Завръщаме се към топлото и слънчево време. Кратките превалявания днес

...
Завръщаме се към топлото и слънчево време. Кратките превалявания днес
Коментари Харесай

Топлото и слънчево време се завръща

Завръщаме се към топлото и слънчево време. Кратките валежи през днешния ден ще са единствено над планините през днешния ден.

Ще се радваме на доста слънце през целия ден, а в следобедните часове – единствено над планините.

Ще има купеста облачност, само че преваляванията са едва евентуални.

Започва покачване на температурите, чакаме оптималните стойности от 26-31 градуса.

По Черноморието те ще са сред 26-28, към 25 градуса на водата.

Там до обяд ще доминира раздрана облачност, а по-късно небето ще се обясни и времето ще бъде слънчево.

Най-накрая слънце ще изгрее и над планините.

Само над Западна Стара планина в следобедните часове е допустимо за малко да завали.

Вятърът ще бъде слаб по високите места, до сдържан, а в зимните курорти през днешния ден температурите ще бъдат към 22 градуса.

А в това време вреди за милиони нанесоха пороите в Мизия.

Днес продължава чистенето на калта по улиците и изпомпването на водата от потърпевшите къщи.

По предписание на районния министър Николай Нанков багери на пътноподдържащите компании оказват помощ при възобновяване на града.

Най-сериозно е потърпевша уличната мрежа в Мизия. На някои места водата е отнесла цялата асфалтова настилка.

Продължава и източването на язовир „ Рогозен-1”. Вчера той преливаше с 15 кубични метра в секунда. Наложи се незабавно монтиране на спешни сифони.



Вчера в Мизия бе оповестено бедствено състояние поради поройните дъждове. Новината заяви кметът на общината Виолин Крушовенски. Той посочи, че в резултат на мощните дъждове в града са разрушени две улици.

Хайредин и Борован също оповестиха бедствено състояние.

"Има наводнени дворове, само че няма бедстващи хора”, добави кметът. По думите му сега се чистят наносите от тиня, изпомпват се шахти и дворове и се почиства разрушените улици.

По пътя към Оряхово има и свлечена земна маса.

Проливният дъжд наводни дворове и изби на няколко къщи и в софийското село Герман.

За казуса алармира кметът на обитаемото място Маргарита Станкова, която изясни, че с изключение на естествения фактор, има и друга причина – неналичието на канализация.

"Проблемът от тази заран е естествен, доста мощен дъжд валя в продължение на две-три седмици. Вчера непрестанно валя. Това никой може да го спре, нито да го предотврати, само че в това време 40 години тук се приказва за канализация, която липсва. Тази изчезнала канализация основава доста проблеми на хората “, акцентира кметът на Герман.

Какво време предвиждат синоптиците в идващите дни

До края на седмицата ни чака повече слънце. С превалявания ще стартира и идната седмица, само че още от вторник се чака да се завърне типичното лято със слънце и летни температури.

Истинското лято с високи температури и изсъхнало време няма да се завърне най-рано до 22 юли, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, показана в ефира на предаването "Здравей, България” по NOVA от дежурния синоптик Красимир Стоев през вчерашния ден.

"Обстановката постепенно се възстановява. Но до края на юли няма да бъде доста горещо. По-сериозно стопляне е допустимо единствено през последната седмица”, сподели Стоев. В интервала 16-22 юли на Балканите температурите остават по-ниски от нормалните, а преваляванията ще са над климатичните правила.

От 15 до 39 градуса през юли

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР