Защо изборът на Майкрософт да отиде в Гърция е важен

...
Защо изборът на Майкрософт да отиде в Гърция е важен
Коментари Харесай

Шамарът на Microsoft: Защо избраха Гърция пред България?

Защо изборът на Майкрософт да отиде в Гърция е значим за нас? Важен е, тъй като това е пестник, който ни демонстрира къде в действителност е казусът в България.
Гърция има по-лоши IT фрагменти от България!
Гърция има по-високи налози от България!
Гърция има по-скъп ток от България!
Гърция има по-топъл климат и надлежно лятото подръжката на data център е по-скъпо!

Гърция има по-лоша Интернет съгласуваност от България!

И все пак Майкрософт избра Гърция.

Защото институциите на Гърция работят по-добре.
Защото правната рамка на Гърция е по-добра.
Защото в Гърция може да нямаш толкоз положителни фрагменти, само че те имат работещи Сини карти и можеш да привлечеш бързо такива от целия свят, а тук не е по този начин.
Защото Гърция може да има доста проблеми, само че Осемте джуджета мъчно ще се случат там по този метод.

Изборът на Майкрософт демонстрира, че “IT Хъб на Балканите”, “Силициева котловина на Европа”, “Стартъп инкубатор” и т.н не се става с евтина работна ръка. Ще споделя няколко истории, които съгласно мен демонстрират резултата от проблемите в институциите в България:

История 1: Когато някоя компания стартира договаряния за такава договорка най-често тя минава през Агенцията по вложения. В BESCO имаме опит с компании минаващи от там. Процес, който трае от време на време 2+ години. Хората губят пари и незабавно имат потребност да им се оправят документите, нашите не дават отговор с месеци на мейли, а по телефона дават отговор неща от сорта на “Звъннете другия месец, тъй като този имаме едно събитие!”. “Звъннете другия месец, тъй като отпуски...”

История 2: Имахме среща на равнище членове на Министерски съвет и ни питат:
- Можете ли да помогнете Гугъл да отворят Гугъл campus в България
- Гугъл мъчно ще отвори подобен, тъй като за Източна Европа имат в Полша. Дали може да се приказва за сходно нещо, само че от друга компания?
- Борисов знае Гугъл!

История 3: Това не е история, а просто гледах лайф на премиера от преди няколко дни. В него той беше доста горделив по какъв начин не сме тръгнали да вършим мотори за коли и те в този момент като стават електрически старите мотори не им трябват. А ние си вършим стъкла, порти, фарове...все неща, които ще им трябват!?

Това, че на най-високо равнище в държавното управление не се схваща разликата в добавената стойност на другите производства е фундаментален проблем!

Това, че институциите ни не схващат своята роля и отговорност в привличането на вложения и основаването на средата, в която живеем и вършим бизнес е фундаментален проблем!

Това, че на най-базовите равнища в обществото ни не се схваща, че по-високи пенсии/заплати е обвързвано с производството и износа на по-успешни артикули и компании е фундаментален проблем!

Производството в 21 век не са домати, не са и стъкла или порти. В 21 век производството е обвързвано с високите технологии преди всичко. Те не са обособена промишленост, те трансформират всяка една промишленост. Състезанието в това, коя страна ще притегли огромните играчи и ще основава среда за основаване на свои такива дефинира по-късно и стандарта на живот в съответната страна. Не асфалта...не фаровете...не кравите, не доматите, не популизъм “да вземем парите от междинната класа и да ги дадем на по-бедните”.

А за нашите институции и ръководещи към момента технологиите, стартъпи, IT...това са като екзотична глезотия, която е хубаво да св демонстрира пред гостите, само че действително им е все тая дали я имат или я нямат. 3 години ми е опита в битката за основаване на по-добра среда и 3 години имаме битка на всяка стъпка...просто тъй като за тези хора това не е приоритет...не е като асфалта. И до момента в който това не се промени множеството българи ще са обречени да стоят към и под равнището на беднотия.

Фейсбук, Добромир Иванов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР