Запознати сме с предизвикателствата пред България в процеса на декарбонизация,

...
Запознати сме с предизвикателствата пред България в процеса на декарбонизация,
Коментари Харесай

От Европейската комисия посетиха ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Република“

Запознати сме с провокациите пред България в процеса на декарбонизация, сподели София Алвеш
Представители на Европейската комисия (EК) са посетили Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и „ Топлофикация – Перник “ като част от обиколката им на Югозападния въгледобивен регион, оповестиха от пернишкото топлофикационно сдружение. Сред гостите са били София Алвеш – шеф „ Развитие на административен потенциал и осъществяване на стратегии II “ към Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейска комисия, Агнес Монфре – началник на отдел „ България, Унгария, Словения “ в Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейска комисия, доста мениджъри и други ръководители.

Представителите на Европейска комисия се срещнаха с управленията на двете централи и локалните управляващи, посетиха техните съществени мощности и се срещнаха с направените досега вложения в посока трансформацията на енергийните сдружения към произвеждане на по-чиста и зелена сила.

В Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ европейските представители са били осведомени с подхванатите до момента стъпки за смяна на образа на централата със период на реализация 2025 година. Първата е създаване на 100 мегавата фотоволтаичен парк, който се възнамерява да бъде въведен в употреба на 12 декември тази година. Предвижда се и създаване на батерийно стопанство за запазване на зелената сила.

„ До края на август тази година следва централата да се причисли към националната газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз “ и да употребява природен газ при разпалване на блоковете си. Започваме създаване на централа за биогаз с мощ 7 мегавата, за която към този момент има подписан контракт със „ ЗоргБиогаз “ – компания, която има построени над 37 сходни съоръжения в страни като Германия, Дания, Италия, Словакия, Латвия. Строителството ще завърши до 8 месеца след доставката на оборудването “, разясни Кристина Лазарова, ръководител на Борда на шефовете на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и съучредител на платформата, основана за промяна на Югозападния въглищен район „ Brown to Green “.

Централата има и създаден абстрактен план за изграждане на апаратура с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород, с обща мощ 240 MW и инсталиране на електролизери, които ще създават водород за турбините от силата от фотоволтаичния парк.

Предвижда се фотоволтаичният парк да бъде самостоятелен върху съществуващия сгуроотвал. По този метод няма да бъде обиден нито декар плодородна земя.

„ Работим за рестарт на централата дружно с уговорката да съхраним работните места. Това е обективен развой на промяна и следване на европейския принцип - Никой няма да бъде зарязан “, уточни Кристина Лазарова.

Според Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, заделените в Плана за възобновяване и резистентност 140 милиона евро за Югозападен въглищен район са предопределени за дребни и междинни компании и са извънредно незадоволителни, с цел да се случи преходът.

„ Ние сме живо дружество и имаме бъдеще. Като най – огромно такова имаме уговорката освен за опазване на производството, само че да съхраним района “, сподели инж. Спасов.

Пълна поддръжка в процеса на промяна и работа за осъществяване на всички капиталови проекти засвидетелстваха регионалният шеф на Кюстендил Александър Пандурски, както и кметовете на Дупница и Бобов дол Методи Чимев и Елза Величкова.

София Алвеш отдели особено внимание на локалната власт като мотор за развиване на района. Тя насърчи разговора сред бизнеса и кметовете в името на реализиране на оня образ, към който се стреми региона. „ Вие сте в най-хубавата позиция да прецените капацитета на района. Запознати сме с провокациите пред България в процеса на декарбонизация. Разбираме, че това ще коства избрана цена. Точно с тази цел е основан фондът за обективен преход “, сподели тя.

След задълбочена полемика за проблемите в района всички се сплотиха към тезата, че би могло да се работи за делене на въглищните райони – югозападен и този в Маришкия басейн. Причината е, че Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ има в най–голяма степен подготвеност за промяна, а „ Топлофикация Перник “ е единствено стъпка по-назад, за разлика от големия централен район, чиито проекти са извънредно неразбираеми. Обсъдено бе и отварянето на модернизационния фонд като инструмент, който би могъл да помогне на огромните горивни съоръжения.

В Перник дружно със заместител кмета на града Стефан Кръстев европейските представители разгледаха газовите когенерации, които напълно скоро ще заменят 40 на 100 от въглищата при произвеждане на сила.

„ Тук сме, с цел да Ви чуем “, сподели София Алвеш при започване на срещата в „ Топлофикация Перник “.

Конкретните проекти на двете огромни централи за промяна дружно с желанието за запазване и развиване на района, както и опазване на работните места, демонстрираха тъкмо следване на европейската политика за обективен преход. Справедлив за страната, района, бранша и хората.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР