Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.

...
Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция и Турция са изправени пред общи предизвикателства

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година акцентира значимостта от поддържането на връзка сред Гърция и Турция даже в напрегнати интервали, оповестява електронното издание на вестник „ Катимерини “, като цитира изявление на Мицотакис за турския вестник „ Миллиет “.

В изявлението си с журналиста от турското издание Йозай Шендир Мицотакис акцентира потребността от районна непоклатимост и поощряване на съдействието вместо борбата.

Интервюто на гръцкия министър председател за „ Миллиет “ е оповестено ден преди срещата на Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

„ Най-малкото, което изискуем на гръцкия и турския народ, е интервал без напрежение “, съобщи гръцкият министър председател.

Гръцкият министър председател съобщи в изявлението си за турския вестник, че и двете страни са изправени пред общи провокации и ще би трябвало да си поддържат връзка повече. Като такива провокации той посочи миграцията, климатичните промени, естествените бедствия. Мицотакис акцентира, че те „ повече от всеки път изискват взаимно съгласие и съдействие “.

По думите на Мицотакис Гърция постоянно е решавала разногласията си посредством безкористен разговор и в сходство с интернационалното право и добросъседските връзки.

„ Гърция не заплашва никого. И бих желал да повторя, че ние сме съседи, а не врагове “, посочи гръцкият министър председател. Ние „ изискуем на гръцкия и турския народ и на идните генерации да продължим по конструктивен път “, добави той.

Мицотакис сподели, че пътят към това ще бъде сложен и ще има трудности, само че не вижда причина двете страни да не създадат опит, защото предходни водачи на двете страни са успявали и „ при доста по-сложни условия “. Той съобщи, че подобряването на връзките сред Гърция и Турция ще бъде от изгода както за двата народа, по този начин и за района.

Запитан за самодейността на Гърция за основаване на два морски парка в Егейско и Йонийско море и турските реакции, които провокираха тези гръцки проекти, гръцкият министър председател съобщи, че се е основала голяма полемика към една самодейност, която е „ чисто екологична “ и „ която се основава на интернационалното и морското право “.

Мицотакис изрази вяра, че „ подобряването на гръцко-турските връзки ще докара до обновяване на договарянията по кипърския въпрос, който е въпрос и на Европейски Съюз “. 

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция окупира северната част на острова след прелом в Никозия, поощрен от военната хунта в Гърция. През 1983 година в окупираната част бе оповестена така наречен Севернокипърска турска република (СКТР), приета единствено от Турция.

„ Що се отнася до Кипър, желая да бъда явен: решението би трябвало да се основава на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, добави гръцкият министър председател.

Гръцкият министър председател изрази предпочитание да види двете страни „ да си сътрудничат в търговията, стопанската система, да стартират общи инициативи “ и да работят дружно против общите провокации на нашето време.

„ И се надявам, че връзките сред двата народа ще станат по-силни и няма да зависят от държавните управления от двете страни на Егейско море. Надявам се, че ще уредим разликите си, разграничаването на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие, което ще разреши нова динамичност във връзките ни и в мира и сигурността в Източното Средиземноморие “

На последно място министър председателят на Гърция изрази недоволството си от решението на Турция да трансформира византийския храм „ Христос Спасител в Хора “ в Истанбул в джамия сходно на „ Св. София “ преди няколко години.

„ Много съм отчаян от неотдавнашното решение на турските управляващи византийският манастир в Хора да служи като джамия, както и от по-ранното надлежно решение за „ Св. София “. Тези решения са в прорез с универсалния темперамент на паметниците и нашите общи старания за поощряване на взаимното съгласие. Това, което би трябвало да създадем, е да работим за непрекъснатото създаване на повече мостове сред нашите нации ", съобщи Мицотакис.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР