Започва административно-наказателна процедура срещу държавното дружество Напоителни системи, което не

...
Започва административно-наказателна процедура срещу държавното дружество Напоителни системи, което не
Коментари Харесай

Държавата ще глоби свое дружество заради измрялата риба във Въча

Започва административно-наказателна процедура против държавното сдружение " Напоителни системи ", което не е обезпечили задоволително количество вода в река Въча и по този начин е заплашили екологичната конюнктура. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков на брифинг в регионалната администрация в Пловдив, отдаден на тематиката, заяви БНР.

Минималната глоба по закон е 10 000 лева

Миналата седмица рибарите сезираха прокуратурата и екоминистерството за голямо количество мъртва риба, намерено в коритото на реката и желаеха оставката на отрасловия министър Нено Димов, напомня медиата.

Проблемът е резултат от ремонтни действия на Водноелектрическа централа " Въча 1 ", като за 6 часа през нощта е спряно изпускането на вода поради планов ремонт. През останалите 18 часа от денонощието са поддържани 5 кубични метра вода в секунда. Работата към този момент е възобновена ", сподели регионалният шеф Дани Каназирева.

До 31 януари, до момента в който тече размножителният интервал на рибата, ще бъдат спрени всевъзможни поправки и водата няма да се стопира, сподели зам.-министърът.

Ще бъде предоставено хидроложко изследване на коритото на река Въча в границите на град Кричим, с цел да се реши по какъв начин да се обезпечат екосистемите в региона по време на последващи поправки. Ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, защото ще се работи в урбанизирана територия, заяви Каназирева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР