ПП-ДБ събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното

...
ПП-ДБ събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ в спор заради увеличението на пенсиите

ПП-ДБ събират подписи за привикване на изключително съвещание на Народното събрание във връзка настояването на Национален осигурителен институт пенсиите да се усилят не с 11% а с 10%, съобщи NOVA.
Прочетете още
Няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи. Това написа във фейсбук Деница Сачева от ГЕРБ.

Тя показва, че на идното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, което ще се организира на 14.05.2024 година, в правата на министъра на труда е да предложи на Народно събрание нарастване с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се одобри.

Сачева изяснява, че това  се случва безусловно всяка година. " Администрацията на Национален осигурителен институт предлага текст, който тъкмо извършва закона, а политическото решение се взема от надзора на Национален осигурителен институт и то нормално е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното публично обезпечаване ", написа още в поста си Сачева.

Припомняме, че по предложение на Национален осигурителен институт от 1 юни пенсиите може да бъдат увеличени по-малко от авансово оповестеното. Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по така наречен " швейцарско предписание ". Сметката се получава при събирането на 50% от растежа на инфлацията и 50 от растежа на междинния застрахователен приход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, само че новите планове сочат друго. Причината е в регистрираната публично по-ниска инфлация от прогнозните планове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР