• Въведение: Напълно новият HR-V предлага изключителната енергийна ефективност на хибрид, водещо в

...
•	Въведение: Напълно новият HR-V предлага
изключителната енергийна ефективност на
хибрид, водещо в
Коментари Харесай

Всичко за ... Новата Honda HR-V

• Въведение: Напълно новият HR-V предлага изключителната енергийна успеваемост на хибрид, водещо в класа пространство и приятно преживяване зад кормилото
• Задвижващата технология e:HEV осигурява оптимален микс от изгодност и динамика
• Оформлението в жанр „ първокачествен SUV “ е съчетано със актуалната дизайнерска философия на Honda
• Добре премислено съоръжение за водещи в класа комфорт и деловитост
• Проектиран за приятност от шофирането
• Прогресивна технология за свързаност
• Богат пакет от системи за безопасност от технологията Honda SENSING
• Технически характерности

• Въведение: Напълно новият HR-V предлага изключителната енергийна успеваемост на хибрид, водещо в класа пространство и приятно преживяване зад кормилото

Новият HR-V обезпечава неповторимо изживяване зад кормилото и бърза реакция, съчетана с мощната и икономична двумоторна технология e:HEV, включена като стандартно задвижване за първи път в модела. Следващото потомство на популярния компактен SUV предлага водещи в класа пространство, комфорт, деловитост, безопасност и технологии, всичко това въплътено в eдновременно дръзкия и елегантен дизайн като на спортно купе.

Напълно новият HR-V е следващото попълнение в хибридната e:HEV гама на Honda, наред с представените през 2020 година следващи поколения на CR-V и Jazz.

Инженерите на Honda са се фокусирали върху активния метод на живот.

• Задвижващата технология e:HEV осигурява оптимален микс от изгодност и динамика

Напълно новият HR-V е оборудван стандартно с e:HEV - високотехнологичната задвижваща хибридна система на Honda без необходимост от зареждане с електричество, спечелила признание в цяла Европа.

Ниски нездравословни излъчвания и незабавна реакция
Системата e:HEV се състои от два компактни, но мощни електромотора, съчетани с бензинов 1,5-литров мотор DOHC i-VTEC по цикъл на Аткинсън, литиевойонна батерия и новаторска трансмисия с фиксирана предавка, обвързвана с блок за управление на зареждането (PCU). Технологията е плод на 20-годишния опит с хибридното задвижване, който Honda натрупа както в пътните коли, по този начин и във Формула 1.
За HR-V, мощността на е:HEV е увеличена до 131 к.с. и 253 Нм въртящ миг против 109 к.с. при Jazz. При HR-V тя даже е по-компактна, отколкото беше при дребния градски модел. Броят на клетките на батерията е увеличен с 25% и това обезпечава по-голям енергиен ресурс. Блокът за ръководство на захранването (PCU) е с по-малък размер и сега то е намерило място в моторния отсек. Охлаждането е водно вместо въздушно. Предавателното число между електромотора и колелата е намалено, а това на собствен ред усъвършенства динамичността на HR-V.
HR-V отделя нездравословни излъчвания от CO2 от 122 г/км (WLTP) и изразходва 5,4 л /100 км (WLTP) и ускорява от място до 100 км/ч за 10,6 сек.

Оптимизирани режими на ръководство
Системата e:HEV се отличава от всички останали сходни по неусетния метод, по който се сменят трите режима на управление. Интелигентният захранващ блок (IPU) автоматизирано и непрекъснато превключва цикъла на придвижване между електрическо задвижване, хибридно или такова на мотор с вътрешно горене съобразно характерната пътна обстановка.
При шофиране с непрекъснато висока скорост (примерно на магистрала) системата оперира с бензиновия мотор, защото в този случай той предлага оптималното съотношение сред изгодност и динамика. При нужда от по-високо ускорение в случаите на изпреварване актуалният режим е хибридният. Допълнително в този случай моторът с вътрешно горене зарежда и батерията.
Спортният режим може да бъде активиран от селектора. При този избор резултатът е още по-бърза реакция при подаването на гориво, до момента в който при икономичния ‘Econ’ климатичната система се настройва за оптимален разход на сила. В позиция ‘Normal’ автомобилът е с най-хубав баланс между „ двата свята “ водачът има възможност да превключва през всички работни режими.

Реакция като при електрически автомобил
За увеличено чувство тип „ електрически автомобил “ водачът би трябвало да постави в позиция В селектора на трансмисията, при което е разполагаем избор за разнообразни равнища на възобновяване на енергията при понижаване или прекъсване. Нивото на рекуперацията ѝ може да бъде допълнително увеличено, когато лостът е в обичайна позиция D и шофьорът използва лостчетата зад кормилото.
Преминаването сред другите режими на ръководство, в това число и стартирането на мотора с вътрешно горене в ролята на генератор за електроенергия става доста по-неусетно. Трансмисията с закрепена предавка изразходва по-малко сила за разлика от стандартна система с планетарна предавателна кутия, при която се получава високо равнище на търкане.
Най-важното е, че тази разработка на Honda натрупва повече време за електрически пробег при придвижване в градовете спрямо конкурентните хибриди, предлагани на пазара сега.

Ноухау от Formula 1® и хибридно завещание

Инженерното ноухау, насъбрано от Honda с програмата Formula 1 Hybrid Power Unit вдъхнови технологията e:HEV.
Оригиналният Honda Insight от 1999 година, утвърди Honda като водач в хибридните технологии. В исторически проект това е и първият хибриден модел, излязъл на европейския пазар и въвел технологията Integrated Motor Assist (IMA). Тя залага най-вече на мотора, подпомаган от електромотор и рекуперация на силата при прекъсване.
Honda продължи да развива хибридната си технология и през днешния ден прогресивната двумоторна система e:HEV се употребява при Jazz, CR-V, новата генерация на HR-V и в бъдещия нов Civic от единадесето потомство.

• Стилистиката на първокласен SUV се среща със актуалната дизайнерска философия на Honda

При проектирането на третото поколение на HR-V инженерите на Honda са дали напълно нов образ на известния стилен SUV. Проучването на производителя сподели, че съвременните купувачи избират продуктите освен на основата на показателите и естетиката, само че се водят и от това по какъв начин даденият продукт се вписва в начина им на живот и дали дава отговор на индивидуалните им потребности.
В резултат на това каросерията на HR-V от трета генерация съчетава образа на купе и на SUV и това реализира рядката и желана комбинация от първокласно лъчение, динамика и забележително вътрешно пространство. Моделът се придържа към семплата и модерна дизайнерска философия на Honda, изцяло в духа на новите модели, като в същото време надгражда нейната известност на производител на качествени, функционални и практични автомобили.

Гладкият контур на HR-V е постигнат благодарение на нараствания до 188 мм пътен просвет, стойност, близка до тази на класическите пълноразмерни коли с четири задвижващи колела. Височината на модела е понижена с 20 мм спрямо предишното му потомство.

В духа на първокласните SUV коли е пораснал и общоприетоо предлаганият размер на колелата - 18 цола. Гумите с размер 225/50R18 се отличават с най-широкия външен диаметър в класа на 18-цоловите.

4. Умни решения в оборудването за водещи в класа комфорт на интериора и практичност

За да поддържат салдото между стилистиката на първокласен SUV и изключителното вътрешно пространство, инженерите на Honda са подредили по умен начин хибридните елементи в шасито и моторния отсек. Находчивите решения включват разполагането въздушните колектори и други съставни елементи над горната част на мотора, което отваря място за електромоторите и генератора.
С 20% по отношение на излезлите преди този момент хибридни модели на Honda e понижен и размерът на блока за ръководство на зареждането (PCU). Така спомагателната 12-волтова батерия също е вместена в моторния отсек, като по този метод се освобождава пространство в задната част на автомобила. Това е възможно, защото за подобрената генерация на този блок са използвани най-новите електронни съставни елементи.

Ключова роля за нарастването на пространството играе централното разположение на резервоара за гориво, непосредствено под предните седалки. Агрегатите на отоплението, вентилацията и климатизацията (HVAC) са далеч по-компактни и това разрешава интериорът да се придържа към по-ниска и хоризонтално насочена линия в името на по-добра видимост напред и чувство за повече шир.

Нов пример за комфорт в интериора
Чувството за връзка с външния свят започва още от отличната видимост напред. Постигната е с редица усъвършенствания, като стартираме от новата позиция на шофьорската седалка, която е с 10 мм по-висока по отношение на тази в предишното поколение на HR-V. Прозорците са оформени така, че да се вкара повече естествена светлина в интериора.

Стабилизираните седалки на Honda от следващо потомство са със структурна поддръжка на възглавниците, заменила досегашните типичен пружини. Тази конфигурация обезпечава шофиране без умора при дълги пътувания и увеличава комфорта при всекидневна приложимост на автомобила. За в допълнение улеснение при шофиране контролните уреди са разположени допустимо най-удобно в зоната зрителното поле на водача. Интуитивното, прегледно подредено и лесно за приложимост разположение на бутоните за ръководство на аудиосистемата и вентилацията и всичко останало в допълнение увеличава усещането за шир.
Въпреки че като цяло размерите на автомобила са сходни с тези на предишното потомство, новият HR-V се отличава с повече пространство за краката и раменете. Освен 35-те милиметра увеличение на пространството за краката при втория ред седалки са въведени и две допълнителни равнища на надолнище. Платформата позволява и в новата генерация на HR-V да се резервира извънредно практичната система „ вълшебен седалки “ на Honda, предлагащи богато многообразие от конфигурации съгласно нуждата. Долната им част може да бъде вдигана като при столчетата в киносалон по настрана за всяка от тях, а облегалките им - да бъдат свалени до приемането на товарно пространство с еднакъв под.

Вентилационна система

Най-впечатляващата специфичност е уникалната система за разпръсване на въздуха. С L-образните си вентилационни отвори, ситуирани в горните ъгли на бордовото табло, тя е концептуално нов подход в региона на климатизацията. По този метод е обезпечено чувството за ободряващ лъх на съвсем същински бриз за всички пасажери и водача.

От сензорния циферблат е възможно превключване сред два режима. При първия въздушната бликам се насочва през нормалния вентилационен отвор, като системата генерира лъх, сходен на истински бриз. Вторият активира системата за разпръсване на въздуха и тя дискретно насочва лекия бриз към страничните прозорци, а полъхът просто леко „ гали “ бузите на предните пасажери. Въздушният поток минава и към тавана, като основава леко завихряне, което не духа непосредствено към пасажерите. През лятото образувалият се като възглавница около предните и задните седалки въздушен пласт блокира топлината от нагорещените извън стъкла. На същия принцип той изолира и студа през зимата. Седалките от втория ред също са с добра вентилация с помощта на отворите в задната подпора. Комбинацията от тези характеристики обезпечава равномерна вътрешна температура, без значение от метеорологичните условия.
Пътниците от втория ред също се радват на облагите от системата, като въздушният поток идва към тях посредством отвора на задната конзола.

Водещо в класа пространство за багаж
Следвайки правилото M/M (максимум човек, минимум машина) при създаването на автомобила, инженерите на Honda са постигнали водещо в класа пространство за багаж с доста благоприятни условия за реорганизация на пространството. С помощта на умното разположение на частите от хибридната система и патентованата от Honda технология „ вълшебен седалки “ е изпълним равен багажен под. Ниският предел на багажника за по-лесно товарене не е за сметка на вдъхновената от спортните купета линия на покрива. В автомобила можем да вкараме и бордове за сърф, както и два планински велосипеда с демонтирани предни колела. Налично е и в допълнение пространство под дъното на багажника.
Удобството при товарене е още по-голямо с функцията за безконтактно отваряне на багажника ‘Power Tailgate Walk Away Close’*. Функцията „ интелигентен ключ “ (smart key proximity function) открива по кое време ключът е отвън автомобила, за да започва автоматизирано затварянето на вратата на багажника.
Пространството за предпазване на дребни вещи в HR-V е усъвършенствано, а централната конзола се намира тъкмо в средата на купето и е с челен джоб с USB портове за зареждане начело и отзад*, допълнени от подложката за безжично зареждане. Първокласната аудиосистема с 10 говорителя, външен усилвател* и сензорното активиране на осветлението в купето в допълнение ускоряват луксозното излъчване на интериора и комфорта като цяло.

* Според равнището на обзавеждане

• Създаден за приятност от шофирането

Подобрения в окачването и кормилната система
Торсионната неотстъпчивост на кормилната колона е увеличена с 15% и това осигурява по-плавна промяна на посоките. Първоначалният ъгъл на завъртане е по-директен по отношение на този при предишното поколение на HR-V и това дава по-прецизно и по-линейно чувство при маневриране.
Частите на окачването са с понижено триене. Отзад втулките са запълнени с течност и обезпечават отличен комфорт.

Друга усъвършенствана система е асистентът за векторно систематизиране на въртящия миг при завой (AHA), който също подобрява динамичната непоклатимост на автомобила, изключително при неизбежно маневриране с висока скорост при аварийни обстановки.

Спирачна мощ
За надеждното прекъсване се грижи мощна спирачна система с 293-милиметрови вентилирани дискове начело и 282-милиметрови откъм гърба. Специалната електрическа сервоспирачка, свързана със системата e:HEV, гладко контролира регенеративното прекъсване.

Допълнително спирачният педал е преместен комфортно съгласно ергономията с цел да се сведе до най-малко умората при шофиране на дълъг път. Разстоянието между двата педала е понижено с 5 мм, като е увеличена повърхността на този за подаване на газта. Тази дребна промяна създава огромна разлика в чувството при преместване на крайници.

Електронната спирачна система включва: електронна система за динамичната устойчивост (VSA), система за подпомагане на прекъсването (BAS), помощник за потегляне под надолнище (HAS) и автоматизирано задържане на спирачката (ABH). За първи път в Европа HR-V е наличен с помощник за втурване по надолнище, опериращ при минимална скорост от 3 км/ч.
Платформа, проектирана за водещи в класа динамика и комфорт
Актуалната световна компактна платформа на Honda бе настроена за новия HR-V спрямо увеличената здравина на стоманата, използвана за каросерията му. Стомана с ламбда коефициент 980 е приложена в централната част на пода и от вътрешната страна на централната колона, като това допълнително усилва здравината, само че и намалява масата с 1,5 кг. Пръстеновидната структура е добавена към C-колоните за допълнително подсилване на шасито.

• Високотехнологична съгласуваност

Напълно новият HR-V предлага изключително богат инфоразвлекателен пакет.
Лесният за приложимост 9-инчов сензорен интерфейс е планиран, с цел да сведе до минимум разсейването на водача, операционното време, което отнема боравенето с на най-често използваните контролни уреди е понижено на половина спрямо предходното потомство на модела. Всичко е станало още по-безопасно и ергономично. Интерфейсът на системата е в привичния жанр на смарт телефоните със скролване през страници и описи. Дисплеят може да бъде конфигуриран с персонални настройки.
Богатият пакет от вградени приложения позволява и по този начин наречения „ mirroring “ чрез приложенията Apple CarPlay (с WiFi или кабелна връзка) и Android Auto (само с кабел). Собствениците могат да разчитат на опцията за абонамент за WiFi, за да разполагат с интернет в автомобила си по всяко време.

Свързани услуги
Платформата My Honda+ бе настроена специално за новия HR-V, според противоположната връзка, получена от клиентите на модела. Допълнително Honda възприе подхода „ свързването като услуга “ (Connectivity-as-a-Service) с опция за т. нар. „ програмиране по въздуха “ (over-the-air – обновяването на софтуера се случва дистанционно от заоблачен сървър чрез клетъчна или WiFi връзка). Семейството и приятелите също могат да се възползват от преимуществата на My Honda+ след прибавяне на данните им в приложението.

По-широкият обсег на услугите със свързаност включва виртуален приборен панел, отдалечено заключване и отключване, достъп до настоящите данни за положението на автомобила и история на инспекциите по него, данни за абонаменти, както и в най-близко време ще бъдат налични и благоприятни условия за напомняния за сервизни обслужвания, онлайн резервации за поддръжка.

Допълнителният пакет Safety and Journey позволява на клиентите отдалечено да изпращат плануваните си направления към техните сателитни навигационни системи, както и да записват и споделят историята на всяко странствуване. Това разрешава на потребителите да локализират автомобила си елементарно в приложението My Honda+. В случай на спешност те ще могат да задействат с натискането на един бутон дигиталната пътна помощ на Honda, при което местоположението на автомобила се споделя автоматизирано с доставчика на услугата. За допълнителна сигурност притежателите ще бъдат известени при положение, че автомобилът им бъде изместен от предварително дефинираната географска зона.

Оперираният от смарт телефон цифров ключ е допълнително улеснение, защото може да бъде споделян с другари и семейство. Той отключва и заключва дистанционно вратите, включва електрическата система на автомобила и оперира с прозорците. Чрез него се получават и вести за статуса на HR-V. Дигиталният ключ работи с надеждната Bluetooth технология и Android или iOS.
Всички услуги за съгласуваност на Honda се поддържат на мощния и обезопасен глобален сървър на компанията, както и на европейската ѝ телематична платформа. Услугите ще бъдат налични на 17 европейски пазара и на 13 езика.

• Богат пакет за сигурност Honda SENSING
Напълно новият HR-V идва с необятна гама от системи за сигурност. Стандартно в цялата гама са налични със система за автоматично превключване сред къси и дълги светлини и информация за мъртвата зона на видимостта. При по-високо оборудваната версия Advance към пакета е добавен и следенето на страничния трафик, а при равнище Advance Style към този момент откриваме и спомагателни LED фарове, включващи се в завой.

Основна роля в системата играе широкоъгълната камера с висока резолюция, заместила мултифункционалната с сензори и сензори от предходното потомство на HR-V. Показателите на монокулярната камера също са усъвършенствани по отношение на наскоро въведената с настоящото потомство на Jazz. Тя разпознава още по-прецизно, тъй като в нея е употребена технологията AI (изкуствен интелект). Примерно спирачната система за предотвратяване на ПТП към този момент е способна да открие наличието и на мотоциклет пред автомобила.

Както и всички нови модели на марката, следващото потомство на HR-V е обзаведено с набора от усъвършенстваната система системи за дейна сигурност Honda SENSINGTM.

Подобренията при нея включват:
• Спирачна система за предотвратяване на ПТП с нова шиорокообзорна камера (CMBS) с подобрено опериране през нощта и способност за разкриване на пешеходци дори и при липса на нощно осветяване. Системата „ разпознава “ още по-добре велосипедисти и е способна да приложи спирачно изпитание, даже когато HR-V пресича през или завива към траекторията на друг автомобил.
• Адаптивният автопилот автоматично контролира дистанцията до предния автомобил в лентата, позволявайки на HR-V да следва общия трафик даже и при ниски скорости в запушване. Системата включва и функционалността „ следване при ниски скорост “ и измененията във времето за ускоряване при промяна на лентите и изпреварване.
• Системата за автоматизирано прекъсване при ниска скорост си служи със звукови сензори, ситуирани от всеки край на автомобила, с цел да открие заплаха от потенциален удар със стена или друго препятствие.
• Асистентът за съблюдаване на пътната е лента към този момент оперира от по-ниски скорост и в диапазона на 72 до 180 км/ч.
• Подобрената система за предотвратяване на овакантяване на пътното платно подкрепя водача да не се отклони от пътя, разпознавайки маркировъчни линии, трева или трошляк.
• Системата за различаване на пътни знаци употребява информацията от предната широкообхватна камера, като автоматично разпознава и демонстрира знаците на 7-инчовия LCD екран директно, след като автомобилът премине около тях. Възпроизвежда на екрана едновременно два пътни знака.
• Интелигентният ограничител разпознава рестриктивните мерки на пътните знаци за скорост и я настройва спрямо тях.
• Контрол на ускорението за предотвратяване на ПТП начело и откъм гърба – щом тази система откри интензивно опериране с педала на газта, даже, когато автомобилът е спрял или се движи с ниска скорост, се задействат образни и звукови сигнали, като в същото време се ограничава подаването на газ, с цел да бъдат избегнати внезапни и нежелателни внезапни придвижвания на автомобила напред или обратно.

Пасивна сигурност в новия HR-V
Каросерията на всяко HR-V е построена на основата на създадената от Honda технология ACE™ (Advanced Compatibility Engineering™), която обезпечава оптималната отбрана на пътниците в купето при удар.
Състои се от мрежа от структурно свързани детайли, които разпръскват енергията от удара в предната част на автомобила, намалявайки не само предаваните към пасажерите в купето сили, но и резултата от конфликта върху другата кола.
За предотвратяване на пешеходците Honda адаптира клиренса под капака и ефективността му по повод на „ усвояване “ на силата на удара, както и разпределянето на силите, действащи върху бронята при конфликт.

Пасажерите на борда на HR-V ще бъдат предпазени от многочислени въздушни възглавници, предните седалки са със защита против камшичен удар.

*Източник: www.honda.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР