Защитниците на обвинения за нападението и изтезанията над 18-годишната Дебора

...
Защитниците на обвинения за нападението и изтезанията над 18-годишната Дебора
Коментари Харесай

Адвокати: ДНК експертиза била категорична, че не Георги е рязал Дебора

Защитниците на обвинявания за нападението и изтезанията над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Георгиев обявиха, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че „ изрично се отхвърля опцията Георги да е причинител на действието “. 

Според юрист Валентин Димитров в ДНК експертизата „ няма какъвто и да било биологичен материал по облеклата, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението против Дебора “,предаде Българска телеграфна агенция.

Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка изрично не е на Георги - нито по тип, нито по мярка, сподели още Димитров.

Според двамата бранители Валентин Димитров и Петко Кънев „ прокуратурата изнася доказателства, които обслужват само обвинителната теза, по тази причина искахме промяна на подследствеността от основния прокурор на Република България, защото считаме, че делото не се води обективно и независимо и всестранно, а напротив- едностранчиво “.

Както Клуб Z писа - след фиаското на първото обвиняване за междинна телесна щета, даже бе освободен от поста зам.окръжният прокурор на Стара Загора.

„ Прокуратурата изнасяше до този миг само доказателства, които по някакъв метод кореспондираха с тяхната теза. Но сега, в който стана ясно, че има резултат по направената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се базира на чл.198 от Наказателния кодекс, че има възбрана от наблюдаващите прокурори да разяснява доказателства по делото “, сподели още Валентин Димитров.

Според него това е и повода двете досъдебни производства - зананесената на Дебора Михайлова телесна щета и за заканите за убийство да бъдат обединени (всъщност това е напълно право на прокуратрата и тя много постоянно прибягва до него - да прегрупира, преформулира, сплотява или отделя следствия, б.р. на Клуб Z).

Той акцентира, че за нанесената на потърпевшата телесна щета обвиненият Георги Георгиев няма наложена никаква мярка.

„ Прокуратурата се срещна с резултатите и избра да сплоти двете производства, а не да желае мярка в производството за телесната щета, точно тъй като резултатът е подобен, че изрично отхвърля опцията Георги да е причинител на действието ", изясни Димитров.

Днес Районният съд в Стара Загора заседава за следващ път за смяна на мярката за неотклонение, наложена на Георги Георгиев по искане на отбраната му. След като един път гасна токът, по време на съвещанието прокурорите желаеха съвещанието да бъде гледано при закрити врата, а бранителите на Георгиев обявиха, че желаят медиите да не напущат правосъдната зала. Районният съд обаче почете настояването на държавното обвиняване и закри делото защото „ в хода на актуалното произвеждане е допустимо да се допусне оповестяване на обстоятелства и условия от интимния живот на жителите “, аргументира се съдията.

Миналата седмица държавното обвиняване сплоти двете досъдебни производства, формирани против Георгиев - за нанасяне на двустепенна междинна телесна щета, изразяваща се в черепно-мозъчна контузия, мозъчен оток и лека мозъчна травма, довели до разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други елементи от тялото на 18-годишното момиче.

Българска телеграфна агенция напомня, че сигналът за нападението над 18-годишното момиче е получен към 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиненият е арестуван за период от 24 часа, като тогава е бил в изискванията на към този момент наложено наказване „ пробация “ от януари т.г. за сходно закононарушение.

Той е освободен с разпореждане на Районния съд, откакто правосъдният състав се базира на вещото лице - че съгласно събраните доказателства по делото, закононарушението се квалифицира като нанасяне на „ лека телесна щета ".

На 31 юли Георги Георгиев беше арестуван отначало с непрекъсната мярка „ задържане под стража " - към този момент по новото досъдебно произвеждане за закана с ликвидиране по отношение на 18-годишното момиче. Тя в това време даде показания.

На 9 август Окръжният съд в Стара Загора удостовери наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР