Заведение на Luckin в Пекин © Jason Lee Най-големият конкурент

...
Заведение на Luckin в Пекин © Jason Lee Най-големият конкурент
Коментари Харесай

Конкурентът на Starbucks в Китай ще пусне свои акции на Nasdaq

Заведение на Luckin в Пекин

© Jason Lee Най-големият съперник на Starbucks в Китай - Luckin Coffee, е подал документи в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC), с цел да излезе на борсата NASDAQ. Според разнообразни източници задачата ѝ е по този метод да си обезпечи средства на стойност сред 150 и 800 млн. $.

Амбицията

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Миналата седмица Luckin получи с 150 млн. $ от BlackRock и други вложители, което оцени компанията на 2.9 милиарда $. Тя кандидатства за листването на борсата с тикера LK, като възнамерява да събере към 300 млн. $ съгласно източници на Bloomberg през февруари.

Сега обаче съгласно два източника на Reuters стартъпът се надява да набере от 500 до 800 млн. $ от листването си, планувано за месец май. Сума от този диапазон би направила Luckin най-голямото американско IPO от китайска компания за 2019 година, излиза наяве от данни на Refinitiv.

Друг източник на Reuters споделя, че компанията, която сега работи на загуба, се стреми към пазарна оценка, която да е сред 4 и 5 милиарда $. Това е много самоуверен скок спрямо тази от 2.9 милиарда $ след последното набиране на средства.

Luckin се разраства с много бърза скорост и сега разполага с общо 2370 заведения в 28 китайски града и възнамерява да отвори още 2500 тази година. Целта на компанията е на първо място да изпревари Starbucks в конкуренцията за най-голямата кафе верига в страната.

Luckin се надява потреблението на кафе в Китай да се усили, като съгласно неин отчет то съвсем се е удвоило от 4.4 милиарда за 2013 година до 8.7 милиарда продадени чаши предходната година. За 2023 година прогнозата е да доближи до 15.5 милиарда продадени чаши.

Ще успее ли Luckin

Въпреки тези очаквания компанията към момента работи на загуба и предизвести, че е прекомерно евентуално тази наклонност да се резервира и в близкото бъдеще. От старта си през юни 2017 година до момента Luckin е " на алено ", като чистата загуба за акционерите е 475.4 млн. $ за предходната година, а общите доходи - 125.27 млн. $. За първото тримесечие компанията е заявила чиста загуба от 85.3 млн. $.

Luckin е извоювала мястото си на пазара, като предлага бърза доставка и преференциални промоции в обществените мрежи. Това е едно от нещата, с които Starbucks желае да се оправи и поради които обмисля да си партнира с локалния софтуерен колос Alibaba за доставка на кафе.

Китайската компания не се лимитира единствено до продажбата на горещата напитка, а предлага и съществени храни, сладкиши и питиета през мобилното си приложение. " Най-важният въпрос за марката в дълготраен проект е дали когато спре да продава на промоционални цени, ще има лоялни клиенти, които да я избират пред другите ", споделя Бен Кавендер, който е отпред на China Market Research Group.

" Luckin е пренаписала разпоредбите за правенето на бизнес с кафе в Китай и е съумяла да повлияе на Starbucks и на други, по-малки играчи ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР