Започват да се запълват някои от липсите на антибиотици за

...
Започват да се запълват някои от липсите на антибиотици за
Коментари Харесай

Доставят аналози на липсващите антибиотици в Пловдив, но все още има дефицити

Започват да се запълват някои от неналичията на антибиотици за деца и възрастни, както и на противогрипните препарати в Пловдив.
Прочетете още
Припомняме, че предходната седмица в аптечната мрежа имаше недостиг на 23 антибиотични суспензии за деца от общо 42. В аптеките нямаше и всички пет типа Аугментин, четири типа Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и други Липсваха и сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен.

Към днешна дата огромен % от изчезналите антибиотици имат собствен аналог на пазара, налични са и сиропните форми за деца.

„ Не можем да кажем, че неналичията са напълно преодолени, само че несъмнено има оживление. На пазара към този момент са налични други възможности на изчезналите антибиотици, само че някои от тях към момента не са налични. Сиропните форми на ибупрофен и парацетамакс не са налични на всички места, има количества, само че не във всяка аптека, защото търговците на едро не могат да изпълнят условията на търговците на дребно и не се знае кой по какъв брой и от какво е съумял да зареди. Вече са налични и противогрипните препарати ”, изясни притежател на аптека и ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Тя добави, че към този момент има доставки и на комбинираните проби за грип и Коронавирус, само че няма търсене от хората. Тя прикани всички, които имат признаци на някакво заболяване да си създадат тест, с цел да могат лекарите да ползват съответно лекуване.  

По въпроса с недостига на медикаментите за диабетици Стайкова изясни, че казусът с неналичието на „ Оземпик ” към момента не е позволен и не се чакат доставки до февруари. Продуктът няма сурогат, има сходни препарати на други компании, само че пациент, който е получил протокол за „ Оземпик ” не може да го смени с друго лекарство.

„ ”Тресиба ” и „ Фиасп ” са налични в аптечната мрежа, само че не в толкоз огромни количества, че да считаме казуса за позволен. Ситуацията с медикаментите е доста динамична сега и всичко зависи от потока на изписаните предписания. Има количества, само че при огромно търсене не можем да твърдим, че те ще бъдат изцяло задоволителни ”, заключи тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР