Заради желанието на Европейската комисия да увеличи подкрепата си за

...
Заради желанието на Европейската комисия да увеличи подкрепата си за
Коментари Харесай

Кандидатурата за присъединяване на Украйна поставя ЕС пред дилема

Заради желанието на Европейската комисия да усили поддръжката си за Украйна страната ще стане претендент за участие в Европейски Съюз, макар че е надалеч от осъществяването на критериите.

Второто посещаване на Урсула фон дер Лайен в Украйна в границите на няколко седмици беше изненадващо. На първо място, ръководителят на Европейската комисия даде да се разбере, че нейната работа освен поддържа страната и нейния президент Володимир Зеленски без никакви " в случай че " и " само че ", само че и че трансформира това в своя персонална идея.

Второ, някогашният немски министър на защитата изпрати прекомерно явен вътрешно- и външнополитически сигнал към света от мястото на визитата си, а не от сигурния Брюксел. С цялата тежест на своя пост тя счита за належащо да поддържа напъните на Украйна да се причисли към Европейския съюз допустимо най-скоро, макар че няма съвсем никакви пълномощия в региона на политиката на сигурност, разяснява австрийският вестник „ Дер Щандарт”.

Високи трудности

В края на седмицата Еврокомисията ще разгласи дали страната ще получи формален статут на претендент за участие. Обикновено една страна получава този статут единствено когато извърши критериите от Копенхаген от 1993 г: Стабилност на страната, функционираща народна власт и господство на закона, функционираща пазарна стопанска система, дарба за използване на договорите на Европейски Съюз.

Зеленски упорства за това още от началото на войната, оказвайки мощен честен напън върху сътрудниците от Европейски Съюз. В началото на войната неговото държавно управление насочи съответното искане. След диалозите с ръководителя на Комисията той даже стигна до такава степен да съобщи, че присъединението към Европейски Съюз е от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз и неговото битие.

Фон дер Лайен не му опонира. Зеленски се отхвърли от първичното си предпочитание да се причисли към НАТО, за което съветският президент Владимир Путин твърди, че е повода за унищожителната му война против Украйна. Още повече, че в този момент се обрисува вероятността за вероятно присъединение към Европейски Съюз, което би било дълбока интеграция на Запад, също както и присъединението към НАТО.

Присъединяването към Европейски Съюз основава непосредственост с НАТО

21 от 27-те страни в Европейски Съюз, а скоро и 23 от тях, дружно с Швеция и Финландия, членуват в трансатлантическия защитителен съюз. Държавите от Европейски Съюз са обвързани също с договорно обвързване за взаимопомощ.

Така че всеки, който приказва за бързо присъединение или открива вероятността за него, неизбежно слага Европейски Съюз пред алтернативата, обвързвана с политиката на сигурност. В този развой се повдигат повече въпроси, в сравнение с се дават отговори. Най-важният от тях е: Как си представяме участието в Европейски Съюз на процедура, в случай че огромна част от територията е окупирана от съветски войски? Как такава страна, която се нуждае от пет милиарда евро финансова помощ месечно, ще оцелее в единния пазар? Кой ще заплати за него?

Други претенденти за участие като Северна Македония, постоянно трябваше да чакат дълги години, преди да стартират съответни договаряния в Брюксел. След присъединението на Хърватия през 2013 година не е имало присъединение към Европейски Съюз.

А какво се случва тогава с Грузия и Република Молдова?

Много несъгласия

Председателят на Еврокомисията не се спря на процеса на присъединение, за който Европейски Съюз има ясни правила. В Киев тя акцентира на позитивното, на " големите старания ". За нея Украйна към този момент принадлежи към " европейското семейство ". Но тя съобщи също, че в някои области, като да вземем за пример върховенството на закона и корупцията, Украйна към момента има да наваксва. Като цяло, обаче, тя даде да се разбере, че Зеленски може да разчита на статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

На срещата на върха на Европейски Съюз през идната седмица държавните и държавните ръководители би трябвало да намерят елегантна дефиниция в този смисъл с единогласие. Действието на Фон дер Лайен е извънредно на фона на различията, които съществуват сред държавните управления на 27-те страни членки по този въпрос. Само Полша и трите балтийски страни поддържат напълно незабавното преобразяване на Украйна в претендент за участие в Европейски Съюз.

Война на думи

В западната част на Евросъюза хората са скептични. Германският канцлер Олаф Шолц от седмици е подложен на критика, че към момента не е отпътувал за Киев, с цел да покаже поддръжката си. Той залага на предпазливостта, освен когато става дума за доставка на военни материали, само че и когато става дума за " претендент за участие в Европейски Съюз ". Френският президент Еманюел Макрон има още по-силни запаси, както и нидерландецът Марк Рюте. Шолц и Макрон постоянно беседват по телефона с Путин и търсят способи за преустановяване на огъня. Наскоро французинът бе подложен на рецензии, когато разгласи, че Путин " не би трябвало да бъде унижаван ", в очакване за договарянията след края на бойните дейности.

Погледнато под този ъгъл въпросът за присъединението на Украйна към Европейски Съюз е извънредно значим, изключително от позиция на символиката, защото осъществяването му евентуално ще отнеме " години и десетилетия ", както счита френският президент. И по този начин, към думата " претендент " се разгаря словесна война. /БГНЕС

Виена / Австрия
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР