Заподозряха политическа игра в затварянето на Руската църква. Експулсирането на

...
Заподозряха политическа игра в затварянето на Руската църква. Експулсирането на
Коментари Харесай

Заподозряха политическа игра в затварянето на Руската църква


Заподозряха политическа игра в затварянето на Руската черква. Експулсирането на избрани чиновници би трябвало да се разграничи от затварянето на Руската черква. Това са две страни на един и същи проблем, като експулсирането на чиновниците няма нищо общо с вярата, съобщи пред Българска национална телевизия богословът доцент Костадин Нушев.
На изгонените свещеници не са
наложени никакви дискриминационни ограничения в качеството им на духовници, а в качеството им на непознати жители, които под прикритието на свещенослужители, са направили нарушавания, засечени от българските служби за сигурност, уточни Нушев.
„ Българските управляващи нямат отношение
към затварянето на храма. Кой го затвори е въпросът, на който би трябвало да се откри отговор. Всички останахме с усещане, че посланикът на Руската федерация, която се появи на място, сподели, че храмът ще бъде затворен и че РПЦ ще се произнесе за ориста му. След това тя явно си даде сметка, че такава интервенция на всемирски управляващи, изключително непознати, в религиозната активност на един храм в центъра на София, явно опонира на много разпореждания “, сподели богословът.
Неясно е за какво откакто има и други
свещеници – българин и украинец, които служат в Руската черква, храмът се затваря, разяснява той.

Писмото на съветското посолство, че няма отношение към храма е самопризнание, че българските управляващи са способени да вземат решение, каца още доцент Нушев. Писмото на русенския митрополит Наум показва характерната подготвеност
на църковните управляващи и статута на църквата.
„ Макар да играе ролята на посланичество на съветската патриаршия пред българската, въпреки всичко се подчинява на избрани канонични правила “, безапелационен е специалистът.
Нушев попита дали затварянето на храма
в действителност не е продължение на дейностите, поради които свещениците са експулсирани.

„ Ако някой от тях е издал заповедта да се затвори храмът, въпреки той да е експулсиран, то тази активност, която се е развивала в храма,
продължава своя резултат и продължава
своите деструктивни въздействия, като нагнетява напрежение, разрушение на публичния мир, потребление на религиозните храмове за политическо напрежение “, установи богословът.

Доц. Нушев счита, че това е част от сюжет храмът да се употребява за пробутване на политически въздействия.
„ В навечерието на предизборната акция
виждаме по какъв начин партии и придвижвания са склонни да употребяват православието в своята агитация и идеология, с цел да нагнетяват напрежението – това може да стане неуправляем развой “, притеснява се той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР