Засилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на изискване за

...
Засилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на изискване за
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието публикува нов Закон за съдебната власт

Засилване ролята и самоуправлението на съда , въвеждане на условие за партийна индиферентност за членовете на висшите органи на правосъдната власт, понижаване на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и транспарантни процедури за състезания, кариерно развиване и командироване на магистратите.

Това са единствено част от акцентите в плана на нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ) .

Той беше оповестен за авансово публично разискване от Министерството на правораздаването. Той привежда наредбите на Закон за съдебната власт в синхрон с последните промени и допълнения на Конституцията.

Проектът е резултат от работата на две поредни работни групи в последните 8 месеца, с необятно присъединяване на представители на съда, прокуратурата, следствието, съсловните организации на магистратите, адвокатурата, неправителствени организации, Националния институт на правораздаването и правосъдния инспекторат и други

Предстои правене на цялостна оценка на въздействието на законопроекта , цикъл от публичния разисквания с органите на правосъдната власт, с професионалните организации и неправителствените организации, преди да бъде показан за гласоподаване от Министерски съвет и по-късно от Народното събрание.

В новия Закон за правосъдната власт се извършват съответни рекомендации от мненията на Венецианската комисия и от Доклада за господство на правото на Европейска комисия.
 Следователите се оплакват в Европа и Съединени американски щати за данните за напън над правосъдна власт
Следователите се оплакват в Европа и Съединени американски щати за данните за напън над правосъдна власт

Предупреждават за риск за ползите на Съединените щати и Европейски Съюз и налагане на съветско лоби у нас

Предлаганият план има напълно нова конструкция, която е разследване на конституционното схващане, че съдът е главен притежател на правосъдната власт, а прокуратурата и следствените органи са в системата на правосъдната власт.

Административните и кадрови органи Висш съдебен съвет и ВПС ще се конституират при независими стадии на номиниране и чуване . Като това е част от систематичния метод на разграничение на функционалностите на двете системи - съдът като правораздавателен орган и прокуратурата като орган, който следи за съблюдаване на законността главно в наказателния развой, и единствено в лимитирани случаи ще взе участие в цивилен и в административни производства като страна, когато това е планувано в закони.
 Против политическата търговия със правосъдна власт се разгласи зам.-министър
Против политическата търговия със правосъдна власт се разгласи зам.-министър

От някои оферти не биха отстъпили

Изискванията към изборните претенденти за членове на двата съвета са: адвокати с високи професионални и нравствени качества с минимум 15-годишен юридически стаж, самостоятелни и партийно неутрални .

Номинации от квотата на Народно събрание ще могат да вършат както депутатите, като и Висшият адвокатски съвет; юридическите факултети или съответните на тях структури във висшите учебни заведения, класирани на първите три места според рейтинговата система на висшите учебни заведения в България в професионално направление " Право " ; неправителствени организации, които минимум пет години са работили интензивно и имат опит в региона на правосъдната промяна, посредством депутат.
 Марко(тоте)вска правосъдна власт
Марко(тоте)вска правосъдна власт

Народното събрание няма да може да номинира заемащи длъжността прокурор или следовател все още на избора .

Ново конституционно състояние е, че определените от магистратите членове на Висш съдебен съвет и на ВПС резервират статуса си на магистрати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР