Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата – гранични пунктове

...
Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата – гранични пунктове
Коментари Харесай

Какви са причините за недоволството на земеделци и животновъди

Земеделските производители оповестиха цялостно блокиране на страната – гранични пунктове и пътища, с претенции да бъде удължена възбраната за импорт на артикули от Украйна. 

Протестна подготвеност има целият отрасъл – овцевъди, говедовъди. Стана ясно, че излизат и зърнопроизводителите, както и тези на плодове и зеленчуци. Причината – липсвал разговор с Министерството на земеделието. Не били изплатени и помощите по линия на войната в Украйна. 

Красимир Кирилов е животновъд. Той дефинира обстановката в земеделския бранш като безхаберие, заради неналичието на разговор.

От своя страна производителят на малини Айхан Хашимов счита, че всеки гледа да се избавя.

Първи за митинг против политиката в бранша, преди месец заговориха българските животновъди. Изкупната им цена за литър краве мляко е паднала на 50 ст. към мандрите.  Другият проблем бил с вноса на изсъхнало мляко.

„ Сухите млека вървят от Украйна със страшна мощ и какво става – огромен импорт и преправка на изсъхнало мляко, а цената в магазина – същата ", добавя животновъдът.

Проблемите се задълбочили и за производителите на малини. Човешкият фактори е основен в този отрасъл.

„ Очакванията ни бяха търсенето да се увеличи, само че стана противоположното. Търсенето е по-слабо с 30 % от предходната година. Тоест, цените падат и търсенето пада, а това се бере на ръка. Брането е 60% от продажната цена. Само брането ", обяснява Айхан Хашимов.

На улицата в понеделник излизат общо около 30 представители на заети в целия поземлен бранш.

„ В случая има едно невиждано обединяване, което води единствено до едно – безсрочни митинги ", посочи Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 70 000 са записаните аграрни производители у нас, без да се имат поради техните фамилии и заетите служащи. В понеделник те ще затворят гранични пунктове и основни пътища в страната, а във вторник протестиращите ще са на жълтите павета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР