Заради унищожаването на тютюневите складове в Пловдив Националният институт за

...
Заради унищожаването на тютюневите складове в Пловдив Националният институт за
Коментари Харесай

НИНКН иска 30% от центъра на Пловдив да е паметник на културата

Заради унищожаването на тютюневите хранилища в Пловдив Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) изиска близо 30% от центъра на града да е статут „ монумент на културата “ и да бъде лимитирана всякаква капиталова активност.

В региона обаче има и жилищни квартали, в които множеството здания не са монументи на културата.

Илияна Бишурова е измежду притежателите на парцели, които се намират в централната градска част на Пловдив, само че не са монументи на културата.

Притеснена е от концепцията квартали в необятния център да влязат в предпазена зона. Сред препоръчаните места се оказват част от малцинствен квартал и голям брой жилищни кооперации.

Ако получат статут, при всеки един ремонт, преустрояване или промяна на покриви, живеещите в региона ще би трябвало да желаят позволение от Националния институт за запазване на културата. Именно това тормози хората, заяви БТВ.

Според кмета на пловдивския регион „ Централен “ администрацията няма потенциал да обслужва толкоз огромен урбанизиран предпазен регион.

Ясно би трябвало да се разграничат типовете здания – тези, които в действителност имат темперамент на монумент на културата, и тези, които не имат такива характерности. Изразих безапелационното си мнение, че това не трябва да бъде одобрявано, защото НИНКН оферират да наложат цялостен мораториум на всички строителни действия.

Засега предлагането не е признато от експертния съвет към Министерството на културата, само че към момента се разискват разновидности.

А от Института за културно завещание завиха, че са останали неразбрани. Опитали са да дадат инструмент, с който пловдивчани да опазят хилядолетното наследството на града, с цел да не се повтори историята с тютюневите хранилища.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР