Заведение за хранене на ъгъла на ул. Гурко и ул.

...
Заведение за хранене на ъгъла на ул. Гурко и ул.
Коментари Харесай

Строителният контрол поиска подиум и навес върху тротоара на ул."Гурко" да се премахнат

Заведение за хранене на ъгъла на ул. " Гурко " и ул. " Шишман " инсталира на тротоара подиум с заслон преди месец. Новото оборудване очевидно сви пространството за минаване на пешеходците по " Гурко ". Потърсени за пояснение, от заведението обясниха пред " Дневник ", че имат позволение за преместваем обект, заплащат си тротоарно право и " повече не разясняваме ".

Ресторантът като местонахождение попада в Зона 2, съгласно Наредбата за преместваемите обекти на Столичната община. Разрешенията в нея се издават персонално от основния проектант на София. Проверка сподели, че в действителност е издадено позволение за слагане на маси на тротоара от основния проектант на София Здравко Здравков от 24 април. Той е одобрил и скица за слагане на масите върху 28 кв.м от тротоара. Към схемата са приложени и съответни условия.

В тях категорично се не разрешава заведението на ул. " Гурко " да слага подиум върху тротоара, както и ветробрани от винил или стъкло, стъклени парапети, паравани и други

Поставеният заслон и подиум демонстрират, че заведението не се е съобразило с условията на основния проектант. " Дневник " алармира на 19 юни общинската дирекция " Строителен надзор " на арх. Влади Калинов, която е към направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) на Столична община.

НАГ на 25 юни заяви, че още на 10 юни екип на " Строителния надзор " на арх. Влади Калинов е ревизирал ресторанта и е съставил констативен акт за нарушаването по чл.57а на Закона за устройство на територията. Въпреки това, чиновници на ресторанта дни след оповестената дата на инспекцията на " Строителния надзор " поставяха декоративни детайли и укрепваха подиума на тротоара.

Арх. Калинов на 25 юни на база констативния акт е издал заповед за премахването на подиума и навеса, тъй като няма позволение за градежа им. Сега тече 14-дневният период, считан от 25 юни, за обжалване на заповедта му.

Ако до 9 юли не постъпи несъгласие и преместваемият обект не бъде непринудено демонтиран, " ще бъдат подхванати дейности за наложително унищожаване ", обясниха в петък от НАГ пред " Дневник ". И прибавиха, че в случай че притежателите на ресторанта оспорят заповедта на арх. Калинов, ще стартира дело в Административния съд-София град. Тогава решение по проблема надали ще излезе по-рано от есента, разясниха адвокати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР