Знаете ли, че музиката, която слушате или изпълнявате, оказва влияние

...
Знаете ли, че музиката, която слушате или изпълнявате, оказва влияние
Коментари Харесай

Различните жанрове музика въздействат върху здравето и дълголетието

Знаете ли, че музиката, която слушате или изпълнявате, оказва въздействие върху вашето здрава и дълготрайност на живота? В едно изследване учените открили, че изпълнителите на класическа музика живеят по-дълго от рок музикантите. В същото време лекарите по обичайната китайска медицина настояват, че мелодиите в разнообразни тоналности влияят на избрани органи в тялото. Затова верният избор на музика е в положение да усъвършенства здравето.

Много от изпълнителите на класическа музика се славят като дълголетници и не малко от тях не престават да са на сцената съвсем до края на живота си. Известният пианист Артур Рубенщайн да вземем за пример си отиде от този свят на 95 години, а на 90 към момента продължаваше с концертната си кариера. Друг образец е японската пианистка Мурои Маяко, която през 2021 година отпразнува 100-ия си празник с концерт, на който извърши Лунната соната и други известни творби на Бетовен. Тогава тя показа, че надълбоко в себе си усеща вечността на изкуството.

Руски учени изследвали продължителността на живота на над 40 000 креативен персони и стигнали до извода, че изпълнителите на класическа музика живеят доста по-дълго от другите. Около 40% от арфистките доживели до 90 години, а 6% до 100. Диригентите на оркестри също са измежду дълголетниците. 33% от дамите и 12% от мъжете диригенти в изследването доживели до 90 години. Интересен е фактът, че рок звездите в тази група били с най-кратка дълготрайност на живота – приблизително 43,6 години.

Диана Кенни, лекар по философия от Университета на Сидни, в свое изследване направила разбор на данните за 13 195 попмузиканти, умряли в интервала 1950 година – 2014 година Резултатите посочили, че техният живот бил доста по-кратък от този на „ съпоставимата група от популацията “. В продължение на седем години те си отивали от този свят с 25 години по-рано от другите поданици на Съединени американски щати, а смъртността от нещастни случаи била с 5-10 пъти по-висока, самоубийствата с два до седем пъти повече, а убийствата с осем.

В своя публикация в сп. “ The Conversation “ Кенин показва, че равнището на смъртност при музикантите има връзка и с музикалния род. Изпълнителите на джаз и блус да вземем за пример живеят толкоз, колкото и другите американски жители. Що се отнася до новото потомство попмузиканти в съвременни стилове като метъл, рап, хип-хоп и други, те са с най-кратката дълготрайност на живота – приблизително по-малко от 40 години. „ Попмузикантите умират в по-млада възраст освен поради нездравословните привички на живот и кариерния стрес в промишлеността, само че евентуално и поради енергетиката на музиката, която извършват “, показва Кенни.

Чрез създадената от съветския физик Константин Коротков газоразрядна визуализация, която разрешава да се следи силата на фотоните, които излъчва човешкото тяло, било открито, че честотата на музикалните талази влияе на човешкия мозък, променяйки енергийното поле на организма. Класическата музика има позитивно въздействие върху хората и животните. Тя успокоява, умиротворява и стабилизира страстите, до момента в който жанрове като рока покачват енергийните равнища за малко и подтикват производството на адреналин. Много скоро обаче силата бързо спада до равнищата преди прослушването на музиката, показва физикът в едно изявление.

Други клинически изпитвания също потвърждават, че класическата музика успокоява и гони паниката, също така облекчава болката и безпокойството при пациентите в лечебни заведения и стоматологии, предаде  " Радио Китай ".

Тоналността също е значима

Според доктор Ян Дзиндуан, който е създател на Интегриран център за медицина в Съединени американски щати, музиката, която човек слуша на драго сърце, е отражение освен на културата и музикалната просветеност, само че и физиологическите характерности, положението на душeвността и здравето.

Той изяснява, че живата и енергична музика влияе върху сърцето и тънките вътрешности, като подхранва мозъка. Тя покачва работоспособността и успеваемостта при учене. Хората, които са предразположени към меланхолия и отмалялост, също реагират добре на радостната музика. По-спокойните мажорни мелодии влияят върху далака и стомаха, и предизвикват потока на виталната сила Ци. Произведенията в до мажор успокояват прекомерния поток от мисли. От друга страна творбите в ре мажор влияят върху белите дробове и дебелото черво и се предлагат на хора, предразположени към настинки, кашлица и сезонни алергии. Освен това развеселяват тези, които елементарно се натъжават, и усъвършенстват настроението им.

Според теорията на обичайна китайска медицина в човешкия организъм съществува система от енергийни канали, наречени меридиани. По тях се движи виталната сила Ци, достигайки до всяка точка в тялото. Музиката се състои от звукови талази с друга периодичност, които също са тип сила и влияят върху другите меридиани.

В своите изследвания доктор Ян забелязал, че освен обичайните китайски мелодии, само че и осъвременените им разновидности имат прелестен лековит резултат. „ Да се наслаждаваш на музиката е доста по-приятно и радостно, в сравнение с вкараните в тялото сребърни игли “, споделя той шеговито в изявление за „ The Epoch Times “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР