Зеленски замина днес на посещение в България. Тази страна е

...
Зеленски замина днес на посещение в България. Тази страна е
Коментари Харесай

Първи коментари: България – ключов съюзник на Украйна и крупен доставчик на оръжие

„ Зеленски отпътува през днешния ден на посещаване в България. Тази страна е един от основните съдружници на Украйна и огромен снабдител на оръжие “. Така форматира визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България беларуският медиен аутлет NEXTA.

В сходен дух пишат и западни издания. „ Украинският президент Володимир Зеленски дойде в четвъртък в България, главен производител на оръжия и съдружник, за диалози, на които би трябвало да разискван стремежът на Киев да се причисли към НАТО “, оповестява „ Straits Times “.

Турският ефирен канал aTV слага акцент върху интригата дали украинският водач ще беседва и с възприемания като проруски президент на страната Румен Радев.

„ Първоначално не беше ясно дали Зеленски ще се срещне до момента в който е в София и с българския президент Румен Радев, някогашен водач на изтребител и някогашен началник на българските военновъздушни сили, който е считан за проруски. Съвсем неотдавна Радев отхвърли присъединяване на България в взаимна самодейност на Европейския съюз за доставка на муниции за Украйна “, напомня медията.

Изданието на Кримските татари „ Къръм хабер ажансъ “ (QHA) в коментар за визитата на Володимир Зеленски в България написа за промененото отношение на България към войната в Украйна.

„ Посещението на Зеленски е знак за изменящата се външна политика на България след избора на ново държавно управление, подкрепено от проевропейски партии. Досега България изпращаше оръжия за Украйна, само че управляващите в София криеха това от българската общественост, употребявайки медиатори за покупко-продажбите.

Позицията на София се обясняваше с обстоятелството, че властта беше в ръцете на проруската Българска социалистическа партия. По-късно държавното управление беше свалено, само че политическата рецесия в страната стана причина властта да попадне в ръцете на президента Румен Радев, който се опълчи на изпращането на военна помощ на Киев. В същото време, с избирането на новото държавно управление през юни 2023 година позицията на България внезапно се промени “, разяснява QHA.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР