Здравните служби в САЩ твърдят, че капки за очи може

...
Здравните служби в САЩ твърдят, че капки за очи може
Коментари Харесай

Смърт, слепота и отстранени очни ябълки след изтегляне на капки за очи в САЩ


Здравните служби в Съединени американски щати настояват, че капки за очи може да са предизвикали гибелта на един човек и да са навредили тежко на няколко други поради заразяване с устойчиви на медикаменти бактерии.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) са открили 68 пациенти в 16 щата с необичаен вариант на Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa), написа Би Би Си. Щамът в никакъв случай не е бил откриван в Съединени американски щати преди последното огнище на заболяването.

Освен един смъртен случай осем пациенти са претърпели загуба на зрението, а на четирима са отстранени хирургически очите. Според CDC множеството от пациентите, диагностицирани с инфекцията, са съобщили, че са употребявали капки за очи и изкуствени сълзи.

Първоначално са разпознати 10 разнообразни марки, които евентуално са свързани с епидемията. Капките за очи, които се създават в Индия и се внасят в Съединени американски щати под две марки, след това са изтеглени от рафтовете през януари и февруари.

През януари CDC предизвести хората да спрат да употребяват изкуствените сълзи EzriCare и изкуствените сълзи на Delsam Pharma. През идващия месец компанията, която е притежател на марките - Global Pharma, разгласи непринудено евакуиране след публична рекомендация от Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA).

Снимка: iStock


При тестването на отворените шишенца, взети от пациенти, е открито, че те съдържат бактерията. Неотворените сега се изследват, с цел да се откри дали заразяването е станало по време на индустриалния развой.

Миналата седмица жена от Флорида съди фармацевтичната компания, потвърждавайки, че зараза, която е получила след използването на техния артикул, е принудила лекарите да отстранят едното ѝ око. Адвокатът на дамата упрекна за замърсяването неналичието на консерванти в капките за очи.

" Вероятно има доста повече хора, които са претърпели инфекции, които не знаят за това ", съобщи юристът пред NBC News.

Представител на EzriCare съобщи, че досегашните проби не са открили безапелационна връзка сред епидемията и техните артикули.

" Доколкото е допустимо, ние се свързваме с клиентите, с цел да ги посъветваме да не не престават да употребяват продукта. Също по този начин неотложно се свързахме с Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите и с Агенцията за надзор на храните и медикаментите и изразихме готовността си да сътрудничим на всички техни претенции към нас ", споделя представителят.

Здравните управляващи поучават всеки, който е употребявал изтеглените артикули и в този момент изпитва признаци, да се свърже с доктор. Симптомите включват жълт, зелен или избистрен секрет от окото, дискомфорт или болежка, зачервяване, замъглено зрение и нараснала сензитивност към светлина.

По данните на компания за пазарни изследвания през 2020 година капки за очи и артикули за промиване на очи са били употребявани почти от 117 милиона американци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР