Зайците са страхотни домашни любимци. Въпреки това, преди да доведете

...
Зайците са страхотни домашни любимци. Въпреки това, преди да доведете
Коментари Харесай

Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?

Зайците са страхотни домашни любимци. Въпреки това, преди да доведете заек вкъщи, би трябвало да поставите уютна клетка за заека, която да дава отговор на неговите неповторими потребности.

Също по този начин е значимо да разберете по какъв начин да подготвите клетката, тъй че да се трансформира в комфортен и безвреден дом за вашия домакински любим. Тук ще разгледаме какво е главното съоръжение на заешкия дом, с цел да се усеща вашия домакински любим в действителност удобно.

Осигурете скривалище в клетката на заека

Тъй като в природата заекът се крие в дупки, той се нуждае от скривалище даже в плен. Без него той се усеща безсилен, подтиснат е и изпитва непрекъснат стрес. В допълнение, биоритмите на това животно са настроени към нощен метод на живот, тъй че денем е по-малко деен и податлив към самотност.

Следователно в клетката за зайци би трябвало да има скривалище (къщичка), най-често от дърво или велпапе. В същото време картонът е за предпочитане, защото животното обича да усъвършенства убежището си, изгризвайки през него или нови прозорци, или спешни изходи. След известно време подслонът се трансформира в решето и би трябвало да бъде сменен, след което всичко стартира изначало.

Можете също по този начин да поставите в клетката на заека дървена или пластмасова къщурка, които се продават в зоомагазините.

Сложете постеля в клетката на заека

Заекът се нуждае от пълен пласт постеля, с цел да защищити лапите си от рани от залежаване. Колкото по-голям е вашият домакински заек, толкоз по-дебел пласт постеля би трябвало да бъде за него. Заек с естествени размери изисква пласт постеля с дебелина 12, 5–15 см, а по-големите зайци изискват още по-дебел.

Обикновено като постеля се употребява плява, дървени стърготини или сено. Най-добре е да вземете плява, защото е еластична и мека, също така резервира топлината през зимата. Сламата също може безвредно да се дъвче от заека.

 Какво би трябвало да има в клетката на домашното зайче? Снимка: webandi/pixabay.com

Дори в случай че вашият заек е подготвен да върви в кутия за тоалетна, не се предлага да поставяте постелки от плат в клетката, защото това може да аргументи задръстване на червата, в случай че заекът реши да ги дъвче.

Ежедневно почиствайте клетката на заека, като премахвате нечистата с урина и изпражнения постеля с лопата, след което изсипете свежа. В идеалния случай клетката би трябвало да се почиства изцяло един път седмично.

Кутия за тоалетна на заека

Обикновено се продават ъглови тави за тоалетна за заек. Постелете кутията за тоалетна със пласт вестник, напълнете я с нетоксична постелка и я покрийте със сено от горната страна. Сменяйте сеното всекидневно и почиствайте тавата всяка седмица. Не използвайте котешка тоалетна за заек, изключително такава, която е на бучки, защото може да бъде смъртоносна за заека.

Вземете хранилки за клетката на заека

Можете да изберете хранилка с всякаква форма, която харесвате, за самия домакински любим това няма значение. Не би трябвало да купувате пластмасова хранилка, в противоположен случай заекът ще я гризе задоволително бързо. По-добре е да изберете неръждаема стомана или керамика. Също по този начин си коства да се има поради, че инсталирано5о устройство няма да разреши на дървените стърготини да попаднат в храната на заека. Също по този начин в клетката на домакински украсителен заек може да има две хранилки едновременно: една за течна и твърда заешка храна, а втората за сено и трева.

Практичен вид е хранилка за сено под формата на топка, която е окачена на тавана на клетката. Предпочитайте моделите, направени от метал, които няма да страдат от зъбите на гризачи.

Тревата е идеалната храна за зайци, а сеното е отличен сурогат. Ако е допустимо, хранете заека си извънредно със сено, с цел да поддържате зъбите на заека съвършено положение и да предпазите заека от наддаване на тегло. Давайте всеки ден на вашия заек лакомства с пресни плодове и зеленчуци, само че се пробвайте да им давате нещо друго всеки ден, с цел да осигурите уравновесена диета.

Ако имате повече от един заек, осигурете купа за всеки и аварийна. Подредете купите из клетката, тъй че един заек да не може да доближи всички купи едновременно.

В клетката на заека би трябвало да има поилки

Заекът може елементарно да преобърне или да изцапа купа с вода с изпражнения, тъй че е за предпочитане да употребявате поилки. Сменяйте водата всекидневно, с цел да я поддържате свежа. Ако ползвате купа за вода, мийте я всеки ден и в никакъв случай не използвайте такава, която е зеленясала. Ако имате повече от един заек, окачете поилки в два противоположни края на заешката клетка.

 Какво би трябвало да има в клетката на домашното зайче? Снимка: suju/pixabay.com

Поставете играчки в клетката на заека

Поставете забавни играчки в клетката на заека. Играчките ще обогатят живота на заека и ще му обезпечат развлечение. Осигурете на вашия заек играчки, с които може да си играе, като да вземем за пример картонени тръби или картонени кутии с дупки в тях. Някои зайци могат да играят със специфични топки със звънчета вътре.

Зайците обичат да дъвчат всичко, по тази причина им осигурете здрави клони от овощни дървета (ябълки, круши, сливи, череши и други плодове за зайци) или купете подготвени клончета за точене на зъби в зоомагазин.

Когато избирате играчки за вашия заек, уверете се, че са безвредни за него. Добра играчка би била картонена кутия, цялостна с накъсана хартия и изсъхнало сено. Заекът ще обича да рови в него.

Това не са всички, а главните и наложителни варианти за съоръжение на клетка за украсителен заек. В зоомагазините можете да намерите най-различни оферти, които да създадат живота на вашия домакински любим по-лесен и забавен. Важното е да не претоварвате клетката на заека с аксесоари и да оставите задоволително свободно пространство за придвижване на вашия любим, както и да подбирате безвредни за него материали и форми.

Вижте още: Как да подвигаме и носим заек

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР