Това се посочва в отворено писмо до президента, премиера, финансовия

...
Това се посочва в отворено писмо до президента, премиера, финансовия
Коментари Харесай

КНСБ излиза на протест в навечерието на 24 май заради неувеличени заплати във ВУЗ

Това се показва в отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър, ръководителя на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание и министъра на образованието, изпратено на медиите. Ще стачкуват, с изключение на преподавателите в университетите на държавна прехрана, по този начин също и от Българска академия на науките, от Национален институт по метеорология и хидрология и от ССА.

В позицията от синдиката напомнят, че в държавния бюджет са заложени в допълнение 39 млн. лв., нужни за растеж на заплатите на университетския състав от 01.01.2024 година, като е планувано е следващо нарастване на заплатите, считано от 01.04.2024 година, за което са планувани 150 млн. лева Те са контрактувани с властта, като втората сума е отплата за отпадането на студентските такси, оповестена от някогашния министър председател акад. Николай Денков.

Правителственото разпореждане за повдигането на възнагражденията, което е изготвило министерството на образованието, обаче не е утвърдено от финансовото ведомство, изясняват в писмото синдикалистите от висшите държавни учебни заведения. От КНСБ укоряват служебния кабинет и служебния финансов министър Людмила Петкова за неналичието на нарастванията на заплатите и настояват, че тя отхвърля да им отпусне контрактуваните средства. Според синдикалистите по този начин Петкова нарушава решение на Народното събрание.

" След встъпването в служба на сегашния длъжностен кабинет обаче всички идни дейности се трансфораха в групови бездействия, изключително от страна на Министерство на финансите. ВЪПРЕКИ ВНЕСЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИЗЧИСЛЕНИЯ ОТ МОН, контрактувани със обществените сътрудници, ЗА СЪГЛАСУВАНЕ В МФ, към момента не е оповестено Постановление на Министерски съвет, макар завършените законови процедури. От контрактуваните спомагателни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в СЕКТОР ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА към днешна дата са на равнища от началото на 2023 година ", декларират от браншовия профсъюз във висшето обучение.

" Националният профсъюз ВОН - КНСБ не се съгласява с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите, нито ще остави министър Петкова да анулира решения и сделки, взети от обществените сътрудници в границите на тристранния разговор, според Кодекса на труда. Категорично не сме съгласни одобрената политика по приходите, следвана в продължение на три години от няколко постоянни и служебни държавни управления, да бъде унищожена в този момент с едноличния отвод на служебния министър на финансите. Министър Петкова отхвърля да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който обществено разгласи свободен запас от 150 млн. лева за отплата на въвеждането пъкъл хок на безплатното образование в ДВУ ", упрекват от синдиката.

" В резултат на създалата се обстановка, и като вземаме поради отговорността, която имаме към своите редови членове на национално представителния профсъюз ВОН - КНСБ във всички държавни висши учебни заведения в страната, както и сътрудниците ни от Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките и ССА, с актуалното отворено писмо разгласяваме протестни дейности против решенията на Министерство на финансите и персонално против позицията на служебния министър на финансите госпожа Людмила Петкова ", декларират от синдиката.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР