Емил Попов - ваятел: Чувствам се дълбинно обвързван с Индия и най-много с това, което е концепцията на Махатма Ганди за ненасилието, неговата безспорна новост, мъчително нужна през днешния ден в нашата действителност. И неговият образец е просто въодушевяващ.
Емил Попов прави две от 80-те фигури на почитателите на Махатма Ганди, известни по точно, в популярния Солен поход. За 25 дни те изминават пешком 385 км до крайбрежното населено място Данди на Арабско море, покрай Мумбай, с цел да добиват сол сами в протеста си против английските колониални артикули. Следват ги стотици хиляди. В единствената за нашата цивилизация борба на един земен човек против насилието с ненасилие. За пръв и единствен до момента път в историята на човечеството.

Вижте цялото изявление на проф. Емил Попов пред Българска национална телевизия във връзка изложбата си " Посвещение " - за присъединяване му в Националния мемориал на Солния поход в Данди, Индия, в памет на на Махатма Ганди дружно с още 40 други скулптори от цялостен света!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР