Шествие от сградата на басейновата дирекция на Дунавския район (включващ

...
Шествие от сградата на басейновата дирекция на Дунавския район (включващ
Коментари Харесай

2 години по-късно: Шествие ще поиска отново защита на Боянското блато

Шествие от постройката на басейновата дирекция на Дунавския регион (включващ София) до столичната община ще изиска отбрана на Боянското тресавище довечера с начало от 18:30 ч. (). Граждани ще припомнят за настояването си за вписване на Боянското тресавище като воден обект, което зависи от басейновата дирекция и за отразяване на водоема в устройствения проект от общината.

Първоначално подписка от жители за отбраната на блатото е импортирана на 4 май 2021 година, след което сред институциите стартира сага по проучване на биоразнообразието в региона (известен като " Гърдова глава " ) и документиране на блатото като водоем.

Едва през май 2023 година виновната за водите в София Басейнова дирекция - Дунавски регион дава информация на вносителите на подписката. Към 19 май 2023 година институцията към момента води преписка с екоминистерството, притежателите на парцела и столична община за вероятно установяване на границите на водоема. През май 2023 година обаче се записват и, откакто първични митинги имаше през 2022 година поради засипване на блатото, само че тогава. Докато водоемът към момента на хартия не съществува и е частен парцел, предстоящ на застрояване, жителите изготвят и предложение за отбраната на блатото, въз основа на регистрирани редки биологични типове, документирани от общинската компания " Софияплан ". За да бъде дефинитивно предпазен теренът, той обаче би трябвало да бъде изкупен от частните притежатели, откакто приключи регистрацията му като водоем от басейновата дирекция и бъде отразен в общинския организационен проект, в който все още Боянското тресавище не съществува.

Според отчета на " Софияплан " в региона на езерото са документирани 107 типа птици в интервала 2019 - 2021 година От тях 17 типа са включени в Червената книга на България, 92 типа са в Приложение № 3 на Закона за биологичното многообразие - указващо типовете, които би трябвало да се опазват, даже и да са отвън предпазени зони от мрежата " Натура 2000 " (). Един от следените типове е сивият жерав, който е липсващ като гнездящ за България.

На 28 март 2023 година неофициалното обединяване " Да спасим Боянското блатo " подава и искане до Министерството на околната среда и водите за отбрана на блатото поради типовете, включени в приложение № 3 на закона за биоразнообразието. Те молят също блатото да бъде включено в лист на териториите, които са от значително значение за мигриращите типове, съгласно правилник в член 47а от закона. Искането цитира птици, постоянно следени край Боянското тресавище - Крещалец, Зеленоножка, Беловрата мухоловка, Сива чапла, Голям ястреб, Малък ястреб, Водна бъбрица, Беловежд дрозд, Елшова скатия, Черен кълвач, Кралчев артист.

Шествието довечера приканва освен блатото да се обособи като публично налична екологична зона със предпазен статут, само че и посредством отбраната му от застрояване да се предотвратят вероятните наводнения на околните парцели.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР