iStockКитайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се

 iStockКитайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се ...

Изобретиха уникален квантов компютър.


 

iStock

Китайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се справи със стандартния алгоритъм за тестване 10 милиарда пъти по-бързо от Sycamore - 53-кубитов прототип на квантовия компютър на компанията Google. По този начин, както физиците потвърдиха, това устройство може да решава проблеми, недостъпни за класическите компютри, тоест постигнало е „квантово превъзходство“. За това съобщи агенцция Синхуа. 

Квантовите компютри са изчислителни устройства, които използват принципите на квантовата механика в своята работа. За разлика от конвенционалните компютри, които са съставени от битове - единици информация, които съдържат или 1, или 0, квантовите компютри са изградени от кубити - клетки на паметта и примитивни изчислителни модули, които съхраняват едновременно и нула, и единица.

Учените все още не са създали пълноценни квантови компютри. Сега съществуват само техни прототипи - например през 2017 г. физикът от Харвардския университет Михаил Лукин говори за създаването на 51-кубитов прототип, а Google през 2019 г. за 53-кубитов прототип, наречен Sycamore. В новата статия в китайските физици, водени от Цзян-Вей Пан от Университета за наука и технологии в Китай, говорят за подобен успех. Изчислителните способности на компютъра, който те нарекоха Jiuzhang, бяха тествани от учени с помощта на специален GBS алгоритъм. Jiuzhang се е справил с него 100 трилиона пъти по-бързо от най-мощния съществуващ суперкомпютър. Освен това разработчиците заявиха, че изчислителната мощност на тяхното устройство е 10 милиарда пъти по-голяма от Sycamore.

Учените добавиха, че възможностите на тяхната разработка могат да бъдат приложени в области като машинното обучение и квантовата химия.

Източник: standartnews.com