Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите заради тревожната ситуация

...
Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите заради тревожната ситуация
Коментари Харесай

ОТНОВО: Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите

Зърнопроизводителите упорстват за незабавна среща с ръководещите поради тревожната обстановка в бранша. Това излиза наяве от декларация, оповестена в формалната интернет страница на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В нея те показват, че е належащо да се подхващат незабавни ограничения за справяне с проблемите. Те оферират следното:

Основните пет култури в бранш " Зърнопроизводство " (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) да бъдат включени в държавната помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.
да бъдат изпълнени законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност.
Земеделците желаят да бъдат направени промени в член 37в от Закон за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ), касаещи улеснение процеса на непринудено уреждане за комасирано прилагане на земеделските земи, промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дълготрайни контракти при наемане/арендоване на земеделска земя. Освен това хората в бранша желаят да бъде построен държавен механизъм за регулация на рентните заплащания в страната, учреден на рандеман и продажни цени. Те приканват да се сътвори и одобри Закон за браншовите организации в земеделието, както и Закон за аграрната камара, и Закон за селскостопанските кооперативи.

Според зърнопроизводителите напояването би трябвало да бъде стратегически народен приоритет и би трябвало да има държавна поддръжка за цената на водата, както и облекчение на нормативните режими за капиталови планове, свързани с водоспестяващи технологии.

От НАЗ желаят ръководещите да отстояват на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.

От организацията приканват на срещата да участват министър председателят Николай Денков, министър-председателят в ротация госпожа Мария Габриел, управлението на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите. Те упорстват и за чуване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

В случай че препоръчаните ограничения не бъдат признати, зърнопроизводителите са безапелационни, че още веднъж ще има митинги.

Припомняме, че на 18-ти септември зърнопроизводителите излязоха на народен митинг. Тогава недоволството на сектора бе подбудено от решението на държавното управление да вдигне възбраната за импорт на зърно от Украйна.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР