Зърнопроизводителите са готови на протест, ако държавата не се намеси

...
Зърнопроизводителите са готови на протест, ако държавата не се намеси
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите са готови на протест - какви са исканията им

Зърнопроизводителите са подготвени на митинг, в случай че страната не се намеси и не вкара съответни правила за вноса и продажбата на пшеницата и слънчогледа.

В страната продължава да влиза на ниска цена украинско зърно със подозрително качество, което доближава и до трапезата на българина.

В същото време житото на българските фермери, създадено по европейски стандарти, залежава по складовете, изясняват от сектора и упорстват земеделското министерство да се намеси и отбрани българския производител и здравето на нацията.

Евгени Велковски отглежда ечемик, пшеница, царевица и слънчоглед в землищата на четири русенски села. Още при започване на акцията продал известно количество, само че в складовете му има още хиляда тона зърно – вместо да се покачват с времето цените почнали да падат.

" След което на всичко от горната страна спря и търсенето. Това значи, че пазарът от някъде черпи продукция и най-логичното пояснение, че тази продукция идва от Украйна ", съобщи Евгени Велковски, зърнопроизводител.

Това поражда един от проблемите – с какви пари земеделците ще финансират новата годишна продукция.

" При състояние, че торовете скочиха с 400%. Отделно препаратите са много скъпи спрямо тези, с които работят отвън Европейския съюз. Финансово започваме да се задъхваме - идват пролетни сеитби, поддържане на есенници ", добави Евгени Велковски, зърнопроизводител.

Тук идва и най-важният проблем съгласно сътрудника му Станимир Станчев.

" Твърдим, че може да се заплаши здравето на нацията. Повечето зърно, което се внася в България от Изток, е със подозрително качество, тъй като ние не знаем с какви препарати е третирано, а всеки, който е в сектора, доста добре знае, че от Изток влизаха извънредно доста неразрешени за Европейския съюз препарати ", добави Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Затова българските земеделци упорстват за по-строг надзор.

" Не знам Агенцията по храните дали прави разбори и какви са тези разбори на баржите, които идват примерно на пристанище Изток в Русе или какво влиза през Варна ", разяснява Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Настояват и отрасловото министерство да предприеме ограничения като в други европейски страни.

" Българският интерес не е предпазен, не бяха основани по този начин наречените зърнени коридори, директни, които трябваше да извършват своята роля ", счита Станимир Станчев.

Ако не получат съответен отговор, зърнопроизводителите са подготвени на митинг.

" Да блокираме страната с трактори и машини, което си е наше право. И сме в подготвеност да го създадем ", сподели още Станимир Станчев, зърнопроизводител.

Русенските зърнопроизводители обаче се надяват да не се стига до там, а Министерството на земеделието да поддържа тях и останалите българи в този спешен миг.

Автори: Даниела Василева и Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР